Медия без
политическа реклама

Военният министър Тагарев посети Украйна

България се ангажира с всестранна подкрепа за противодействие срещу руската агресия

22 Авг. 2023Обновена
Министерство на отбраната
Министрите на отбраната на Украйна и на България - Олексий Резников (вляво) и Тодор Тагарев (вдясно), говорят пред медиите в Одеса след срещата си в украинския град вчера.

Военният министър Тодор Тагарев посети Украйна и се срещна с украинския си колега Олексий Резников. Разговорите са се провели вчера в Одеса, съобщи Министерството на отбраната.

Тагарев е уверил украинския си колега, че България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Резников от своя страна е благодарил за оказаната помощ и е изразил тревога от действията на Русия в Черно море.

“България може да прехвърли около 100 единици съветска бронирана техника в Украйна. Прехвърлянето може да започне в края на септември или началото на октомври, след като бъде одобрено от парламента,” каза Тагарев, цитиран от украински медии.

Комисията по отбрана в НС вече прие Проект за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. С него се дават над 100 БТР-а. Предлаганите бронирани машини са били във вътрешни войски по времето на т.нар. Възродителен процес в България, но никога не са били използвани. Те са в МВР, с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни.

"Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението - коментира и Тагарев, цитиран от МО. - В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост. Страната ни е солидарна с украинските усилия както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото ѝ е в евроатлантическото семейство."

 

Още по темата