Quantcast

Медия без
политическа реклама

В САЩ разрешиха на Илон Мъск да тества мозъчни импланти върху хора

26 Май 2023
БГНЕС/ЕПА
Илон Мъск

Американската агенция по храните и лекарствата даде историческо разрешение на компанията "Нюралинк" (Neuralink) да проведе клинично изпитване на мозъчни импланти върху хора. Компанията е собственост на Илон Мъск и разработва импланти за лечение на тежки заболявания като парализи и слепота. Създадена е през 2016 г. и Мъск няколко пъти е обявявал в последните години, че са на косъм да стигнат до тестове върху хора. Досега обаче пред това имаше спънки, а преди два месеца служители разкриха пред "Ройтерс", че първоначалната кандидатура е била отхвърлена от агенцията. Вчерашното решение е историческо, но все още не означава, че сме на прага на приложението на такива технологии върху хора.

При първоначалния отказ агенцията е дала няколко ключови предписания преди да разреши тестовете върху хора, твърдяха източниците на "Ройтерс". Те са свързани с литиевите батерии на импланта, опасността жиците му да мигрират в мозъка и проблемите с безопасното му изваждане, без да се увреди мозъчната тъкан.

Фирмата получава зелена светлина, въпреки че работата й се проучва в няколко федерални разследвания, посочва британският в. "Гардиън". Миналата година започна проверка дали е нарушаван законът за защита на животните при тестовете на имплантите върху животни. В Конгреса има съмнения и че експериментите са били провеждани прибързано и с грешки. До този момент в клиничните изпитвания, провеждани от 2018 г., са убити около 1500 животни, включително 280 овце, прасета и маймуни.

Въпреки разрешението, "Нюралинк" обяви в "Туитър", че не е готова да започне тестване върху хора. "Полученото разрешение е резултат от невероятните усилия на екипа на "Нюралинк" и сътрудничеството с Агенцията по храните и лекарствата и представлява важна първа стъпка, която ще ни позволи един ден да помогнем на много хора с технологиите си", заявиха от компанията.

В типичния си стил Илон Мъск е правил редица бомбастични изказвания за амбициите на "Нюралинк". Миналата година обяви, че е толкова уверен в безопасността на разработката, че е готов да "чипира" собствените си деца. Мъск се надява всеки да може да си имплантира чипове бързо и лесно в местни клиники, като имплантите ще са предназначени за лечение на широк спектър от проблеми - наднормено тегло, аутизъм, депресия, психически заболявания и т.н. И понеже това е Мъск и той винаги гледа отвъд наличните научни хоризонти - имплантите му, по неговите собствени думи, ще трябва да могат наред с всичко друго да сърфират в мрежата и да владеят телепатия.

Ключови думи:

Илон Мъск