Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев: Не искам с българско оръжие да се убиват българи в Украйна

Президентът се обяви от Германия срещу отстъпки под външен натиск за РС Македония

16 Май 2022
ЕПА/БГНЕС
Президентът Румен Радев разговаря повече от час с канцлера Олаф Шолц

След срещи с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц българският президент Румен Радев заяви в Берлин пред журналисти, че се е противопоставил на износа на българско оръжие за Украйна. 

„Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решенията на НАТО по отношение на Украйна. Но там няма императив за предоставяне на оръжие“, подчерта той. По думите му страната ни не трябва да допуска „користните призиви на някои наши политици да предоставим непременно оръжие за Украйна да се опаковат като някакъв морален дълг на България“. „Нека не забравяме, ще напомня още веднъж, ние имаме огромна историческа диаспора. Тя е разположена точно в зоната на конфликта. Аз не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи. Това е недопустимо“, подчерта още Румен Радев. Изказването на президента меко казано буди недоумение, защото няма данни украинската войска да убива етнически българи. 

Според държавния глава всички важни позиции на България в рамките на дневния ред на ЕС срещат разбиране от Германия. Той посочи, че е необходимо търсене на общи, най-изгодни за двете страни решения с оглед на спрените доставки на природен газ от Русия. По думите на президента, за да се постигне реална и устойчива диверсификация в доставките на природен газ, ще бъде нужно време и усилия за изграждане на необходимата инфраструктура, както и сключването на нови договори. Румен Радев заяви, че Германия разбира и подкрепя искането на България за предоставяне на дерогацията по отношение на вноса на руски петрол.

Без отстъпки за РС Македония 

Аргументираната българска позиция по отношение на Република Северна Македония също среща разбиране, стана ясно от думите на президента Румен Радев. Той подчерта също така, че не бива да се допуска в рамките на европейските институции да набира сила тенденцията националната ни позиция по темата да става заложник на конфликта в Украйна. „Удивително е как Европа, която се превърна в пример за останалия свят по отношение на демокрацията и човешките права, на толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности“, посочи държавният глава и предупреди, че легитимацията на идеологеми от бивша Югославия и комунистическия интернационал ще има дългосрочни неблагоприятни последици за Европейския съюз. „Като отговорен член на ЕС България трябва да интегрира партньори, а не проблеми в съюза“, каза още президентът.

Търговия за 10 млрд. евро

Двустранният стокообмен от почти 10 млрд. евро и над 5000-те германски компании в България са отчетливи индикатори за значимостта на българо-германското икономическо сътрудничество, посочи Румен Радев по време на Германско-българския икономически форум, който се състоя в Дома на германската индустрия в Берлин. Държавният глава подчерта, че страната ни има амбицията да развива икономическите си връзки с Германия в сфери с все по-висока добавена стойност. Като перспективни области Румен Радев открои машиностроенето и автомобилостроенето, електрониката, високите технологии. Представителите на германския бизнес посочиха от своя страна, че са инвестирали над 3 млрд. евро в България и досега са разкрити почти 60 000 работни места.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?