Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поне 15 души, сред които и деца, бяха застреляни в руско училище

26 Септ. 2022Обновена

Поне 15 души бяха убити, а 24 ранени след като неизвестен стрелец откри огън в 88-о училище в Ижевск, Русия. Нападателят е застрелял двама охранители на училището, а след това 11 ученици и 2 учители, съобщиха от следствения комитет, цитиран от "Медуза". 22 от ранените са деца на възраст от 7 до 16 г. Възможно е броят на жертвите да расте.

Стрелбата е започнала около 10 часа сутринта, съобщава "Комсомолская правда". Децата са се опитали да се скрият, като част от тях са скачали през прозорците.

Нападателят се е самоубил, съобщи управителят на Удмуртия Александр Бречалов.

"Нападението е извършено от Артьом Казанцев, роден през 1988 г. в Ижевск. Той е възпитаник на същото училище", съобщи следственият комитет. Убиецът е бил въоръжен с два пистолета и с множество патрони. Росгвардия уточни, че те са били незаконно притежавани, защото Казанцев не е имал разрешително за оръжие. На публикуваното от следствения комитет видео се вижда, че нападателят е с черна маска и черен потник с червена свастика. На пълнителите към пистолета му е написано "ненавист". По пистолетите му има висулки с имената на Ерик Харис и Дилън Клиболд, които през 1999 г. застреляха 13 души и раниха още 23 души в училище в Колумбайн, САЩ.

Бречалов уточни, че Казанцев е бил на отчет в психиатрическия диспансер в  града. Той е убил най-напред единия охранител,  после - другия. Започнал е безразборна стрелба и накрая се е застрелял.

Следователите претърсват жилището на убиеца и проверяват за евентуални връзки с нацистки организации и нацистка идеология. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да обяви, че извършителят е член на фашистка групировка.

 

 

 

 

Ключови думи:

Русия, училище, стрелба

Още по темата