Quantcast
Испания забрани на руски военни кораби да влязат в нейно пристанище | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Испания забрани на руски военни кораби да влязат в нейно пристанище

7 052
Военният кораб за откриване и унищожаване на подводници "Вицеадмирал Кулаков"

Испанското МВнР издаде забрана руски военни кораби да влязат за престой в пристанище Сеута, намиращо се в Северна Африка - срещу Гибралтар. Според в. "Ел Паис" руската страна е поискала на 18-20 август разрешение за кораба за откриване и унищожаване на подводници "Вицеадмирал Кулаков" и за буксирния "Алтай". Испанското министерство на отбраната не е имало против, но външното министерство е поискало допълнителна информация за крайната цел на плаването и в крайна сметка е отклонило молбата.

За последно руски военни кораби (ракетният крайцер от Северния флот "Маршал Устинов", съпроводен от снабдителни съдове и буксирен съд) влязоха в пристанище Сеута за зареждане с гориво през ноември 2018 г. Преди това пък - през 2016 г., самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", плаващ към Сирия не бе допуснат да влезе в пристанището. Тогава испанскотто МВнР счете, че корабът участва в подкрепата на военните действия в сирийската провинция Алепо.

Москва реагира остро на сегашния отказ на Испания.

"С недоумение разбрахме за отказа на испанските компетентни власти да издадат разрешение на кораби от Северния Военноморски флот на Русия да влязат в пристанището на град Сеута. Ситуацията изглежда най-малкото странна, особено на фона на съществуващата положителна практика за подобно взаимодействие - се казва в изявление на говорителя на руското МВнР Мария Захарова. - Тази стъпка несъмнено противоречи на духа на подписаната от двете страни през 2009 г. Декларация за стратегическо партньорство, а също и на конструктивно развиващото се в последните години руско-испанско взаимодействие".

Захарова изрази и удивление, че испанските власти са допуснали изтичане на информация за ситуацията към централни медиите, "видимо в желанието си да демонстрират своето равнение по русофобското крило на НАТО в периода на подготовка за срещата на страните-членки на Алианса, който трябва да се проведе в Мадрид през 2022 г."

Още

Украйна допуска, че Русия може да нападне страната през януари

03.12.2021

368
Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

02.12.2021

9588
Русия иска гаранции, че разширяването на НАТО ще спре

02.12.2021

2015