Медия без
политическа реклама

Хроника на една война - 11.4.2022

11 Апр. 2022

⚡️Руското знаме беше издигнато над сградата на градската администрация в Мариупол. Руската армия обяви, че контролира и пристанището на града. СМИ.

⚡️ В завод "Азовстал" все още има 1500 бойци от батальона "Азов", обясни ръководителят на ДНР Денис Пушилин. Заместник-началник на отдела за народна милиция на ДНР Едуард Басурин каза, че няма смисъл да щурмуват подземните укрепления на Азов, а трябва да се „обърнем към химическите войски“.

⚡️ДНП обяви, че е започнала евакуация на екипажите на чуждестранни граждански кораби от морското пристанище в Мариупол.

⚡️Людмила Денисова, комисар по правата на човека на Върховната Рада, съобщи, че руските войски са задържали моряците на кораба SMARTA в Мариупол - 18 граждани на Украйна и 1 гражданин на Египет. SMARTA е товарен кораб, плаващ под либерийски флаг.

⚡️Лавров: Препоръчваме на нашите дипломати да не напускат посолствата сами.

⚡️Вилата на пилота от Формула 1 Мазепин и баща му е конфискувана в Италия. Цената на вилата се оценява на 105 милиона евро - Мин.фин.

⚡️Бившата редакторка на Първи канал Марина Овсяникова, която нахлу в студиото на живо и издигна антивоенен плакат, ще работи в Die Welt - изявление на германско издание

⚡️Датските власти решиха да закупят 2 милиона йодни таблетки "в случай на ядрена авария в непосредствена близост" до границите на страната, защото "светът е непредсказуем".

⚡️Литва и други страни от източния фланг на НАТО искат да засилят батальоните на разширеното предно присъствие на алианса до ниво бригада. Един батальон обикновено има няколкостотин войници, бригада - няколко хиляди. Премиерът на Литва Ингрида Шимоните посети Бородянка.

⚡️Австрийският канцлер Карл Нехамер пристигна в Москва и това е първата среща на лидер от ЕС с руския президент Владимир Путин от началото на войната през февруари
Плановете за пътуването на австрийския канцлер до Москва са договорени с Берлин, съобщи германското правителство.

⚡️Германският отбранителен концерн Rheinmetall заяви, че е готов да достави на Украйна до 50 танка Leopard 1 и до 60 бойни машини на пехотата Marder, пише Handelsblatt.

⚡️Френският посланик в Украйна каза, че група френски следователи са пристигнали в Лвов за да "разследват военни престъпления" в Украйна

⚡️Швеция и Финландия могат да се присъединят към НАТО още през лятото, прогнозира The Times.

⚡️Въоръжените сили на РФ заявиха, че с ракети с морско базиране "Калибър" са унищожили оборудването на зенитно-ракетната система С-300, доставено от Европа. Словакия, която прати С-300 в петък, отрече.

⚡️Руските войски могат да започнат голяма офанзива от Изюм към Днепър, тъй като градът се счита за стратегическа цел. Според The New York Times военни анализатори от САЩ споделят тази оценка. Тя е направен на базата на сателитни снимки, които показват движението на стотици военни машини към Изюм.

⚡️Турция няма да позволи на военни кораби на НАТО да преминат в Черно море

⚡️Силна експлозия има в Николаев и Харков. СМИ

⚡️Прогноза на Световната банка: Икономиката на Украйна ще се свие с около 45% тази година

⚡️Актриса от Лвов записа видео, в което уж реже със сърп гърлото на руски войник

⚡️Депутатът от Държавната Дума Хамзаев предложи да се забрани на руски служители да пътуват в чужбина „при сегашните условия“.

⚡️Броят на потребителите на VPN услуги в Русия от януари 2022 г. до началото на април се е увеличил с 53,5 пъти. Лидерите сред приложенията по популярност са OpenVPN и WireGuard, данни на Yota.

⚡️Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров записа видео, в което заявява, че изтеглянето на руските войски от Киев не означава, че Москва вече няма планове да превзема този град.

⚡️След преброяването на 100% от гласовете на президентските избори във Франция: Макрон - 27,84%, Льо Пен - 23,15%. МВР Франция