Медия без
политическа реклама

Франция конфискува вила на бившата жена на Путин

17 Апр. 2024Обновена
Вилата е оценена на 5.4 милиона евро

Френските власти конфискуваха вила "Сюзанна" недалеч от Биариц на Лазурния бряг заради неясен произход на парите, с които е придобита. Тя е на името на предприемача Артур Очеретни - съпруг на бившата жена на Владимир Путин Людмила, пише Challenges. Сградата в стил ар-деко е 450 кв. м с парк от 0.5 ха, басейн, голфигрище се намира в Англет на брега на Бискайския залив. Оценява се на 5.4 милиона евро. След нахлуването на Русия в Украйна семейството изоставя вилата. 

По данни на изданието вилата е иззета още през декември 2023 г. Става след жалба на Transparency International, която настоява да се разследват средствата за покупката й. С разследването се заема отдел в парижката прокуратура, който отговаря за организираната престъпност. Служители на отдела обискират вилата. Първи за нея съобщиха от организацията Център за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Той съобщава, че вилата е купена след развода на Путини през 2013 г. След това "Настоящее время" установява, че Людмила, която вече се казва Очеретная, отива на оглед заедно с малката си дъщеря Катерина и няколко охранители. До вила "Сюзанна" се намира вила "Алтамира", която се води на бившия мъж на Катерина Кирил Шамалов. 

През 2022 г. разследване за живота и елитната собственост на бившата жена на Путин публикува екипът на Алексей Навални. В него бе показано, че Людмила и новият й мъж Артур получават от кметството на Москва, Газпромбанк и други компании милиони рубли и са собственици на жилища и вили във Франция, Швейцария и Испания. 

Съпрузите Очеретни са под британски санкции от май 2022 г., но не и в ЕС, включително във Франция. За да конфискуват вилата, френските власти се позовават на закон от 2013 г., според който при подозрение за пране на пари собственикът на имуществото трябва да докаже, че е придобито със законни средства. В случая това трябва да стори Очеретни. 

 

Ключови думи:

Людмила Путина

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?