facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

100 държави са шпионирани от тайните служби на САЩ и Германия

Това е ставало години наред чрез швейцарска фирма за защита на комуникации, твърят в разследване „Вашингтон пост” и германската телевизия ZDF
Обновена
2993

Тайните служби на Съединените щати и Западна Германия са шпионирали в продължение на години близо сто страни, предава Нова тв. Това се твърди в разследване на „Вашингтон пост” и германската телевизия ZDF. Шпионирането е ставало с помощта на швейцарска компания, специализирана в сигурността на комуникациите.

Компанията е купена тайно от ЦРУ през 1970 г. С помощта на продуктите на компанията, американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства.

Съобщава се, че служители на разузнаването в САЩ и Федерална република Германия са създали швейцарска фирма „Crypto AG”, която след това е продавала продуктите си на над 100 страни. Тези клиенти не са знаели, че техните кодирани комуникации няма да са тайна за две от водещите сили на НАТО, разказва и БГНЕС.

Швейцарските власти заявиха, че са започнали разследване на твърденията, че производството на устройствата за криптиране е операция на ЦРУ и западногерманското разузнаване, което им е позволило да разбият кодовете на страните, използващи техните продукти.

Иран, Индия и Пакистан, заедно със страни в Латинска Америка и Ватикана, са посочени като клиенти на швейцарската компания.

Достъпът до комуникации в рамките на правителствата е помогнало на САЩ да придобият представа за глобалните събития, от кризата с заложници в Иран през 1979 г. до либийските атаки на берлинска дискотека през 1986 г. В медиите също така се съобщава, че „Crypto AG” е предоставял на Великобритания информация за военните операции на Аржентина по време на Фолклендска война.

Съветският съюз и Китай не са купували устройства за криптиране от „Crypto AG”

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сноудън: Тръмп и Фейсбук искат тотален контрол

16.09.2019

728
"Фейсбук" не е защитил данните на 400 млн. потребители

06.09.2019

318
Крумовград - Албена

26.08.2019

2272

Коментари

Boris65

Доверяй но проверяй ! Ами това е работатата на службите да подслушват. Нашите разузнавачи подслушват хуманно, щази и кагебе шпионите  нехуманно. 

urupuchi

Добре, че у нас вече постигнахме прозрачност в управлението и няма никакъв смисъл от подслушване. Да се притесняват държавите, които са недомократични и с непрозрачно управление. 

paragraph39

Какво представлява проект ECHELON? 

 

ECHELON е терминът, масово използван във връзка с автоматизираните глобални приемащи и релейни системи, разработени от тайните агенции на пет нации: САЩ, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия (вероятно това е кодовото име за част от системата, която приема използващите сателит комуникации). Докато американската "Агенция за сигурност" (NSA) заема водещото място, ECHELON работи съвместно с други тайни агенции, включително Австралийския директорат по сигнали за защита на страната (DSD). Счита се, че по силата на различни споразумения ECHELON работи и със службата "Британски правителствени комуникации" (GCHQ) и с агенции на други съюзници на САЩ. 

Тези страни координират своите действия по силата на споразумението UKUSA, сключено през 1947.

Оригиналният проект ECHELON датира от 1971. Но оттогава неговите възможности и приоритети са се разширили неимоверно много. Той може да подслушва и обработва много видове излъчвания по света. Всъщност, може да подслушва по три милиарда комуникации всеки ден, включително телефонни разговори, изпратени по електронната поща съобщения, информация за сваляне на информация от Интернет, сателитни предавания, и т.н. Системата ECHELON събира всички тези излъчвания безразборно, след това пресява информацията, представляваща интерес, посредством програми за изкуствен интелект. Твърди се, че ECHELON пресява около 90% от трафика, който тече по Интернет...

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК: http://padreantonii.blog.bg/history/2011/06/24/pro...

Леля_Стойка_III

Защо не казват коя е компанията Crypto AG, а?

inventus

Продължавам да поддържам схващането че на разузнаването се крепи световният мир. За сега. Но също така съм убеден че първите жертви на един евентуален конфликт ще бъдат именно комуникационните спътници. И то далеч преди започването на реалните бойни действия.Това ги прави напълно безполезни по време на война . Ще трябва да се примирим със съществуването им доколкото са полезни за мира въпреки че са прекалено скъпи и невъзможни за поддръжка. Вече има и по модерни начини за събиране и обработване на информация чрез глобалната мрежа на интернет. Китайците го правят от години. Тихомълком. Едва на последният конгрес на ККП другарят Си изрече знаменателните думи"предпочитам данните пред думите" ! Кой разбрал разбрал. Тръмп се усети и стопира изграждането на петото поколение комуникационни мрежи в САЩ защото стана ясно че почти сто процента от от компонентите и ще са с китайски произход което предполага нерегламентирано изтичане на данни в посока Китай.

paragraph39

И пак да НАПОМНЯ:

Шпионството и Шпионирането НЕ са забранени от Международното право и ООН!

Защо ли?!

Забранени са, но само във всяка отделна държава, като престъпление по нейния наказателен закон- когато извършваното шпиониране и шпионство е в нейна вреда!

"Нашите в Чужбина са ГЕРОИ-разузнавачи, а чуждите у нас са ШПИОНИ-престъпници!" /§39/

н16
снимка на н16

Шпионирането е ставало с помощта на швейцарска компания

 

Швейцарците се оказали най-големите шпиони ?) Може да са прехващали факсовете от Вашингтон, към колониалните правителства.))

nanyac

Леля_Стойка_III

Защо не казват коя е компанията Crypto AG, а?

Crypto AG

Регистрирана в известния кантон Zug

 

Основател: Борис Хагелин, роден 1892 в Азербайджан

Шведски бизнесмен.

Сочен като "откривател" на криптиращите машини.

В началото на 2СВ се премества в Швейцария, където основава нова компания.

Клиент - Армията на САЩ, за която Crypto AG произвежда десетки хиляди криптиращи машини.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4...

 

Ето защо "тайното" закупуване на компанията от ЦРУ звучи някакси ... развлекателно.

 

Merkwurdick

Папуасът откри тайнствения код, избърса изпотенето си чело и седна да си почине. След това откри и оргазма.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Разбира се, това се е случило отдавна, много много отдавна...

...в една далеечна галактика...сега ЦРУ не се крие, а инвестира.

В рууткита на "новите" телефонни централи на гърците,

в Палантира за обработка на масиви от данни...

 

https://www.bloomberg.com/features/2018-palantir-p...

https://en.wikipedia.org/wiki/In-Q-Tel

https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_wiretapping_ca...

 

                                                ?:-))

 

Моите5стотинки

след 30г ще ни разкажат как една нахапана ябълка събирала лични данни....няма оправяне освен  строга лична цифрова хигиена....

dissidentbg

Ако някой се изненадва, трябва да е много наивен.

ВСЯКА софтуерна фирма с връзки със САЩ е ДЛЪЖНА да представя универсален ключ за кодирана информация. 

 

Затова Русия се стреми да създаде свои интернет сървъри и ползва само свой софтуер. 

Аладар
Щом от ''Крипто АГ'' разузнаванията не се оплакват а се оплакват от '' Блекбери'' значи Крипто не криптира. ЕК забрани служителите й да ползват ”Блекбъри” Европейската комисия препоръча на служителите си да спрат да използват мултимедийния мобилен телефон "Блекбъри" (BlackBerry). ................... https://www.kaldata.com/forums/topic/160370-%D0%B5... Смартфоните, произвеждани от канадската компания "Рисърч ин моушън" (Research in Motion), имат особена система за шифриране на сигнала, която затруднява достъпа на специализираните държавни служби до предаваната чрез устройствата информация, съобщи радио Би Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС, пише БТА.
John Slow

64 Years Later, CIA Finally Releases Details of Iranian Coup

 

New documents reveal how the CIA attempted to call off the failing coup — only to be salvaged at the last minute by an insubordinate spy.

 

https://foreignpolicy.com/2017/06/20/64-years-late...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×