Медия без
политическа реклама

Леви депутати заклеймиха пакта със САЩ за нова АЕЦ

"Възраждане" и БСП удавиха в нелепи заяждания важните въпроси за ядрените планове

От "Възраждане" бяха особено активни в дебатите, но не особено конструктивни.
Илияна Димитрова
От "Възраждане" бяха особено активни в дебатите, но не особено конструктивни.

Управляващите заслужават много критика - няма спор, но опозицията не им отстъпва и упорито рие дъното. Това за пореден път се видя в дебатите в парламента днес, "вдъхновени" от проектоспоразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в ядрената енергетика (ключова част от което е изграждането на нова АЕЦ в Козлодуй с технологията АР 1000 на "Уестингхаус"). 

В документа, внесен от правителството за ратификация, наистина има смущаващи текстове. В него се говори за изключения от общите правила за обществените поръчки, "препоръчва" се България да работи с предимство с щатски компании по ядрените си програми, ангажира се определена банка - американската Ексимбанк, има намек, че страната ни може да се развива като "хранилище" за отработило ядрено гориво.    

Вместо да нищят тези важни въпроси обаче, народните избраници от опозицията небрежно ги маркираха и се впуснаха в обвинения към управляващите в слугинаж, алчност и просене на комисиони.  "Възраждане" "тактически" се редуваха на парламентарната трибуна с десетки изказвания за български политици "лакеи", които се разхождали до Вашингтон само за да си направят имиджова снимка до някоя камина или коридор на път за поредна незначителна среща. Костадин Костадинов се скара на министъра на енергетиката Румен Радев, че е унизил България, като е подписал споразумението с американец с по-нисък ранг, "някой си Андрю". Всъщност става дума за Андрю Лайт, помощник-секретар по международните въпроси в Министерството на енергетиката на САЩ.  

Костадинов не пропусна случая да заклейми "евроатлантиците", че водели  България към все по-голяма енергийна зависимост от американците, по-тежка и от руската. Устатият политик "компетентно" обяви, че и сега електроенергетиката ни била заложник на двете "американски централи" в Маришкия басейн, които осигурявали една трета от производството. Началникът на "Възраждане" направи този "вещ" коментар, без да му мигне окото, в момент, когато едната от визираните от него ТЕЦ напълно спря работа, защото токът й е скъп и е непродаваем, а ВЕИ централите произвеждат все повече. Костадинов обясни още, че България никога не е била особена зависима от Русия дори в областта на газовите доставки.

А съпартийците му продължиха с пошлите задявки как "лакеи" от България гордо се снимали в САЩ до помощник секретари,  секретарки, до чистачи и помощник чистачи. 

От БСП също се изложиха. Христо Проданов от БСП се скара, че правителството трябвало да си носи само отговорност за ядрения пакт, вместо да занимава депутатите и да "се крие зад гърба на парламента". Явно въпреки дългия си стаж в Народното събрания соцдепутатът още не е разбрал, че междуправителствени споразумения задължително бва да се ратифицират от НС.

Малко по-смислено се изказа съпартиецът му Борислав Гуцанов, който обясни, че се предвижда за седми блок на новата АЕЦ да бъде издадено разрешение за строеж още на фаза "идеен проект" - което е "недопустимо дори за обикновена кооперация". Гуцанов обърна внимание и на неизвестните с цената на втората АЕЦ в Козлодуй. Открои и факта, че работещи американски реактори АР1000 има само пет - един в САЩ и четири в Китай. И постави въпроса за цената.

Засега управляващите уверяват, че новата АЕЦ ще струва "до 30 млрд. лева", но световният опит показва, че такива мащабни и сложни проекти винаги се оскъпяват, при това с много. 

От "Възраждане" също изразиха тревоги за цената.

 

Важните въпроси

Всъщност цената не е и не може да бъде предмет на споразумение за партньорство. По тази тема тепърва ще вървят спорове и скандали. Тя трябваше да се обсъди много по-сериозно миналата година, когато парламентът гласува решение, с което "избра" "Уестингхаус" за доставчик на технологията АП 1000 за новите мощности в  Козлодуй. И до ден-днешен управляващите не са дали ясно обяснение защо не направиха конкурс, а директно номинираха американската компания. 

Липсва и сериозен анализ при какви ценови параметри втора АЕЦ в Козлодуй би била рентабилен и незаобиколим проект.  

Без да участва в дебатите, мнозинството в НС днес одобри споразумението със САЩ на първо четене. Предстои второ гласуване. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата