Медия без
политическа реклама

"Грийнпийс" агитира в кв. "Факултета" за фотоволтаици на балконите

С хип-хоп и графити зелени активисти ще популяризират домашното производство на ток от слънцето

Модата на остъклените балони отдавна приключи. Сега се задава нова - на слънчевите панели.
Модата на остъклените балони отдавна приключи. Сега се задава нова - на слънчевите панели.

В известния столичен квартал "Факултета", където живеят основно ромски семейства, 20 юни ще е специален и наситен със събития. Най-дългият ден в годината е празник на слънцето и по този повод обитателите на "Факултета" ще бъдат запознати с ползите от инсталиране на соларни панели по балконите. В празничната програма са предвидени песни и танци. Организатори на слънчевата фиеста във "Факултета" са „Грийнпийс" – България, „Хабитат България" и Център МИР.

За децата в квартала на 20 юни ще има три тематични работилници – музикална работилница за хип-хоп, водена от рапъра Жлъч, работилница за рисуване на графити, водена от известния графити артист Константин Кръстев – Костура и работилница за брейк танци.

А за големите организаторите на празника са предвидили прагматична част - запознаване на живо с малка система от соларни панели, която се монтира на балкони и фасади и може да намали сметките на домакинството за ток. Тези инсталации (обикновено се състоят от два стандартни соларни модула) улавят слънчевата енергия и я превръщат в електрическа. Включват се в мрежата като печка или климатик (Plug-in) - щепселът се поставя в контакта и готово. Произведеният по този начин ток - до 800 кВтч на година, е достатъчен за захранването на хладилник, телевизор, компютър и друга техника с безплатна енергия от слънцето, обясняват в анонса си за събитието от "Грийнпийс".

В държави като Германия например "домашните" фотоволтаици (с мощност до 800W), които директно се включват в контакта (Plug-in PV), са доста разпространени в жилищните комплекси. В България обаче не са особено популярни.

С тези фотоволтаици гражданите могат да произвеждат значително количество чиста енергия за собствени нужди, а в бъдеще - и да правят сдружения и да инсталират и по-мощни системи за възобновяема енергия в домовете си, с които да снижат още повече сметките си за ток, казват от "Грийнпийс". 

Последвайте ни и в google news бутон