Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС разиграха компроматен фарс за новите реактори в Козлодуй

Депутати внушават, че има подозрително лобиране в полза на китайски компании

21 Февр. 2024ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Димитрова
Делян Добрев от ГЕРБ за пореден път нападна "колегите" си от ПП-ДБ.

Грозни сцени се разиграха в Народното събрание по повод на избора на компанията, която евентуално ще строи седми и осми блок на площадка 2 в АЕЦ "Козлодуй". Тон за "бойни действия" дадоха Делян Добрев от ГЕРБ и Станислав Атанасов от ДПС.  Две парламентарни комисии - по енергетика и по околна среда, се събраха на общо заседание, за да вземат решение по въпроса. Обсъждането се изроди в нападки за нечисто лобиране и подхвърляне на компромати.

Още миналата година Народното събрание реши - новите ядрени блокове ще са с реактори АР1000 на американската "Уестингхаус". Сега предстои да се избере строител, който ще изпълни проекта. На поканата за заявяване на интерес откликнаха пет кандидата - две американски фирми (Fluor и Bechtel Nuclear Power Company), южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co., китайски консорциум с лидер China National Nuclear Corporation Overseas и още една китайска компания - China Energy Engineering Corporation Limited.

Преди дни стана ясно, че комисията, която е прегледала документите, е установила, че само Hyundai покрива напълно всички изисквания, и е препоръчала само тази компания да бъде допусната до преговори. Веднага заваляха критики срещу липсата на конкуренция. Министърът на енергетиката призна, че е съгласен със забележките. В крайна сметка на 19 февруари работната група по проекта, наричана в документите "Управляващ комитет", е предложила в преговорите да се включи още един от кандидатите - американската Bechtel.

Междувременно в Народното събрание се появиха два проекта за решение -  на  ГЕРБ-ДПС, който "възлага" на министъра на енергетиката да организира преговори само с Hyundai, и на ПП-ДБ, които предлагат процедурата да продължи с Hyundai и с Bechtel. Поредното разцепване на сглобката прерасна в словесна война на заседанието на двете комисии.

Делян Добрев се възмути, че министърът на енергетиката не се е съобразил с препоръките на комисията, че някакъв си "управляващ комитет" си е позволил да включи и Bechtel и че депутатите от ПП-ДБ са внесли проект, който се съобразява със становището на управляващия комитет, а не на комисията.  

Според депутата от ГЕРБ, който едновременно е най-върлият критик на "сглобката", с тази "подмяна" трябвало да се заемат "компетентните органи".

КОЙ

В атака влезе и Станислав Анастасов от ДПС, който изрази недоумение, че до процедурата изобщо са били допуснати китайски компании. Разбра се, че някой е докладвал на Анастасов какво се е случвало да заседанията на Управляващия комитет, защото той попита вярно ли е, че член на борда на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" бил казал, че от петте кандидата само един - китайският консорциум начело с China National Nuclear Corporation Overseas, можел да осъществи проекта.   

Анастасов зададе въпроса си към зам.-министъра на енергетиката Николай Николов (министърът е в чужбина). Николов каза, че не си спомня. Тогава депутатът адресира същото питане до Петьо Иванов, изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Не се разбра дали Иванов е източникът на депутата от ДПС. Запитаният с половин уста потвърди,  че имало такива "подмятания". 

А Станислав Анастасов продължи с "разкритията" - лобиращият за китайците бил Свилен Спасов. И натърти, че Спасов бил станал директор от квотата на ПП, а освен това се представял като съветник на премиера. 

Ивайло Мирчев  от ПП-ДБ се опита да извади дебатите от блатотото на "подмятанията" и предложи членовете на двете комисии да се запознаят с всички доклади и съображения за кандидат-строителите на новата АЕЦ в Козлодуй, преди да вземат решение с кои компании да стартират преговори.

Делян Добрев яростно се възпротиви - това можело да забави проекта с месеци. 

По-добре е да закъснеем с два-три месеца, отколкото да вземем прибързано решение, възрази Ивайло Мирчев.

След закриването на заседанието стана ясно, че ГЕРБ и ДПС много бързат и ще се опитат да прокарат своя проект за "Хюндай" за гласуване още в петък.  Защо е това спешаване - не се разбра.  

Ключови думи:

АЕЦ "Козлодуй"