Медия без
политическа реклама

В ЕС има бум на отрицателни цени на тока

И в България негативните стойности на електроенергията зачестяват

02 Апр. 2024
ACER

През 2023 г. пазарът на електроенергия в ЕС е преживял истинска „експлозия“ на отрицателни цени. Това разкрива анализ на ACER - Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС.  България е със скромен принос в този бум, но и у нас феноменът зачестява. По данни на българския оператор ЕСО например и в неделя, и в понеделник в най-топлите часове е имало цени със знак минус. 

Според статистиката на Entso-E броят на часовете с отрицателни цени на тока в сегмента „Ден напред“ в ЕС е скочил от 555 през 2022 г. на 6470 през миналата година. Това е огромно увеличиение - 11 пъти. 

Рекордьори са скандинавските страни, които са отбелязали най-много появи на отрицателни цени - над 400.  В Нидерландия и Германия негативни стойности са регистрирани съответно 315 и 300 пъти. В България през миналата година е имало само 11 часа с отрицателни цени на тока. 

Графиката показва часовете с отрицателни цени на тока в страните от ЕС през 2023 г.

(по данни на Entso-E - Европейската мрежа на  електроенергийните системни оператори)

 

Отпицателните стойности обикновено се появявят в определени часове, когато има пик на производство на енергия от възобновяеми източници в съчетание със слабо търсене. Тогава "излишният" ток трябва да бъде пласиран на всяка цена, дори отрицателна, тоест продавачът плаща на купувача. 

Заради тези аномалии още миналото лято браншовите организации във ВЕИ сектора призоваха Европейската комисия да вземе мерки срещу цените със знак минус - защото застрашавали инвестициите в нови възобновяеми енергийни източници, необходими на ЕС, за да постигне целта си за нулеви вредни емисии. Мерки наистина са нужни, но те са в посока на охлаждане на бума на ВЕИ мощности, който вече съвсем очевидно създава дисбаланси и рискове. Част от проблемите са свързани с липсата на "складове" за съхраняване на излишъците от електроенергия и с високата цена на батериите. 

У нас

В понеделник в България между 14 и 15 часа 1 мегаватчас електроенергия на платформата Ден напред" струваше минус 2 стотинки - при средна цена за денонощието на 1 април 62,72 лв. за мегаватчас. 

Още по-сериозно падане - до минус 3,52 лв. за мегаватчас ток, бе регистрирано в неделя между 12 и 13 часа. Цени малко под нулата имаше в целия пояс между 11 и 16 ч.

 

Последвайте ни и в google news бутон