Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денков предложи на агробизнеса "бърза писта" за доказване на загуби

В отговор на блокадите правителството лансира план за нови мерки и закони

06 Февр. 2024ОбновенаРЕБЕКА БОРИСОВА
Илияна Димитрова
Допълнителни пари на печелещи зърнопроизводители няма да даваме, категоричен е премиерът. емеделци

Правителството е готово с проект на меморандум, който трябва да откликне на проблемите на агробизнеса и да сложи край на безмислените протести. Това съобщи премиерът Николай Денков на извънреден брифинг. Той покани всички представители на земеделски организации да обсъдят и съгласуват проекта в сряда от 18 ч.

Едно от важните предложения в меморандума предвижда зърнопроизводителите да попълват опростени справки за приходите и разходите си и тези, които докажат загуби през 2023 г. да получат подпомагане. Пари на печелещи фирми няма да даваме, категоричен бе премиерът.  Той припомни, че първоначалното предложение бе фермерите да получат подкрепа въз основа на подадените данъчни декларации, но срещу това имало много възражения, вкл. и че това щяло да доведе до забавяне. Затова сега им се дава възможност да докажат, че са били губещи, по "бърза писта" - с улесен механизъм за отчитане на финансовите резултати.  

По темата за трудните и скъпоструващи екологични изисквания Денков коментира, че правителството е солидарно с протестиращите фермери, като изтъкна, че вече се обсъждат облекчения на европейско ниво.

Освен това кабинетът готви седем важни закона за различните агросектори, като пет от тях ще бъдат публикувани за обществено обсъждане през февруари-март. 

Колкото по-бързо седнем на масата на преговорите със земеделските производители и се разберем, толкова по-добре е за тях. Ако продължават да протестират, само ще забавят отпускането на помощите, изтъкна премиерът. София трябва да съгласува част от  мерките с Брюксел, но няма как да ги изпрати на Еврокомисията, ако няма съгласието на агросектора.

Според него исканията за оставка на земеделския министър Кирил Вътев са неуместни и незаслужени. 

 

По-късно на заседание на парламентарната комисия по земеделие Вътев обяви кои са седемте проектозакона, за които премиерът само спомена на брифинга. Става дума за следните закони: 

- за аграрната камара

- за собствеността и ползването на земеделските земи

- за храните 

- за подпомагане на земеделските производители

- за виното и спиртните напитки

- за арендата в земеделието 

- за кооперативите.

В процес на подготовка е и съвсем нов закон за правилата на доставка по агрохранителната верига. Проектът е готов, но има много забележки по него и в момента обсъжданията продължават, обясни министър Вътев.

 

Часове след поканата на премиера Денков за постигане на споразумение председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов обяви, че и новите предложения не са удовлетворителни. "Голяма част от зърното е по складовете, при продажба на тези цени това ще е унижение. Продължаваме да искаме оставката на министър Кирил Вътев, защото от него тръгнаха проблемите", обяви Върбанов.

Несериозно е зърнопроизводителите да видят за проблемите си министъра, при положение че световните цени на зърнените култури са ниски и че Русия, която е най-големият производител и износител, подбива котировките. 

 

Ключови думи:

земеделски протести