Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цената на природния газ в Европа расте с небивало темпо

Германия се обяви против ембарго върху руските енергийни източници

07 Март 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС архив

За първи път в историята цената на природния газ в Европа доближи $4000 за 1000 куб. м. Само от отварянето на търговията тази сутрин стойността на основната енергийна суровина постигна ръст от близо 80% спрямо нивата при затварянето на пазара в петък.

По данни на лондонската борса ICE цената на фючърсите на най-ликвидния хъб TTF в началото на днешния ден беше $2366,8 за 1000 куб. м, но цената започна рязко да се покачва с безпрецедентно темпо от около $300 на час. Така още предиобед котировките достигнаха $3900 за 1000 кубика, което е със 79,7% повече от цената на сетълмента от $2170,2 в петък.

В ранния следобед се наблюдава спад на цената с около $1000 до ниво около $2900. Което също остава над досегашния абсолютен връх от $2411 за 1000 куб. м, достигнат на 4 март.

Цените на природния газ в Европа станаха силно променливи през последните две седмици, откакто на 21 февруари руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на суверенитета на Донецката и Луганската народна републики, а на 24 февруари Русия започна масирана военна инвазия в Украйна.

"Мога само да поздравя далновидните европейски колеги, които надеждно се защитиха от коварните руснаци и "Северен поток 2", ехидно коментира бившият премиер и настоящ зам.председател на Съвета по сигурността на Русия Дмитрий Медведев.

В днешния критичен за търговията с природен газ понеделник германските министри на външните работи, на финансите и на икономиката се обявиха против налагането на ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия заради войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Застрашени сме да платим много, много висока икономическа цена. Ако утре в Германия или Европа светлините угаснат, това няма да спре танковете", заяви външната министърка Аналена Бербок, като подчерта, че е щяла "веднага да въведе такива санкции, ако това може да спре войната".

Тя добави, че санкциите "трябва да може да бъдат запазени в дългосрочен план и няма да има никаква полза от тях, ако след три седмици се установи, че в Германия има електроенергия само за още няколко дни".

Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер се присъедини към мнението на Бербок и също прояви скептицизъм относно налагането на ембарго върху руските енергоносители.

"Едно ембарго върху руските енергоносители би заплашило социалния мир в Германия", предупреди пък германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Германия внася от Русия 55% от петрола и 42% от природния газ, които потребява - зависимост, която собственото ѝ правителство критикува от началото на руската инвазия в Украйна, но за чието намаляване ще са необходими години, отбелязва АФП.

На фона на войната в Украйна, петролът също поскъпна рязко, като тази сутрин цената на сорта "Брент" от Северно море доближи $140 за барел, преди да спадне до малко под $130.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи в Туитър, че утре ЕК ще обсъжда как по-бързо съюзът да се освободи от енергийната си зависимост от Русия. Предложенията включват диверсификация на енергийните доставки, инвестиции във възобновяеми източници и енергийна ефективност.

 

 

Още по темата