facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

До 15 май работим за бюджета, после за себе си

Данъчната тежест в България през последните години расте
1373

През тази година Денят на данъчната свобода у нас ще настъпи на 15 май, изчисли Институтът за пазарна икономика. Датата е символична и показва колко дни трябва да се трудят данъкоплатците, за да осигурят приходите, планирани в хазната за съответната година. 

През 2020 г. се предвижда в бюджета да постъпят рекордните 46,8 млрд. лева. приходи. Като се знае и какъв е планираният брутен вътрешен продукт, излиза, че средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лева, което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната, обясняват от ИПИ.

От института посочват, че и тази година ще получим помощ от европейските данъкоплатци - близо 2.7 млрд. лева, която ще "отмени" работещите българи за близо 8 дни принос към хазната.  "Местните данъкоплатци ще работим до 7 май за държавата, а в дните до 15 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци", пресмятат икономистите.

Резултат с изображение за данъци

Най-много дни - 34, ще са необходими за попълване на приходите от ДДС. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни, за осигуровките - съответно 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи, за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се отчита тенденция дните, необходими на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва по-късно. Това означава, че данъчната тежест в страната нараства.

 

Планира се преразпределението през приходната част на бюджета през тази година да достигне 36,9%. Това е с малко над нивата от 2019 г. и е най-високата стойност за последните 10 години. През 2017 и 2018 г. беше покачена вноската за пенсия, през 2019 г. беше повишен таванът на осигуровките, а а сега българският данъкоплатец е изправен пред по-високи местни данъци и такси.

 

НА ВЕЗНАТА

Изчисленията разпределят данъчното бреме върху всички български граждани, включително деца и пенсионери. В действителност обаче тежестта на налозите се носи най-вече от работещите - за тях тя е почти 50%, което означава, че техният Ден на данъчна свобода идва чак в края на юни, посочват от ИПИ. Институтът е разработил и калкулатор, чрез който всеки може да изчисли своя лицен Ден на данъчна свобода. Калкулаторът се намира на специализирания сайт "Моите данъци" - www.kolkodavam.bg.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3067 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

2815 7
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1847 3

Коментари

Хулиган

Докато населението не се научи да ги наказва, клептокрацията дълго още ще си разиграва коня...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-pop...

peniko

Не може ли до 15ти Август за себе си и после за бюджета ..... ами ако ме блъсне кола на 16ти Май?

dobadoba

Тук може всеки да изчисли удръжките му към бюджета:

https://www.kolkodavam.bg/

За мен лично излиза към 45+%(без преките данъци, вкл. жилище, кола и т.н.), но на червените малко им се вижда, искат още!..

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×