Медия без
политическа реклама

Замърсяването във Варна си тече, но МРРБ и МОСВ се самопочистиха

Емил Димитров - Ревизоро хвърли цялата вина за скандала върху общинската управа

29 Май 2020
Фейсбук

Две министeрества - на регионалното развитие и на екологията, опитаха да днес изчистят имиджа си за скандала със замърсяването във Варненското езеро. Министър Петя Аврамова оневини подопеченото й ВиК - Варна, което експлоатира авариралия тръбопровод. Колегата й Емил Димитров - Ревизоро пък директно стовари цялата вина върху градската управа, макар да отговаря за РИОСВ, Басейнова дирекция, а и неговото ведомство да е възложило поръчката за строителството на тръбопровода, осъществено в периода 2009-2011 г. От своя страна община Варна многократно е заявявала, че не носи пряка отговорност за чистотата на водите, макар да е собственик на съоръжението.

 

На фона на институционалния разнобой

 

отпадните води продължават да се изливат в езерото откъм южния бряг, просто защото няма къде другаде да отидат, докато тече ремонта.  

На парламентарния контрол Аврамова не видя проблем в рамките на ресора й. "На 13 март тази година община Варна се обръща за помощ към МРРБ за финансиране на ремонта. Средствата са осигурени и постъпват по сметката на общината на 18 май 2020 г., като срокът за изпълнение на обекта е до 30.11.2020 г. (...)  „ВиК Варна“ ООД е действало компетентно и адекватно, като са предприети необходимите действия за локализиране на аварията и са уведомени своевременно всички компетентни институции. Към момента на установяване на аварийната ситуация обектът е в гаранционен срок. Заради липсата на своевременна реакция от страна на строителя, който е трябвало да отстрани повредата в рамките на гаранционния срок, на ВиК дружеството е наложена санкция в размер на 44 439 лв. от РИОСВ – Варна за изтичането на отпадъчни води във Варненското езеро. ВиК - Варна обжалва акта на екоинспекцията, защото отпадъчните води преминават през механично пречистване в КПС-Аспарухово преди да попаднат в тръбопровода", заявява тя в отговор до депутат. И добавя, че няма екологична катастрофа в района, позовавайки се на данните на РЗИ от 22 май.

 

Странно обаче пропуска проби на

 

Басейнова дирекция и РИОСВ, които констатираха замърсяване.

Ревизоро пък говори пред Нова телевизия и няколко пъти заяви, че целият проблем е в община Варна. Той насочи вниманието персонално към Иван Портних, който бил в предизборна кампания и заради това премълчал пред обществеността аварията през август (министърът е от "Обединени патриоти", кметът  - от ГЕРБ). Ревизоро изчете всички действия на РИОСВ след инцидента. Дори поясни, че сам ходил до езерото при посещението си във Варна в началото на тази година. Но така и не стана ясно защо подчинените му или самият той не е осведомил обществеността.

Димитров потвърди, че изхвърлянето на отпадните количества продължава и в момента. Както стана ясно от отговора на Аврамова обаче, тази вода се пречиства някак в станцията в "Аспарухово". "Това е процес, при който постъпващите водни количества се третират с груби и фини механизирани решетки за отделяне на механичните примеси. След това постъпват в аерирани пясъко-маслозадържатели с мостови чистачи, чрез които се

 

отделят пясъчните фракции, нефтопродукти и мазнини.

 

Тези агрегати и системи с аерационно, механично и друго съпътстващо оборудване са в непрекъснат работен режим, като се осигурява необходимото механично пречистване на водите", обяснява подробно Аврамова. Преди няколко дни и шефът на ВиК - Варна Валентин Вълканов каза пред "Сега", че водата се пречиства и дружеството правилно е начислявало съответната такса, макар КЕВР да образува проверка, изразявайки недоволство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата