Медия без
политическа реклама

"Залюбила е Василка" - леденото хоро се игра въпреки мерките

Глоба от 1000 лв. грози лично кмета на Калофер Румен Стоянов

06 Яну. 2021Обновена
Въпреки призивите на местния кмет, калоферци навлязоха на тълпи във водата.
БГНЕС
Въпреки призивите на местния кмет, калоферци навлязоха на тълпи във водата.

Леденото хоро в Калофер се игра и тази година на Йордановден, въпреки противоепидемичните мерки. Стотина души влязоха във водите на Тунджа днес. Доста повече имаше струпани край реката, за да ги гледат. Хората не пазиха дистанция помежду си и реално празникът по нищо не се различаваше от предишните.

Кметът на Калофер Румен Стоянов даваше противоречиви сигнали през последните дни ще го има ли хорото насред пандемията от коронавирус. В други селища ритуалът бе отменен. След като бе съобщено, че и в Калофер няма да се играе, вчера той каза, че калоферчани го желаят, ще има хоро и е готов да плати глобата (с 3000 лв. бе санкционирана община Габрово за неспазване на мерките преди дни). Най-последната информация обаче беше, че ще се състои единствено хвърляне на кръста. В крайна сметка мъже в носии с тъпани и гайди влязоха днес сутринта в реката с песента "Залюбила е Василка". Ритуалът стартира по-рано от предвиденото и поради не чак толкова студените води на Тунджа продължи дълго. Към този момент не е ясно по идея на кмета ли се игра хорото, или е самоинициатива.

В града днес има и доста туристи.

"Този ритуал е преживял турското робство, ще преживее и коронавируса", коментира леденото хоро вицепремиерът Красимир Каракачанов пред bTV. Според него тази проява може да ни даде кураж във времена на безбожие. "Влизането в ледените води може да даде кураж на българите, че ще преодолеем всичко. Подобно нещо не е престъпление, но не отричам, че създава риск", каза Каракачанов. Той все пак уточни, че е правилно да бъдат наложени глоби за масовата проява в Калофер.

Следобед стана ясно, че проявата ще донесе глоба. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че все още се обмисля лично ли да бъде санкциониран кмета Стоянов, или администрацията му. Ако актът е персонален, максималната му стойност е 1000 лв., разясни тя. Каназирева добави, че на ритуала в Пловдив на участниците били направени антигенни тестове, а и всички носели маски - нещо, което го нямаше в Калофер.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата