Медия без
политическа реклама

Йотова: Няма партия на Радев и може въобще да не се появи

Николай Копринков е човекът, който отговаря за контактите на държавния глава, твърди вицепрезидентът

03 Февр. 2024Обновена
Илияна Кирилова
Президентът се занимава с политика, заяви Йотова.

"Такава партия няма. Не виждам тя да се появи скоро и въобще дали ще се появи." Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред БНТ въпроса за евентуалното създаване на политическа партия от президента Румен Радев.

Държавният глава беше обвиняван многократно от управляващите, че тайно подготвя нов политически проект. Последно за това заговори кандидатът за лидер на ДПС Делян Пеевски, който директно предизвика Радев да напусне поста си и да влезе в политическия живот като партиен лидер.

Йотова нападна премиера Николай Денков, че прилага двоен стандарт, когато говори, че президентството не трябва да има нищо общо с партии. "Когато Промяната се качи на гърба на президента, за да съставят своя партия, бидейки служебни министри, избрани от същия този президент, това не било от никакво значение, даже било в реда на нещата", оплака се вицето на Радев.

В същото време, тя свободно определи президента като политически лидер. "Президентът на страната се занимава с политика. В случая ви цитирам не само тълкувателното решение на Конституционния съд за функциите на президента, а защото то де факто е така", обясни вицепрезидентът. И убедено заяви, че гражданите виждат в него "единствената алтернатива" на управляващите.

Според Йотова, ако сглобката се опита да отстрани президента от поста му (процедурата на импийчмънт - бел.ред.), само ще увеличи рейтинга му. Тя смята, че ако се стигне до това, управляващите няма да се опитат наистина да го свалят, а само да го "омаскаря и унижат".

Вицепрезидентът отказа да отговори директно от кого са идвали предложения към Радев да подкрепи управлението. За такива оферти заговори самата тя наскоро. Йотова само уточни, че идеята е била държавният глава да припознава решенията на управляващите, в замяна на което да изкара комфортно мандата си. По думите й, атаките срещу президента започнали, когато той отказал да приеме такъв вариант.

Тя напомни, че с Радев са били избрани чрез пряк избор от гражданите, и заяви със самочувствие, че с него си вършат работата добре.

За "пътя на Копринката"

Йотова отрече и другото най-тежко обвинение към президентството - че Николай Копринков, секретарят по вътрешна политика на Радев, е "касиерът", който ще финансира бъдещата му партия. Такива обвинения буквално всеки ден отправя Пеевски. Той стана най-върлият противник на президента, след като последният оспори избраните от управляващото мнозинство в парламента нови конституционни съдии - Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Вицепрезидентът определи поста на Копринков като "връзката на кабинета на президента Радев с всички обществени структури в България - общини, НПО сектор, обществени организации, донякъде институции". "Това е човекът, който отговаря за контактите на президента", обобщи Йотова.

Тя реагира с възмущение на обвиненията в корупция. "Аз никога не съм виждала такова нещо в президентската институция", закле се вицепрезидентът. И заяви, че терминът "пътят на Копринката", с който се намеква за корупция в президентството, е вкаран в публично обръщение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по времето, когато бившият служебен кабинет на Радев е подхванал ревизия на последното герберско правителство.