Медия без
политическа реклама

Съд направи за смях МВР и пусна Червения пират

Илко Захариев е искал да адресира недоволство спрямо политически събития в страната, смята съдът

13 Март 2024Обновена
Илко Захариев в съдебната зала
БНТ
Илко Захариев в съдебната зала

Съдът отмени мярката за неотклонение „задържане под стража” и не наложи друга на Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Така той следва да бъде освободен в срок до три дни, ако решението на съда не бъде обжалвано.

Така съдът направи за смях МВР, което първо прехвърли върху Захариев всички закани върху магистрати и политици, а после дни наред го издирваше и не можеше да го хване.

Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма - до прокуратурата, МВР или други. Адресирал реплики до лица, за които е известно, че са обществено известни. Или пък срещу такива, за които се знае, че в последните месеци са публично известни, намират място в публикации и телевизионни предавания.

Отчита се това, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната. Или пък цели да придобие някаква обществена известност.

„Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление. До подобен извод сочи и използваният изказ. Несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга”, се казва в определението на съда.

„Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам”, обяви Захариев пред съда. В залата Захариев обясни, че "по цели нощи не спи и чува гласове".

По думи на адвоката на мъжа - той е болен и има нужда от лечение, което няма да може да получи в ареста, разказва Би Ти Ви. 

Въпреки това от прокуратурата настояха той да остане в ареста, но съдът не уважи искането им. Пред медии адвокатът на Захариев обясни, че има вероятност "той да е бил набеден за част от заплашителните имейли". „Има огромна разлика в стилистиката, посланията, политически има. Той е използван и е влязъл като цел за използване от първото си дело“, коментира адвокат Георги Георгиев.

"СЕГА" припомня: 

На 27 февруари т.г. за Червения пират за първи път спомена директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. При коментар за заплахи срещу магистрати покрай Мартин Божанов-Нотариуса, той заяви в интервю за  „Здравей, България” по Нова тв, че човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри.  

„Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия Цариградска. През последните седмици зачестиха подобни заплахи – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество заплахи, отправени срещу един широк кръг от публично известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, заяви тогава Серафимов.

После стана ясно, че зад "Червения пират" стои Илко Захариев от Сливен. Той беше задържан на 1 март в района на Боянските гробища. 

Пред органите на реда той е признал, че лично е извършил заплахите, обяви Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, цитиран от БНТ. Създал е десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните са съдия Цариградска, директорът на НАП, политици и мол. Следял е случващото се в обществения живот и това му е служело за ориентир, допълни тогава Димитров.

От МВР изключват версията задържаният да е контактувал с лица от криминалния контингент."Нито има лица от криминалния контингент, с които той е комуникирал, нито има политически нюанс. Той е изключително антисоциален, няма лица, с които да контактува, той е живеел сам, водил е клошарски начин на живот, така че всичко това го изключваме", обявиха полицаите.

  Експертите от ГДБОП установили по категоричен начин, че лицето е изпращало заплахите към вицепремиера Мария Габриел, съдия Владислава Цариградска, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР Любомир Николов и др. В телефоните на мъжа са открити всички имейли, съвпадащи на 100%.

  След задържането му стана, че мъжът е заплашвал още министъра на образованието Галин Цоков, съда във Варна, столичен мол и СГП. Задържаният е изпратил 20 имейла със заплахи и до Агенция "Митници".

  Захариев бе обвинен, че на 21 февруари 2024 г. е  изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации, касаещи политици и други публични личности.

  Стана ясно, че Илко Захариев няма документи за самоличност. Той заяви пред съда, че са му били откраднати. Захариев посочи, че работи като архитект на свободна практика и се занимава активно с математика и рисуване. Той твърди, че намерените в него телефони ги е открил в кош за боклук в столичен мол. Връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване. 

  В съдебната зала стана ясно, че 35-годишният мъж два пъти е влизал в психиатрия в Сливен и София. По делото все още не е готова психиатричната експертиза и не е ясно дали Захариев може да носи наказателна отговорност.

  Последвайте ни и в google news бутон