Медия без
политическа реклама

В София ГЕРБ скочи срещу строеж на паркинги, разрешени от ГЕРБ

Изграждането им е включено в индикативен списък за разпореждане с общински имоти през 2024 г.

10 Юли 2024
Още през 2012 г. Столична община предвижда под двора на 22-о училище в София да се изгради подземен паркинг.
Още през 2012 г. Столична община предвижда под двора на 22-о училище в София да се изгради подземен паркинг.

В Столичния общински съвет избухна скандал около новия вариант на програмата за придобиване и управление на общинската собственост, която ще се обсъжда и гласува на утрешната сесия на градския парламент. Програмата се изготвя изцяло по искания на районните кметове на 24-те района на София. Общински съветници от ГЕРБ скочиха срещу предложение на кмета на "Триадица" Димитър Божилов в индикативния списък със стотици обекти за реализиране през 2024 г. да бъдат включени и проекти за изграждане на подземни паркинги под две училища в центъра на София- 22-о училище "Г.С. Раковски" на бул. "Витоша" при НДК и 41-во училище "Св. Патриарх Евтимий" на ул. Цар Самуил" 24, както и под детска градина №43. Лидерът на групата на ГЕРБ Антон Хекимян се възмути, че всичко се прави "непрозрачно" и прехвърли топката към кмета на София Васил Терзиев и към лидера на "Спаси София" Борис Бонев.

Парадоксалното в случая е, че изграждането на подземни паркинги под двете училища е заложено още през 2012 г. с подробни устройствени планове на двата района, приети с гласовете на ГЕРБ. Въпреки това Хекимян обвини Терзиев и Бонев, че те са инициатори на строителството на подземни паркинги под дворове на училища и детски градини. "Такива идеи от районния кмет е имало и в миналото. Не са реализирани заради абсурдността им. ГЕРБ-СДС няма да позволим и сега децата да бъдат подложени на риск", написа общинският съветник във Фейсбук.

Колегата му Мирослав Боршош добави, че групата на ГЕРБ-СДС няма да позволи да се сторят изброените паркинги. Според него плановете за подземни паркинги под училища и детски градини са недопустими. "Също така не е проведено обществено обсъждане на тези проекти, идеите не са съгласувани и с директорите на тези училища и детски градини", коментира Боршош.

Кметът на София Васил Терзиев отговори, че отправените от ГЕРБ обвинения са "демонстрация на непознаване на начина, по който функционира общинският съвет" или "злонамерена политическа атака". "Обектите, които бяха посочени, са приети в ПУП през 2012 г. Съгласно действащото законодателство Столичният общински съвет приема всяка година индикативна програма за управление и разпореждане с общинската собственост. Нейното съдържание се изготвя на база постъпила информация от районните кметове в качеството им на управляващи имотите в поверените им райони, както и защото са най-добре запознати с нуждите и приоритетите на живущите в районите. Присъствието на даден имот, независимо от начина му на управление и разпореждане в общинската програма, е индикативно. Тоест, всяко последващо действие задължително отново минава през обсъждане и решение на СОС", написа Терзиев във Фейсбук.

Кметът на "Триадица" също коментира скандала. "Районът няма никакво намерение да прави подземни паркинги под училища или детски градини. Терените са подадени към програмата като част от всички имоти, отредени за такива цели. Преспокойно може да отпаднат. Интересно е, че дворът под 22-о СУ е с такова предназначение от 2012-та година, не знам какво са имали наум общинарите тогава. Районът предвижда изграждане на общински паркинги, но на мястото на премахнати незаконни гаражни клетки (впрочем, от 500 останаха 50). Пример за това е проектът, който ще представим на обществено обсъждане в кв. "Стрелбище" идния месец (на снимката). Над 150 автомобила, близо до бул. “Гоце Делчев” (зад бл.23), никакви образователни институции наоколо", поясни Димитър Божилов. 

Засега не е ясно дали общинската програма за изкупуване и управление на имоти ще бъде гласувана. Тя вече мина успешно в комисиите по архитектура и по екология в СОС, в които представителите на ГЕРБ се въздържаха, но останалите групи я пуснаха. Но не мина в тази по финанси. Предстои в четвъртък докладът да се обсъди и на пленарно заседание. Както "Сега" писа, през пролетта първият вариант на тази програма бе отхвърлен, като тогава БСП също бяха против. Причината бе предложение отново на кмета на "Триадица" Димитър Божилов за изкупуване на частни имоти в Южния парк с цел те да не бъдат застроени. От ГЕРБ тогава не бяха съгласни с това, че за изкупуване се предлагат не само реституирани терени, а и такива, в които фирми са купували дялове през последните години. Въпреки че в окончателния вариант на първия списък с имоти парцелите в Южния парк бяха премахнати, с гласовете на ГЕРБ и на БСП програмата бе спряна. Сега кметът на София внася нов нейн вариант. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?