Медия без
политическа реклама

Полицейското насилие под колоните на МС ще бъде амнистирано по давност

Протакането от съда и прокуратурата ще прати в архива побоя над студента Евгени Марчев

Евгени Марчев вероятно ще е поредната жертва на полицейски произвол, неполучила правосъдие, която ще осъди държавата в Страсбург.
стопкадър тв 7/8
Евгени Марчев вероятно ще е поредната жертва на полицейски произвол, неполучила правосъдие, която ще осъди държавата в Страсбург.

Полицаите, обвинени за побоя над протестиращи под колоните на Министерския съвет от юли 2020 г., ще бъдат помилвани от съда и прокуратурата, които мотаха толкова дълго време делото, че е изтекла давността за преследване на лека телесна повреда от служител на реда. Това се вижда от поредното определение на Софийския районен съд, свързано с разследването на побоя над студента Евгени Марчев. "Сега" разполага с документа.

Прокуратурата изобщо не положи усилия по това дело, но за изтичането на давността немалка роля има и самият районен съд - съдия Радослава Качерилска една година не се произнесе по жалбата на Марчев срещу частичното прекратяване. Наложи се дори прокурорът по делото да пише на съда с молба да побърза.

На 19 ноември т. г. съдия Христина Гарванска се произнася по жалбата на Евгени Марчев от август срещу прокурорско постановление от юни, с което частично, за втори път, е прекратено разследването за причиняване на лека телесна повреда на студента от полицаи. Първото частично прекратяване беше отменено от съда на две инстанции. "Сега" разказа за него тук:

Прокуратурата е водила съвсем през пръсти разследването за насилието зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г.

Сега съдът приема жалбата на Марчев и срещу новото прекратяване за основателна. И обяснява, че прокурорът е пренебрегнал всички указания на съда и не е отстранил пороците в работата си така, че делото да бъде изяснено. Прокурорът продължава да не прави нищо, за да бъде разкрита самоличността на всички полицаи, участвали в насилието зад колоните, става ясно още от определението на съда.

Разбира се и че през юни, след постановлението му за частично прекратяване на делото, прокурорът си прави отвод от казуса, защото приема за засегнато правото си на "вътрешно убеждение и суверенна преценка върху вида и обема на привличането към наказателна отговорност". "Налага се извод, че следва задължително да бъдат бързо изправени пред съд които и да било служители на МВР, за каквато и да е телесна повреда на пострадалия Марчев, без оглед на обективност, авторство и детайли!", пише още прокурорът, допълвайки, че това създава у него "негативни впечатления към някои от пострадалите и техните процесуални представители". Което, заедно с "непрестанните негативни медийни коментари", било пречка за неговата обективност и безпристрастност.

Също така става ясно, че според прокурора полицаите не са извършили престъпление, като хвърлят други задържани върху задържания на земята Марчев, защото това "не е довело до травматични последици и няма достатъчен интензитет на обществена опасност за престъпна проява". Прокурорът за втори път си е позволил и да подпише постановлението си за прекратяване, без да предяви материалите по делото на Марчев, който изрично е заявил, че ще се възползва от правото си по закон да бъде уведомяван за хода на разследването и да му бъдат предявявани материалите.

Тъй като са нарушени основни правила и принципи от НПК, постановлението на прокурора следва да бъде отменено, обяснява съдът.

И допълва, че прокурорът е предубеден. Напомня му, че съдът има право по закон да контролира постановленията на прокурорите.

Съдията обаче посочва и че на 10 юли т. г. е изтекла давността за наказателно преследване за престъпление с квалификация, каквато е определена от прокуратурата за полицейското насилие под колоните на МС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата