Медия без
политическа реклама

Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

При 39 нови случаи за последното денонощие оздравелите за трети ден са повече

21 Май 2020Обновена
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Posted by bTV Новините on Wednesday, May 20, 2020

Огнището със заразени от коронавирус работници в пазарджишкия завод "Костал" се разраства. След като за вчерашното денонощие там бяха открити 10 случая, днес през деня са установени още 8, съобщиха от местната РЗИ. Така общият брой на заразените в завода за автомобилни части нараства на 22-ма. Всички те са в добро здравословно състояние и в момента са в 28-дневна карантина. Една от производствените линии на завода е спряна. Извършва се пълна дезинфекция на територията на предприятието. В завода работат близо 2500 души и ако заразата не бъде овладяна, може да се наложи пълното му затваряне.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб стана ясно, че за трети ден се наблюдава положително развитие в разпространението на COVID-19 - новите случаи са по-малко от оздравелите пациенти. 39 са потвърдените случаи на коронавирус у нас за последното денонощие от изследвани 1912, 15 са новоприетите в болница, а оздравелите и изписани са 43 души, съобщи началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Активните области обаче се увеличават в сравнение с предишните дни - в София има 14 нови случая, в Пазарджик - 10 (там вчера бе установено огнище в завода за автомобилни части "Костал"), в Ямбол - 5, Видин - 3, Благоевград - 2, Разград - 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч - по един.

Общият брой заразени в България достигна 2331 души, а излекуваните са 727. През изминалото денонощие са починали четирима мъже, с което жертвите стават 120. Сред новите случаи има две деца - на 4 г. от София и на 17 г. от Разград. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация. Сред медицинския персонал също има два нови случая - лекар и медицинска сестра в София, с което общо заразените медици стават 248.

Активните случаи са 1484. Общо са направени 70 755 теста, т.е. 10 108 изследвани на 1 млн. души. Тази статистика обаче не е съвсем точна, защото лабораториите не дават пълна информация за всички направени тестове, обясни проф. Мутафчийски. Правят се стотици тестове, които не се отчитат, защото са отрицателни. Но всички положителни тестове са докладвани коректно и съвсем навреме, увери той.

"От средата на април се коментира как ще излезем от тази ситуация. Бяха съставени поне пет графика и накрая се реши, че се опираме на един общ скелет, който ще се променя според ситуацията. Некоректно е към хората да им се дават надежди, а след това да ги разочароваме", коментира ген. Мутафчийски на въпрос защо не се представи график пред обществото за поетапно облекчение и на останалите ограничения.

Няма хаос в пускането на мерките, вие знаете какво ще стане на 1 юни, знаете какво ще стане на 15-и, посочи той. Тъй като на 1 юни се очаква да отворят ресторантите и на закрито, Мутафчийски обясни, че решението ще бъде взето окончателно, след като агенцията по храните и РЗИ направят проверка как сега се спазват противоепидемичните мерки в заведенията на открито. Той заяви, че няма да има и безпринципно отваряне на границите по повод договорката да се облекчи режимът със съседните страни, въпреки че част от тях - например Сърбия, са по-зле от нас. За отменената от съда заповед на здравния министър за принудително лечение на хората на 60 и повече години, Мутафчийски коментира: "Принудата беше за болниците, а не за болните".

По отношение на отворените тази седмица молове, шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев обясни, че и в момента в тях се правят проверки. Констатирахме, че климатичните системи са много модерни и нямаме сериозни притеснения как те ще работят. За момента има само издадени предписания и протоколи, няма наложени глоби, каза Пенчев.

"Две таргетни изследвания показаха нисък процент на срещалите се с вируса у нас - при полицаите беше много ниско, в Банско бяха 5.5%. Сред медицинския персонал на ВМА са 0.5%", коментира шефът на щаба на въпрос имаме ли представа колко българи са се срещали с вируса. В момента в Пловдив се прави проучване, което е на съвсем друг принцип, добави той.

"Нито една прогноза към момента не може да бъде нито отхвърлена, нито подкрепена. Натрупваме все повече знания за вируса, но все още той крие повече неизвестни, отколкото известни. Групов имунитет се добива с ваксинация, т.е. ако имаме достатъчно сигурна, надеждна ваксина, която да дава надежден и дълъг имунитет, можем да кажем, че сме спокойни дори при наличието на вируса", коментира шефът на оперативния щаб по повод различните изказвания у нас и в Европа как ще се развие оттук нататък пандемията.

Щамът, който беше в Китай вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа, трети генетичен модел е в САЩ, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Това е много интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е много важна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата, коментира той. У нас също се планира изследване на вирусните щамове, като се обхванат и групите на първите, които внесоха инфекцията от курортите на Западна Европа. Така може да се отговори какъв е генетичният тип в нашата страна. Защото трябва да обясним по някакъв начин малкото заболели и малкото умрели у нас, добави Кантарджиев.

4578 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 88(1.9%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 57 (1.2%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и  38 (0.8%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 338, от които  12 (3.6%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Още по темата