Медия без
политическа реклама

Каракачанов нахока Нинова: Армията не е бира-скара

Военният министър се разгневи на социалистите, че предлагат рязане на разходи за отбрана

05 Апр. 2020
"Знаете ли на колко години са бойните машини, които изваждат камиони и автомобили от зимните преспи? Тези машини са на много повече години, отколкото лъскавите мерцедеси на милионерите от Вашата лява партия. И ако сега приемем Вашите съвети за блокиране на модернизацията, утре Вие и Вашите милионери-съпартийци с лъскавите си лимузини ли ще вадите закъсалите хора от снеговете? Едва ли", написа министърът на отбраната в гневен изблик срещу Корнелия Нинова.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Знаете ли на колко години са бойните машини, които изваждат камиони и автомобили от зимните преспи? Тези машини са на много повече години, отколкото лъскавите мерцедеси на милионерите от Вашата лява партия. И ако сега приемем Вашите съвети за блокиране на модернизацията, утре Вие и Вашите милионери-съпартийци с лъскавите си лимузини ли ще вадите закъсалите хора от снеговете? Едва ли", написа министърът на отбраната в гневен изблик срещу Корнелия Нинова.

Военният министър Красимир Каракачанов се оказа силно засегнат и ядосан от предложението на БСП разходите за покупка на бойна техника, предвидени в бюджет 2020, да бъдат пренасочени за антикризисни мерки. Той излезе с гневно-саркастична "позиция", адресирана до председателката на социалистите Корнелия Нинова.

"Госпожо Нинова, разбирането на Вашата партия за армията и отбраната като за „бира-скара“ е дълбоко вкоренено в традициите на БСП – от изявлението Ви става ясно, че и Вие сте го възприели без колебание. Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията. Левият популизъм е безграничен и винаги изненадва със своето нахалство.  До такъв извод стига човек, когато се запознае с последните хрумвания на лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова за блокиране на модернизационните проекти в армията и пренасочване на средствата, включително към ресторанти и малки заведения". Това написа вицепремиерът и лидер на ВМРО в профила си във Фейсбук.

По-рано днес лидерката на БСП разказа за антикризисните идеи на социалистите. "Към момента почти 2.5 млрд. лева са предвидени за бронирани машини и за кораби. Предлагаме да се замразят тези проекти и да се пренасочат към човека с кредити и без доход. Управляващите обещаха да замразят военните разходи, но това не се случи", обясни Нинова пред бТВ.

В позицията си Каракачанов приканва Нинова да си даде сметка "за хилядите български военни, които с риск за здравето и живота си помагат на пострадали в природните бедствия". "Знаете ли на колко години са бойните машини, които изваждат камиони и автомобили от зимните преспи? Поинтересувайте се, ще останете искрено изненадана. Тези машини са на много повече години, отколкото лъскавите мерцедеси на милионерите от Вашата лява партия. И ако сега приемем Вашите съвети за блокиране на модернизацията, утре Вие и Вашите милионери-съпартийци с лъскавите си лимузини ли ще вадите закъсалите хора от снеговете? Едва ли", пише министърът на отбраната.

Той изтъква, че модернизацията на армията не е нечия приумица, тя е от ключово значение за сигурността и отбраната на страната – особено днес, във време на глобални сътресения и регионална несигурност.

Ето още от гневното "отворено писмо" на Каракачанов, провокирано от изказването на Корнелия Нинова:

"Днес Вашето изявление Ви нарежда в една дълга редица на ликвидатори и унищожители, която започва с Иван Костов и жестокото орязване на Българската армия по времето на неговия мандат. Унищожени бяха Строителни войски, Транспортни войски, Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), а имуществото им беше безогледно разграбено. Десетки хиляди офицери и сержанти бяха изхвърлени на улицата, останаха унижени и забравени вместо да получат достойно признание за своята служба към Отечеството.

Унищожени бяха хиляди танкове и стотици самолети, нарязани бяха ракетни установки, хиляди декари военни имоти бяха продавани на безценица, включително и такива в центъра на София. Сега там има молове и супермаркети – това се случваше по време на „царското“ правителство и продължи и по време на тройната коалиция.

Тази безотговорност достигна своя връх при „майстора на постните пици“ Симеон Дянков, който наложи идеята си за 40% съкращаване на бюджета на армията – и то във време, в което започваше буря от революции в Близкия Изток и се надигаше океан от мигрантски вълни.

Всеки некадърен и безотговорен политик, който няма представа от дългосрочните национални интереси, се познава по това, че първо посяга на армията.

Четвърто - Популизмът и безотговорността на Вашата партия спрямо отбраната на страната не започва от днес. През 2008 година правителството на премиера и председател на БСП Сергей Станишев и ръководената от БСП тройна коалиция сложи край на наборната военна служба – без никакъв анализ на рисковете пред отбраната на страната. Направихте го само за да се изкарате по-католици от папата и по-натовци от генералния секретар на НАТО.

Вие днес също правите своето безотговорно изявление без да сте направили никакъв анализ пред какви рискове може да се изправи България през следващите години. Популизмът днес може да има страшни последици утре – защото историята ни учи, че когато една страна няма силна отбрана, винаги се намират външни опасности.

Логиката е такава, че след всяка финансово-икономическа криза следва външните рискове и опасности рязко ескалират. Последният пример е резултатът от финансовата криза в САЩ след фалита на „Лемън брадърс“ през 2008 година, която даде начало на вълна от фалити в целия свят. Отражението в нашата част от света по отношение на сигурността бе разтърсване на целия близкоизточен регион, избухването на т.нар. „арабски пролети“, войната в Сирия и изострянето на редица тлеещи регионални конфликти – и всичко това продължава да рефлектира върху страната ни 12 години по-късно.  

И накрая – питам се дали президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили г-н Румен Радев, когото Вие давате за пример и когото определяте като „последователен“ – дали той споделя Вашите опасни идеи за блокиране на новото въоръжение и техника за Българската армия", завършва военният министър. 

Последвайте ни и в google news бутон