Медия без
политическа реклама

Дърева за Нинова: И Тодор Живков не е правил такава чистка

Румен Овчаров има една роля в БСП – на кардинал Ришельо, обяви още журналистката, която не влезе в соцръководството

13 Окт. 2020Обновена
Снимка: Архив

На последния 50-и конгрес на БСП видяхме безпрецедентна чистка, която дори Тодор Живков не си е позволявал. Това заяви в „Тази сутрин“  на Би Ти Ви журналистът Велислава Дърева и добави, че "цялото интелектуално ядро на левицата бе отрязано като с нож". "Това беше целта на конгреса и тя беше постигната. Някои казаха, че това е наказателна акция, други я определиха като оздравителна чистка. Ако всеки, който мисли критично или е на различна позиция от лидера, ако всеки е наричан враг, предател, изменник, колаборационист с ГЕРБ, което е една от мантрите, че всички критици едва ли не са купени от ГЕРБ, е грозно и една лъжа", заяви Дърева. Според нея всичко това не е никак здравословно за която и да е партия.

След като резултатите за избор на ново ръководство станаха ясни, лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че дъщерята на Румен Овчаров – Теодора, е имала повече гласове от Велислава Дърева (б.р. първата влиза, втората – не). Журналистката коментира, че не знае в какво е заподозряна, както и че винаги е казвала какво мисли.

"За 4 г. в БСП бяха прокарани много разделителни линии. Националният съвет беше разделен и противопоставен на цялата БСП. Включително и в парламентарната група се получиха разделения“, заяви Дърева и добави, че не познава дъщерята на Румен Овчаров и дори не знае как изглежда. "Не трябва да се фокусираме върху Теодора Овчарова. Големият проблем е, че на конгреса никой не се занимаваше с политика. Целта беше да се прочистят определени хора и тя бе постигната. Година и половина БСП не се занимаваше с нищо друго, освен с избора на лидера и на ръководство", коментира Дърева. Тя се затруднявала и да отговори на хората какви идеи и политика вече защитава соцпартията.

"Изпълнителното бюро ще бъде Корнелия Нинова. Тя греши, ако си мисли, че евродепутатите ще се отчитат на килимчето. Те имат свободен мандат, не може да им разпореждаш. Аз не съм толкова важна. Водя битките докрай и не се отказвам", посочи журналистът.

Според Велислава Дърева в новото партийно ръководство - и широкото, и тясното, са влезли критици на Нинова, въпреки че през цялата й изборна кампания за председател на БСП, тя бе заложила основно да ги громи и разобличава, че не работят за партията. "Нинова щеше да реже главата на Борислав Гуцанов публично на площада във Варна. Какво стана? Той влезе в Изпълнителното бюро", даде пример Дърева. По думите й цялата БСП е била повече от година като "хипнотизирана".

Тя коментира, че Румен Овчаров има една роля в БСП – на кардинал Ришельо.