Медия без
политическа реклама

Десислава Иванчева и Биляна Петрова влязоха в Сливенския затвор

Бившата районна кметица е осъдена окончателно на 6 години затвор и 12 000 лв. глоба по делото за подкуп

10 Ноем. 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева влезе в четвъртък следобед в Сливенския затвор, за да изтърпи 6-годишна присъда за подкуп. Върховният касационен съд, който от март умуваше по делото срещу нея, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, в сряда постанови окончателното си решение. Освен това Иванчева е осъдена да плати и 12 000 лв. глоба.

Петрова, която също влезе в Сливенския затвор, е осъдена на 5 години затвор и 10 000 лв. глоба. Присъдата на Дюлгеров е 4 години лишаване от свобода и 8000 лв. глоба. На практика върховните съдии потвърждават решението на апелативната инстанция, като единствено намаляват размера на наказанията на тримата.

На първа инстанция тримата бяха осъдени съответно на 20, 15 и 12 години затвор. Апелативният съд редуцира наказанията на 8, 7 и 6 г. 

Какви са мотивите на върховния съд и той да намали наказанията, ще бъде ясно, когато решението бъде качено на сайта на съда. А това може да се случи, когато прокуратурата официално уведоми ВКС, че е предприела действия по привеждане на осъдените в затвора.

Апелативният спецсъд прие, че Иванчева е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ.

Иванчева и Петрова бяха зрелищно арестувани пред Спортната палата в София. Акцията се ръководеше от Иван Гешев, който тогава беше спецпрокурор. Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. През юни 2021 г. ВКС освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лева, а след това и Петрова бе пусната срещу 8000 лв. Междувременно миналия ноември Иванчева роди момче. Задържането им под стража и домашният арест се зачитат като изтърпяна присъда. Те ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване. По закон съдът може да постанови условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието лишаване от свобода, когато осъденият е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически поне половината от наложеното наказание. В случая с Иванчева тя реално е изтърпяла половината си присъда предварително. Съдии обаче обясниха пред "Сега", че няма как веднага да бъде пусната предсрочно, защото не може да представи доказателства, че се е поправила. Те допуснаха, че това може да се случи след около година.

НПК също така дава право на прокуратурата да постанови отлагане на наказанието до 1 година след раждането на дете. А децата на лишените от свобода жени до навършване на една година могат да останат при майките си в детските ясли към затвора. Синът на Иванчева е роден на 19 ноември м.г.

Тази сутрин във "Фейсбук" Биляна Петрова написа "Арестуват ме". Десислава Иванчева съобщи "Приятели, осъдена съм на 7 години. След половин час заминавам за затвора в Сливен". 

Иванчева предаваше на живо във Фейсбук задържането си. Лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова обяви в социалната мрежа, че отправя искане до президентството за помилване на Иванчева.

 

 

Тримата върховни съдии, които трябваше да се произнесат като последна инстанция по делото за подкуп срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, са си направили отвод. Това видя "Сега" в публичния регистър на отводите.

 

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е осъдена на 8 години лишаване от свобода, реши Апелативният специализиран съд, предаде lex. bg. Нейната заместничка Биляна Петрова пък получи 7 години затвор.

Въпреки осъдителните присъди, делото "Иванчева" ще остане в архивите и с показното нарушаване на правата на обвиняемите. В мотивите на първата инстанция има признание на съда, че "присъствието на множество униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ (антикорупционната комисия) няма законово основание". Въпреки това съдът приема, че следствените действия не са опорочени от това. По време на ареста на Иванчева обаче е била нарушена презумпцията за невинността й, която е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", приема спецсъдът, който гледа делото. Но не се съгласи, че устата й е била запушена от полицайка. Според съда служителката на МВР само е поставила ръка пред устата на Иванчева, но не я е докосвала. "Иванчева не е възпрепятствана нито преди този инцидент, нито след него да общува с представители на медиите по избрания от нея начин - като им извиква определени реплики", пишеше в мотивите.

От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена на за лекарски преглед с пранги на краката, както и с мизерните условия в килията й за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането.

Още по темата