Медия без
политическа реклама

Денков нареди ревизия на милиардните харчове в министерствата

Новият премиер назначи първите двама зам.-министри

07 Юни 2023Обновена
Премиерът Денков раздаде първите задачи на министрите си.
Илияна Димитрова
Премиерът Денков раздаде първите задачи на министрите си.

Всеки министър да направи проверка на големите разходи в министерствата през последните седмици и месеци, а също и  на забавените процедури и проекти. Това нареди на първото заседание на правителството премиерът Николай Денков.

Той се позова на медийни публикации "за раздадени милиарди левове, без да е ясно дали са насочени целесъобразно, ефективно и ефикасно", както и за забавени процедури по министерства, които рискуват да доведат до загуба на финансиране. "Всяко забавяне в последната година на програмния период може да коства много скъпо на бюджета и на държавата", поясни министър-председателят.

Той изброи най-спешните задачи - изготвяне на бюджет за 2023 г., назначаване на зам.-министри и приключване на работата по  управленската програма.

Премиерът призова членовете на правителството да действат много енергично:  "Моля да действате експедитивно и решително, защото нямаме време. Никой няма да ни даде 100 дни, и в същото време не трябва да е за сметка на качеството.  Сигурен съм, че може да успеем, стига да работим като екип", каза Денков.

Още като кандидат за финансов министър Асен Василев обяви, че ще изтегли внесения от служебния министър Росица Велкова проект на бюджет за 2023 г. и ще предложи нов, с до 3% дефицит. 

 

ВТОРИ ЕШЕЛОН

След като снощи бе сюрпризиран от освобождаването на всички зам.-министри, днес новият премиер назначи първите нови хора във втория ешелон на властта. Стоян Темелакиев се връща в МВР като зам.-министър, а полк. о.з. Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната. И двамата са заемали същия пост при предишното редовно правителство - на Кирил Петков, през 2022 г. За Темелакиев се разбра още на заседанието на Министерския съвет, тъй като той участва вместо вътрешния министър Калин Стоянов, който беше в Бургас.

 

ОТГОВОР

Гълъб Донев отхвърли съмненията и обяви, че не се страхува от ревизия. Бившият премиер не приема и обвиненията в саботаж във връзка с освобождаването на всички зам.-министри наведнъж вчера. В предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви Донев посочи, че е оставил неколцината зам.-министри, които са пожелали да останат, а също, че само един от новите министри го е помолил да се запази заместник за приемственост - Мария Габриел. От думите му се разбра, че един от старите зам.-министри е останал във Външно, както и зам.-министрите в министерството на правосъдието.

Донев не можа да каже колко зам.-министри е освободил снощи. Той изрази учудване, че новото правителство не идва с готови екипи за министерствата и каза, че няма нищо по-нормално от това политическите лица да си отидат със старата власт. Запитан как това осигурява приемственост, бившият вече премиер посочи, че приемственост се осигурява от администрацията. На въпрос как например в МОН ще правят национални изпити другата седмица, Донев изтъкна, че това така или иначе не е работа на зам.-министри.

В изказването на бившия премиер не липсваше язвителност. "За мен буди недоумение фактът, че двете най-големи парламентарно представени коалиции нямат кадри за втория ешелон и оценяват положително работата на служебния кабинет и експертизата на зам.-министрите", коментира той.

Последвайте ни и в google news бутон