Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света

Новите машини развиват до 160 км/ч, похвали се премиерът

28 Яну. 2021

„Вече разполагаме с изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите в света локомотиви", обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на новата техниха на Българските държавни железници. Министърът на транспорта Росен Желязков пък се похвали, че предстои да се закупят чисто нови вагони за дългите дестинации.

Според министър-председателя гражданите вече ще пътуват София - Варна с влак, защото вагоните ще са чисти и удобни. "Разликата между старите и новите локомотиви е като между "Москвич" и "Мерцедес", пошегува се Борисов. Новите машини, могат да развиват до 160 км/ч и разполагат с модерни системи за сигурност, видеонаблюдение, автоматичен контрол на скоростта, подово отопление. За първи път от 35 години БДЖ се сдобива с нови локомотиви, допълни транспортният министър.

През месец май 2020 г. БДЖ и „Сименс“ подписаха договора за доставка на 10 нови машини, като дoгoвopът e нa cтoйнocт 55.54 млн. лв. бeз ДДC. „Hoвитe лoĸoмoтиви ca пъpвaтa cepиoзнa инвecтиция в пoднoвявaнeтo нa тягoвия пoдвижeн cъcтaв нa дpyжecтвoтo oт 15 гoдини нacaм“, казаз миниcтъp Жeлязĸoв. Локомотивите Siemens "Smartron" бяха представени през 2018 г. и са подобрена версия на по-старите "Vectron". Те са по-икономични от стария модел от 2010 г. и всъщност пригодени за товарен транспорт.

Премиерът се качи и на един от рециклираните вагони, които до края на годината трябва да са поне 100. 15 от тях вече са в движение. "Вагоните ще бъдат изцяло подновени, климатизирани и с достъп до интернет. Ще могат да се използват поне 30 години. Те ще обслужват основно трасетата между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви. В рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост се предвиждат над 750 млн. лева за жп инфраструктура и 220 млн. лева за нови влакове. Изключително важно е да има сихрон в модернизирането на железопътната инфраструктура и подвижния състав", написа още Борисов във Фейсбук.

 

Posted by Boyko Borissov on Thursday, January 28, 2021

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Пилотът на изчезналия край Гърмен хеликоптер е загинал

22 Септ. 2023

"Джи Пи Груп" ще строи дългочакания пробив на бул. "Тодор Каблешков" в София

23 Септ. 2023

Съдът: Прокуратурата неправилно е отказала дело срещу Гешев и Пеевски

23 Септ. 2023

България експулсира предстоятеля на руската църква в София

21 Септ. 2023

Сарафов погна висш прокурор заради 103 забавени преписки

20 Септ. 2023