Quantcast
Български филм с голямата награда на филмовия фестивал в Котбус | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Български филм с голямата награда на филмовия фестивал в Котбус

Отличието е придружено от награден фонд от 25 000 евро
635
БГНЕС

Българският филм „Сестра“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в Котбус, Германия, съобщи БГНЕС. 

„Режисьорът Светла Цоцоркова рисува визуално впечатляващ, изпълнен с конфликти семеен портрет“, коментира международното жури решението си за връчване на приза за най-добър филм в събота вечер. Отличието е придружено от награден фонд от 25 000 евро.

За първи път цял женски ансамбъл беше отличен с наградата за най-добра актриса. Пет актриси получиха наградата за представянето си във филма “Shpia e Ages” на режисьора Лендита Зекирай. Те бяха наградени с общо 5 000 евро. Историята разказва за пет жени, които живеят в пустинята след войната в Косово, откъснати от мъжкото влияние. Филмът е копродукция на страните Косово, Албания, Франция и Хърватия.

За най-добър актьор на фестивала беше отличен Албан Укай за представянето му във босненския филм “Pun Mjesec” („Пълнолуние“). Той играе полицай, който решава да излезе от корумпиран кръг. Наградата за него също е 5 000 евро.

Руската трагикомедия “Yakutian: The sun above me never goes under“ с режисьор Любов Борисова спечели наградата на публиката с награден фонд 3 000 евро.

Фестивалът присъди награди на обща стойност около 75 000 евро.

30 години след падането на Желязната завеса, той отразява социално, исторически и лично “необичайните гледни точки, с които източноевропейското кино разказва своите истории”, обясни програмният директор Бернд Будер подбора на филмите.

Интересът към филмовия фестивал изглежда непрестанен. Както и през предходната година, 22 000 посетители присъстваха на програмните събития и тази година. Бяха прожектирани над 200 филма.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2605 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1292 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

2037 6

Коментари

geo_19

22 000 посетители присъстваха на програмните събития и тази година. Бяха прожектирани над 200 филма.

 

Средно по 100 зрители на филм

Умберто Жеко

50 % доведени с пропуски рода и служители.

дъртреалист

Българският филм „Сестра“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в Котбус

Браво!

Само така, положителна серия имаме, възход на българското!

Звън®
снимка на Звън®

Награда, която мирише на Асарел-Медет

 

Проф. д-р Лъчезар Димитров Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД от месец юли 2014 година до смъртта си на 16 май 2017 година. Носител е на най-високото държавно отличие - орден „Стара Планина – първа степен“, както и на приза „Мениджър на годината 2009“. Той е почетен гражданин на гр. Панагюрище и на гр. Стрелча и дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата.

 

инж. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ ЦОЦОРКОВ е роден в Панагюрище на 22.05.1947 г. Син на ДИМИТЪР СТОЙКОВ ЦОЦОРКОВ и ТОТКА ТОМЕВА ПУПЕКОВА. Завършва средно образование в СПУ „Нешо Бончев". През 1976 г. се дипломира в Минно-геоложки институт - София, като минен инженер - специалност „Открита разработка на полезни изкопаеми". След завършването на висшето си образование работа в МОК „Медет" - гр. Панагюрище до 1984 година. Същата година започва работа в МДЗ „Балша" в системата на ДСО „Инжстрой" - София, където работи до 1994 г., след което създава фирма "Бултех" с предмет на дейност „Проучване, проектиране, инженеринг, производство и търговия с минерални суровини и строителни материали", и до този момент е неин управител. 

 

НИКОЛИНА ПАРУШЕВА ЦОЦОРКОВА е родена в с. Росен, Бургаско на 17.12.1951 г. Съпруга на ДИМИТЪР ЦОЦОРКОВ. Има висше образование - МГУ - София, специалност „Обогатяване на полезните изкопаеми". Веднага след дипломирането си започва работа в МОК „Медет". През 1978 г. е преподавател в ТМП „Иван Манев". Трудовата и биография продължава в Институт по оптика - София. През 1989 г. работи във фирма „Полимед Импорт - Експорт", а през 1999 г. със свои колеги създават „Полимед 99" и е една от тримата съдружници.


СВЕТЛА ДИМИТРОВА ЦОЦОРКОВА. Родена е в Бургас на 6.06.1977 г. Дъщеря на инж. ДИМИТЪР ЦОЦОРКОВ и НИКОЛИНА ЦОЦОРКОВА. Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" и защитава магистратура по режисура. Паралелно с това завършва и СУ „Св. Климент Охридски" специалност „Политология". Специализира в Лондон - продуцентство, режисура и операторско майсторство. Има много участия в престижни международни кинофестивали и конкурси. Със своите режисьорски, актьорски и продуцентски изяви в представените продукции на български късометражни филми има голям успех и получава престижни награди: от Световния фестивал на независимото кино в Сънданс, САЩ за филма „Омлет", наградата „Джеймисън" на фестивала в Локарно и др.

 

 

 

 

Звън®
снимка на Звън®

Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет" АД е първата, най-голяма и водеща българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни и други руди. Намира се на 11 км северозападно от град Панагюрище и на 90 км източно от столицата София. 

 

Режисьорката Светла Цоцоркова рисува визуално впечатляващ, изпълнен с конфликти семеен портрет. Три сестри живеят в имението на местния помешчик Цоцорков, владетел на минна компания. И трите в свободното си време работят в компанията на своя калеко. Те са артистични натури, обикалят света  и не пропускат кинофестивал. През есента се прибират в Панагюрище и музицират върху джаз стандарта "Есенни листа" - Жозеф Козма, Жак Превер. Една от техните джаз вечери е посетена от трима братя миньори в калековия Асарел. Те споделят със сестрите свое скорошно откритие. В рудника са открили гърне със златни римски монети, еротични скултури - предхождащи с векове индийската Камасутра. В находка им има и свитък, сценарии за различни филми. Някой от тях вече са реализирани в Холивод и са отрупани с Оскари. Трите сестри жадуват да придобият свитъка от братята. Те са богати и се отнасят пренебрежително със збатното имане и скулпурите. А братята разчитат на бързото им легализиране черз продажба, което би им позволило да си купят втора ръка БМВ-та. Сестрите канят братята в имението с цел да присвоят ценните сценалии. Започва една бурна вечер с много секс и наркотици. Сутринта братята по навик отиват на работа, където загиват в една от галериите, похитени от извънземни. Какво ще стане със сестрите. Ще усспея ли да заснемат шедьоврите от мините на Асарел? Бъдете търпеливи и не пропускайте филмите на Цоцоркова.

Васик

Този руският филм даже в айемдиби е с руското си име, неизвестно защо се подвизава в българските медии с английско име.

Nickolas

Оригиналното название на руския филм е: Мин удрубер кьун кханан да кирберт

Предводител на ...

Фестивалът в Котбус е като фестивала в Болярово.

Влез или се регистрирай за да коментираш