facebook
twitter

Горещи новини

В Арктика за първи път изпробват комплекса „Кинжал“

Скоростта на ракетата достигнала 10 Мах, което е над 12 000 км в час
2820
ТАСС

В Арктика за първи път изпробват комплекса „Кинжал“, предава TACC, цитирана от Агенция Фокус. "Тестовете бяха извършени в средата на ноември. Ракетата беше изстреляна по наземна цел, разположена на тренировъчния полигон "Пембой "от самолет МиГ-31К, излетял от летището в Оленегорск", казал източник на руската агенция.

Друг източник потвърдил факта, че комплексът е бил изпробван, отбелязвайки, че "скоростта на ракетата достига 10 Мах". Руските военнокосмически сили не коментират информацията, предоставена от източниците на ТАСС,.

„Кинжал“ е най-новият руски авиокомплекс, който включва МиГ-31К и хиперзвукова ракета. Ракетата „Кинжал“ се счита за авиационна версия на ракетния комплекс "Искандер". В момента една ескадра МиГ-31К с хиперзвукови ракети е дислоцирана в Южния военен окръг на пилотно бойно дежурство.

За първи път руският президент Владимир Путин представи комплекса „Кинжал“ в изказване пред Федералното събрание през март 2018 г. Тогава той показа видео кадри на тестване на хиперзвукови ракети от състава му.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Новите руски свръхзвукови ракети "Кинжал", изстреляни от Финския залив, могат да стигнат до българската столица София, която е отдалечена оттам на малко повече от 1900 км, и да я ударят за 11 минути. За сравнение дозвуковите руски крилати ракети "Калибр", изстреляни от същото място, биха стигнали до българската столица за около 2 часа. Такива изчисления е направил американският военен експерт Алън Къмингс в статия за изданието War on the Rocks от преди няколко дни. 

Русия активно разработва хиперзвукови оръжия, които биха ѝ дали бързо победа без бой в случай на конфликт и да вземе инициативата при преход от риторика към кинетичен удар, посочва Къмингс. Според него възможностите на руските хиперзвукови оръжия са насочени към две мишени - Запада, и по-специално НАТО, и периферните на Русия държави като балтийските (Литва, Латвия и Естония), Украйна и Грузия. Подчертаването на възможностите на новите ракети е предупреждение към западните държавни и правителствени ръководители "да не се месят насилствено" в руските работи, убеден е Къмингс.

42

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15659 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1852 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

803

Коментари

Страници

Тъмно пиво

 Бравос! Ето това е новина, а не да ни залъгват с разни магистрали Москва - Петербург или мостове над р. Амур.

Boris65

Колко магистрали и колко мостове построихме... Нямат чет ...

редник


„Кинжал“ е най-новият руски авиокомплекс, който включва самолетоносач МиГ-31К...

 

Ц-ц-ц...

 

Хм, да разбирам ли, че Русия вече има нов самолетоносач?...

Воден прах

Мхм, в друга дописка Украйна анексира Крим? Стажантите, стажантите...

аман бе

В "ескадрата" МиГ-31К колко му е да има и самолетоносач... ?

Дежурният редактор вероятно е служил във флота.

Boris65

Няма самолетоносачи, понеже има оръжие което прави самолетоносачита цели. 

Кара Колю

Браво... за ФАЩците - Dunkin Donuts, а за братушките - кинжали, мечове, и  от най-големите ракети ?

Аладар
Къде е Фински залив къде е София. Генерала наш май не е учил география. Между Крим и нас е 500 км. 12000км за 60 минути. 500 км за 2.5 минути. Но базата Девеселу в Румъния е с приоритет пред нас. Освен това ние търгуваме с Русия и тя не иска да ни губи като клиенти.
juka

Интересно какво са разположили (или смятат да разполагат) американците в София та са започнали да правят такива тънки сметки за колко време кое руско оръжие долита до там. Щото не знам българската армия да разполага с нещо достойно да бъде цел на "Кинжал" .

 За сведение на журналята в авиацията има ескадрили, а не ескадри. 

Аладар

Филм за Миг-31.=> https://m.youtube.com/watch?v=IXmNXC39dQU&t=192s

Соплото на кинжала изглежда е голяма тайна понеже винаги го закриват да не се вижда.
KTP

Подчертаването на възможностите на новите ракети е предупреждение към западните държавни и правителствени ръководители "да не се месят насилствено" в руските работи, убеден е Къмингс.

 

Ох мъка, мъка братя атлантици, а така много ни се искаше, а? Ц, ц, ц...

HBK

Хм..да!. Военните играчки (дори от хиперзвуков тип) са демоде от няколко десетилетия. Те (включително и нуклеарните такива) са елемент по-скоро на дипломацията, отколкото на реалистичната военна стратегия. Като оставим настрана, че „батковците”, които разполагат с подобни военни играчки (не говоря само за хиперзвуковите авиокомплески) са няколко (а не само един), то тяхното реално използване е малко вероятно. Освен това:

 

1. Макар и бързо-летящи ракетите (барабар с носителите) могат лесно да бъдат „неутрализирани” още преди излитането им. Един подобен инцидент се „случи” случайно и не отдавна. Установката бе ликвидирана барабар със създателите й.

 

2. Броя на „играчките” предложени за бойни дежурства не е голям, както се вижда от статията. Ерго и броят на „таргетите” не е достатъчно голям за достигане на  „критична маса”, която да реши изхода от битката (камо ли от войнната).

 

3. Истинските инструменти с които се води (вече) и вероятно ще се води в бъдеще (Не дай, Боже!) глобална война са:

 

А. Парите

Б. Космоса (Космическите оръжия)

В. Климата (Климатични оръжия)

 

Всички те са свързани с пари. Много пари. А с тях могат да се купят не само военните играчки, ами и техните конструктори. Ако някой изобщо има нужда и от двете. Щото този който си има пари, обикновенно си има и двете.

марк

Пари, пари, пари! — рекъл едно време Наполеон I и зяпнал беше да глътне цял свят; пари, пари, пари! — думат нашите букурещки народни базиргени[1] и слухтят де кой ще да умре, за да му лапнат имотецът; пари, пари, пари! — думаше наш кир Михалаки и беше — чорбаджия. Парите са ум, парите са чувства, парите са живот, парите са бог. За пари Генович е станал шпионин, Найденов мекере, а Михайловски подлец — само нашите букурещки патриоти не работят за пари в кафенето, а за да им се смеле ястието в стомаха.

аман бе

"...Щото този който си има пари, обикновенно си има и двете."

Хм, ама че богати руснаци. Пък не могат да направят една микровълнова печка... Или май беше тостер?!

Гласът

Военните играчки (дори от хиперзвуков тип) са демоде от няколко десетилетия.

По-скоро не са демоде, но е вярно, че военните играчки няма да помогнат на Русия да настигне Китай. За (западна) Европа да не говорим. 

Недоверчив

ХВК-то плаши руснаците?В смисъл "с'а ше видите вие, като напечатаме още два-три трилиона хартийки как ще ви купиме конструкторите". Ама нещо все по-трудно им се получава. Вече доста държави търгуват помежду си заобикаляйки задължителната доскоро врътка през долара. А реднеците се облизват като куче пред касапница и тропат с крачета като дечица на които някой е взел близалката...

KTP

ХВК-то така си говори по принцип. Големи дози пожелателно мислене и минимални до никакви дози критично мислене. Резултата е виден.

н16
снимка на н16

А. Парите
Б. Космоса (Космическите оръжия)
В. Климата (Климатични оръжия)

A) Е да ама не мога да си го представя съответния доброволец, който с една торба пари ще обикаля из руските военни поделения, за да купи нещо. Резултатите за него самия, може и да се окажат малко не така.)
Но ще те хранят, няма страшно. Няма да има "голодомор")

 

Б) Що се отнася до Космоса - че вие кога ще направите нещо, което да лети и да се връща, до и от космоса? Hали сте велика космическа нация, и сте били до Луната?

 

B) Пък с климата, е още по-интересно. Е нали като ударите по климата - то ще ви се върне, и към вас? Или смятате да живеете на Марс?
 

Ад мин

Нема се пуашите - пак е продукция на Мосфильм. Спете спокойно, деца!

Нашите батковци от НАТО ни пазят и няма да допуснат разни кинжали и други хладни оръжия да ни смущават съня.

А защо София ли? Ами защото направиха регионален команден център на ОТАН срещу Пирогов. Скоро и Варна ще стане приоритетен таргет като си продадем (подарим) д-то за натовска флотска база ли, център ли...

 

Иначе кинжалчето ше дофърка до нашингтон за 40 минути. Тъкмо време за един донът и вАрено кафе

Гласът

Подчертаването на възможностите на новите ракети е предупреждение към западните държавни и правителствени ръководители "да не се месят насилствено" в руските работи

В цялата си история (московска) Русия така или иначе никога не е завладявана от чужда държава. Русия има обче периодичен навик да имплодира и да се саморазпада. Ракетите "Кинжал" няма да им помогнат когато дойде следващата гигантска имплозия. Виж ако "Кинжал", и подобни оръжия, ще ги използват за завладявеане на чужди територии е друга работа. 

KTP

Бе в началото бая лесно я завладяват и в Москва са влизали не веднъж и дваж... ма напоследък все по-трудно става, дописката днес също е в този дух, и всъщност със сила вече е невъзможно да се направи завладяване! Какво остава? 

Ми просто е - приобщаване. Европа, ако се оттърси от високомерието си и от лакомията си, може да го направи. 

Не, поправям се, за Европа е ЖИЗНЕНО ВАЖНО да го направи! 

Шчекн-Итрч

Ми просто е - приобщаване. Европа, ако се оттърси от високомерието си и от лакомията си, може да го направи. 

Как се приобщава към цивилизацията закоравял престъпник, нагъл крадец и безскрупулен убиец, каквато е днешна путинова Русия? Невъзможно е.

Гласът

Ми просто е - приобщаване.

Приощаването на Русия към Европа не е лесно. Бих казал, че е почти невъзможно. "Евразийските" ценности са много трудни за изкореняване. 

KTP

Иначе такива неща като тези в дописката са добра новина... Ще попитате защо? Ми просто е. Действат отрезвяващо и охлаждат горещите глави на Запада, а това е добре за планетата Земя и всички нас. 

 

Апропо, то ако ставаше само с пари то мисля китайците сега са на дневен ред... но не става само с пари, требе и акъл!

paragraph39

НАТО увеличава военните разходи на 400 милиарда долара

29 Ноември 2019

"Това е безпрецедентен напредък“ каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на пресконференция преди срещата на върха на  Северноатлантическия алианс в Лондон на 3-4 декември...

Boris65

Мултики ! Рамбо, Супермен, Капитан Америса без проблем унищожават руските ракети ! 

Уискито

Александр Невзоров : Проидет 50 лет, внук откроет сундучок и найдет там медаль дедушки "За взятиа унитаза . 2019 год."

HBK

 По една стара болшевишка традиция, на нас някогашните деца ни се внушаваше, че богатият е дебел, алчен и глупав. Опцията „Богат, Алтруист и и Умен” се изключваше.

 

И така, „умните”, „великодушни” и най-вече „миролюбиви” Путинови съратници (да не забравяме, че имаше други руски президенти, с други  „акценти”) произвеждат военни играчки, които ще транспортират военния си „товар” (вероятно ядрен) до далечени страни.

 

B cъщoтo вpeмe aмepиĸaнcĸитe cвpъxзвyĸoви opъжия ca нeдoфинaнcиpaни (защо ли?), cпopeд изтoчници oт Πeнтaгoнa. Което не значи, че ги няма:

 

"Mнoгo чecтo ce твъpди, чe имa нaдпpeвapa във въopъжaвaнeтo в cвpъxзвyĸoвa тexнoлoгия и чe CAЩ гyбят. B мнoгo oтнoшeния CAЩ пpoвeждaт paзличнa нaдпpeвapa oт Pycия и Kитaй", oтбeлязa Джeймc Aĸтън, физиĸ cъyпpaвитeл нa пpoгpaмaтa зa ядpeнa пoлитиĸa в Kapнeгиeвaтa фoндaция зa мeждyнapoдeн миp

 

Тoй дaвa зa пpимep нaй-ycпeшнaтa aмepиĸaнcĸa нayчнoизcлeдoвaтeлcĸa пpoгpaмa зa paзpaбoтвaнeтo нa тaĸoвa opъжиe - Аdvаnсеd Нуреrѕоnіс Wеароn, ĸъдeтo тo e ycпeшнo тecтвaнo нa paзcтoяниe oт 4000 ĸм. Kитaй e тecтвaл пoдoбнo opъжиe нa пo-мaлĸo oт 2000 ĸм.И най-важното – „товарът” не е ядрен. Което ги прави „използваеми”.

 

Друго си е ядрен физик  да препоръча неядрено оръжие. С което, разбира се, то не става „хуманно”. Само става по-реално.

KTP

Викаш на Кинжалите не мое съ сложи НЕядрена бойна глава? Отказват да летят, а? Къртиш брат! 

 

Не че при 10 МАХ на Кинжал му трябва какъвто и да е заряд, само да улучи примерно един самолетоносач да речем и резултатът е ясен, нали? 

н16
снимка на н16

изстреляни от Финския залив, те могат да стигнат до София за 11 минути

А нима София иска да обяви война на Русия? Да прати там, някой танков полк? Да постреля с ракети по Крим? Или по стар царски обичай, ще се включи в коалицията, която ще ходи до Москва?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш