facebook
twitter

Горещи новини

Албин Курти се обяви за новия премиер на Косово

772
Pixabay

Албин Курти вече се обяви за бъдещ премиер на Косово, след като неговото ляво-националистическо Движение „Самоопределение“ („Ветевендосие“ (ВВ)) получи най-много гласове на предсрочните парламентарни избори, съобщи агенция "Фокус", като цитира македонския "Фокус". След преброяването на 95,88% от бюлетините предварителните резултати показаха, че ВВ получава 25,79%, докато Демократическата лига на Косово на бившия премиер Иса Мустафа остава с 25,05%.
„Вярваме, че истинската демократична промяна идва, когато опозицията стане правителство. Опозицията победи убедително и тази победа и промяна бяха оглавени от Движение „Самоопределение“ и мен, като нов премиер на Република Косово“, заяви Курти, като добави, че ще подаде ръка за сътрудничество като премиер, за да затвърди промяната.
Двете партии, оглавявани от бивши командири в Армията за освобождение на Косово (АОК), които досега деляха властта, паднаха на трето и четвърто място и сега отиват в опозиция. Конкретно, Демократическата партия на Косово (ПДК), оглавявана от Кадри Весели, а преди това от настоящия президент Хашим Тачи, и „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК) на бившия премиер Рамуш Харадинай, останаха на трето и четвърто място, съответно. 10 от 120 места в косовския парламент са резервирани за етническите сърби, като всички те, според изборните резултати, отиват за „Сръбска листа“, която настоява за запазване на връзките с Белград.
„Ние загубихме. Приемаме присъдата на народа и ПДК отива в опозиция“, заяви Кадри Весели.

В неделя непосредствено след предсрочните парламентарни избори в Косово лидерът на косовското Движение „Самоопределение“ заяви в интервю пред виенския вестник „Стандард“, че ще отмени вносните мита върху сръбските стоки, но ще иска и реципрочни мерки от страна на Белград, включително репарации за войната от 1998-1999 година, съобщава още агенция "Фокус". Курти подчерта, че ако стане премиер, ще започне диалог със сърбите в Косово още в първата седмица от мандата си.  Що се касае до митата, които в момента са в сила, Курти подчерта, че те не се вписват в неговата политика.
„Ще отменим митата, но въз основа на реципрочност. Например, Белград трябва да приеме нашите табели и документи, на които пише Република Косово. Искаме да изясним и съдбата на изчезналите лица по време на конфликта, без значение от тяхната националност, за да намерим и изчезналите сърби и роми. Трябва да се формират съвместни екипи на косовски, сръбски и международни изследователи, за да се анализират масовите гробове“, смята председателят на ляво-националистическата партия.
Освен това той вярва, че Сърбия дължи на Косово военна компенсация, пенсионен фонд и 1200 артефакти.
На въпрос защо Прищина трябва да постигне споразумение с Белград, Курти отговори, че добросъседските отношения са важни и че няма членство в ЕС без взаимно признаване.

 


 

Ключови думи:

Косово, избори, Албин Курти
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Днес стартира делото на Мая Манолова за касиране на изборите

21.11.2019

97 6
Скандал разтърси Малдивите за признаването на Косово

21.11.2019

216
Българите смятат, че демокрацията е в опасност

06.11.2019

1064 17

Коментари

Ад мин

"Албин Курти се обяви за новия премиер на Косово"

Абе, това да не нашият Курти (дето влезе)?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×