facebook
twitter

Горещи новини

20 години от бомбардировките на НАТО в Сърбия

Франс прес и ТАСС отбелязват с анализи за събитията в бивша Югославия през 1999 г.
2378
EПА/БГНЕС архив

На 24 март 1999 г. НАТО започна 11 седмични въздушни удари срещу Югославия, след година на натиск върху президента Слободан Милошевич да спре смъртоносната си репресия срещу косовските сепаратисти, припомня Франс прес, цитирана от Агенция Фокус. 
Това беше първата намеса на Алианса срещу суверенна държава в нейната 50-годишна история.
Тринадесет месеца по-рано Милошевич беше разгърнал войските си в Косово, тогава все още сръбска провинция, чието население е етническо албанско. Той се опитваше да смаже партизаните от Армията за освобождение на Косово (АОК). Около 13 000 души, предимно албанци, бяха убити по време на двугодишния си конфликт.

Дипломатическите провали

Милошевич твърдо отказваше да приеме мирно споразумение в замъка Рамбуйе близо до Париж (където през февруари и март 1999 г. се проведе мирна конференция), което да осигури автономия на провинцията.
Страните от НАТО се опасяваха, че конфликтът ще се разпространи на Балканите, само три години след края на войните в бившите югославски републики Босна и Хърватия.
11-часовото посещение на американския пратеник Ричард Холбрук в Белград, за да се опита да посредничи в кризата, не успя да убеди Милошевич.

НАТО започна удари

От НАТО дадоха „зелена светлина“ на въздушните удари на 23 март, като подчертаха, че решението е взето със съгласието на всичките 19 членове на организацията.
Всеки опит за договаряне политическо решение се провали, заяви тогава генералният секретар Хавиер Солана. „Няма друга алтернатива, освен да се предприемат военни действия".
Първите бомби паднаха ден по-късно, с удари около 16:00 часа над Белград, столицата на Косово – Прищина, и други градове.
Телевизия в Сърбия излъчи драматични снимки на сгради, обгърнати от пламъци, дим, който се издигаше високо в нощното небе.
Атаките бяха извършени без разрешение от ООН, където съюзниците на Сърбия - Русия и Китай, бяха против военната намеса.

Предотвратяване на „катастрофата“

Американският президент Бил Клинтън излезе на живо по телевизията, за да каже, че ударите на НАТО са от жизненоважно значение, за да се предотврати „барутен погреб " на Косово и възпламеняването на по-голям конфликт.
„Ние действаме, за да предотвратим една по-широка война, да обезвредим бурето барут в сърцето на Европа, избухнало два пъти преди това през този век с катастрофални резултати", привежда агенцията думите на Клинтън.
Британците поясниха, че осем държави-членки на НАТО са участвали във вълната атаки - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и САЩ.
Около 70 самолета, включително 10 бомбардировачи F-117 Стелт, излетяха от въздушната база на НАТО в Северна Италия.

Етническо почистване

НАТО изглеждаше уверено, че няколко дни на „хирургически" въздушни удари ще върнат Милошевич към преговорите.
Вместо това югославският лидер засили бруталната си кампания срещу етническата албанска общност в провинцията.
Светът гледаше с ужас как стотици хиляди албанци са изгонени от домовете си.
Когато бежанците започнаха да пристигат в съседна Албания и Македония, се появиха истории за изгаряне на домове, за екзекуции и масови изнасилвания.

Убити цивилни

По време на 11-седмичната кампания самолетите на НАТО извършиха 38 000 излитания и извършиха 10 000 бомбардировки, според данни на Алианса.
Атаките бяха разширени извън чисто военните цели и включиха ключова инфраструктура като петролни и електроцентрали, пътни и железопътни мостове и инсталациите на сръбската телевизия и радио.
Гафове като бомбардирането на китайското посолство в Белград или нападението срещу конвой на бежанци край Дяково сериозно поставиха по въпрос ангажимента на съюзниците към кампанията.

Милошевич капитулира

Цивилните жертви така и не бяха точно установени: 500, според правозащитната организация "Хюмън райтс уоч"; 2 500 според сръбските власти.
Милошевич трябваше да се бори със загубите сред войниците си, намеци за бунт сред неговите генерали, осакатена икономика и липсата на признак за спирането на натовските бомбардировки.
На 10 юни 1999 г. той най-накрая нарежда на силите си да се оттеглят от Косово, управлението на което е ефективно поето от международната общност.
Косово обяви независимост през 2008 г., което Сърбия, Китай и Русия все още отказват да признаят.
Преди двадесет години, на 24 март 1999 г., НАТО, без санкция на Съвета за сигурност на ООН, започна въздушната офанзива „Съюзническа сила“ срещу Съюзна република Югославия, пише във водеща статия руската агенция TACC, цитирана от Агенция Фокус.

Предпоставки

Предпоставки за операцията възникват по време на разпадането на Югославия (създадена през 1945 г., от 1963 г. - Социалистическа федеративна република Югославия), настъпило през 1990-1991 г. През този период, поради изострянето на междуетническите противоречия (главно между сърби, босненски мюсюлмани и хървати), четири от шестте републики обявиха оттеглянето си от федерацията: Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина (БиХ) и Македония. Останалите републики - Сърбия и Черна гора - през април 1992 г. провъзгласяват Съюзна република Югославия (СРЮ; през 2003-2006 г. - държавната общност на Сърбия и Черна гора, от 2006 г. - независими републики).
Процесът на разпадане на СФРЮ беше съпроводен от конфликти между републиканските и федералните власти и междуетническите войни. Те бяха най-ожесточени в Хърватия (1991-1995 г.) и БиХ (1992-1995 г.). В края на 90-те години конфликтът между сръбското и албанското население в Косово, автономна област в Сърбия, се изостри рязко.

Участието на НАТО в балканската криза

Преди операцията „Сюзническа сила“ НАТО проведе редица операции на територията на бивша Югославия. През 1992 г. военните кораби на съюза, с подкрепата на авиацията, наблюдаваха корабите в Адриатическо море в съответствие с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която наложи оръжейно ембарго на републиките от бившата СФРЮ. През 1994 г. НАТО, в съответствие с решението на Съвета за сигурност на ООН, контролира забранената за полети зона в БиХ, а през 1995 г. без резолюция на Съвета за сигурност на ООН бомбардира позициите на босненските сърби. Това бяха първите сражения в историята на съюза.
Според експерти ръководството на НАТО при вземането на решение за участие в разрешаването на кризата на Балканите се ръководи от редица геополитически фактори. На първо място, съюзът се стреми да укрепи позицията си в региона на фона на намаляването на руското влияние там, както и да изработи оперативната съвместимост на войските в хода на действителните бойни операции.

Ситуацията в Косово

Главната цел на операцията "Съюзните сили" според НАТО е "предотвратяване на геноцида на албанското население в Косово". От 80-те години на миналия век косовските албанци поставят искания за разширяване на автономията на региона, а през 90-те години беше създадена Армията за освобождение на Косово (АОК), за да се бори за независимост. През 1998 г. конфликтът ескалира във въоръжени сблъсъци между сръбската полиция и бойците от АОК, което е началото на гражданска война. За да ограничи вълната от насилие, Белград за пръв път вкара полицейски, а след това и редовни военни части.
Опитите за разрешаване на кризата са предприети от ООН, ЕС, ОССЕ, както и от Контактната група (представители на редица държави, включително Руската федерация и САЩ). На 30 януари 1999 г. Съветът на НАТО упълномощи генералния секретар на Алианса Хавиер Солана да вземе решение, ако е необходимо, за нападения с въздушни удари срещу СРЮ след консултации с държавите-членки.
През февруари 1999 г. в предградието на Париж, Рамбуйе, чрез посредничеството на Контактната група, бяха проведени преговори между представители на сръбското ръководство и косовските албанци, в които страните се споразумяха за плана за мир, разработен от групата. На 18 март обаче на редовна среща в Париж той бе подписан само от делегация от косовските албанци. Сръбската страна заяви, че документът е различен от представения в Рамбуйе. По-специално, възраженията повдигнаха въпроса за разширяването на автономията на Косово и въвеждането на контингент от държавите-членки на НАТО на тази територия с цел поддържане на реда. Отказът да се подпише е официалната причина за началото на военните действия на блока.
Руското външно министерство нарича операцията "акт на агресия" на НАТО срещу Югославия и замразява отношенията с Алианса на 25 март (Те са възстановени отново през февруари 2000 г.).

Ход на военните действия

Операцията се провежда на три етапа. На 24-26 март са изпълнени задачите за обезвреждане на силите на ПВО на СРЮ На 27 март започнаха нападения срещу силите на СРЮ на територията на Косово, както и нападения срещу най-важните цели в Сърбия; От 24 април стартират мащабни удари в цяла Сърбия.
Според данни, публикувани на уебсайта на НАТО, по време на операцията, продължила 78 дни, авиацията на Алианса е прелетяла 38 хиляди бойни излитания, над 10 хиляди от тях - за бомбардировки (според военни експерти са изстреляни 3 хиляди крилати ракети. и около 80 хил. тона бомби, включително касетъчни бомби и такива с обеднен уран). В операцията участват над хиляда самолета (повечето са осигурени от Съединените щати), от които според официалните източници на НАТО са изгубени два бойни самолета (пилотите са катапултирали).
По време на операцията са извършени няколко погрешни удара. Така на 14 април стана известно за смъртта на около 64 албанци, които се движат към Албания, а в нощта на 8 май пострада китайското посолство в Белград. Сред най-трагичните инциденти е удар в нощта на 14 май в косовското село Кориша, където според НАТО е имало сръбски военни. Убити са обаче Албанските бежанци - 50 души, а много други са били ранени.

Загуби
В резултат на бомбардировките, според сръбски данни, от 3,5 до 4 хиляди души са загинали, около 10 хиляди са ранени, две трети от тях са цивилни. Материалните щети възлизат на 100 млрд. долара. Военно-промишлената инфраструктура на СРЮ е напълно разрушена, повече от 1 500 населени места, 60 моста, 30% от всички училища, около 100 паметници са унищожени. 40 хиляди къщи са унищожени или повредени. Бомбардирането на петролните рафинерии и нефтохимическите заводи довежда до замърсяване на водната система на страната с токсични вещества.

Резултати
Операцията приключва на 10 юни 1999 г. след подписването на военно-техническо споразумение между СРЮ и НАТО в Куманово (в Македония, близо до границата със Сърбия), според което започва изтеглянето на югославските войски от територията на Косово. В същия ден Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 1244, въз основа на която международни граждански сили (Мисия на ООН в Косово - ЮНМИК) и Международните сили за сигурност (КФОР, със значително участие на НАТО, като общият брой на военнослужещите е 40 хиляди) са разположени в Косово под егидата на ООН( в момента са 3 500).

През февруари 2008 г. косовският парламент едностранно обяви независимостта на региона от Сърбия, като в момента 104 държави по света признават независимата държава Косово. Освен Сърбия, над 60 страни, включително Русия, Китай, Индия и Израел, се противопоставят на признаването на Косово.
 

128

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ФБР показа снимка от посещението на Цацаров и Гешев

20.10.2019

2081 12
Кюрдите ще се изтеглят от границата с Турция

20.10.2019

2123 8
Москва ще доставя противовъздушни оръжия на Сърбия

20.10.2019

1947 26

Коментари

Страници

dobadoba

Мдааа,  сякаш вчера беше.

Колко бързо минаха 20 години.

 

Спомням си как гледах с недоумение излитащите от Авиано и други бази нато-вци,  за да бомбят съседите ни. Като на компютърна игра. Не вярвам сърбите да го забравят...

⚓️

Пиркс
снимка на Пиркс

Другарят Си - също. Тогавашният алкохолик в Кремъл о*ра пейзажа.

Meto_ot_Interneto

Текст, пълен с лъжи и измислици, като тази за ултиматума в Рамбуйе, например.
Годишнината от незаконното нападение е повод отново да се зпапитаме какво прави България в престъпния военен блок НАТО. Вечна памет на загиналите от бомбардировките на натовските изроди!

ablepsia

Франспресщини!

 

Се пак с половин уста признават поне, че престъпните бомбардиовки бяха:

 

без разрешение от ООН, където съюзниците на Сърбия - Русия и Китай, бяха против военната намеса.

ablepsia

Покъртителен филм на Любиша Самарджич за бомбардировките на Белград, сниман буквално под бомбите:

 

https://www.youtube.com/watch?v=W9qNiSPqUXY

Думи думи

Да.Сякаш вчера беше.

Помня и как ни лъгаха, че бомбите са умни и няма жертви.

След години се запознах с една сръбкиня, изстрадали хората, бежанци от Босна, заселили се около Белград без нищо, само с дрехите на гърба си. Преживяли и бомбардировките в Сърбия.

Говорихме, разказва...  А аз, изтърсих „Да де, но нали нямаше жертви... „ (Ами това ни говореха по ТВто в България!)

Така ме изгледаа! - Какво говориш! Как да нямаше!

Почувствах се нищожество и съучастник.

Тогава разбрах, че някой ни лъга.

Лъга ни и за безкръвните бомбардировки, лъга ни за безвредния обеднен уран, и за Косово се лъга или премълча.

 

 

ablepsia

Ще ви лъжат, като се осланяте на българските медии и хм... държавници. Някои са ви лъгали, други не се оставихме да ни лъжат.

 

Няма да забравя срещата през 1998 г.  в парламента на Крим на тогавашния ни президент с българите в Крим. Първият въпрос, който му зададоха, беше: "Как можахте да подкрепите НАТОвските  бомбардировки на Белград?"

NATURAL

Соцносталгиците какви са кръвожадни. Не трябваше ли да защитават онеправданите косовари от кървавите репресии на Милошевич. 

Пиркс
снимка на Пиркс

Колко си прав! Fucking for virginity ли беше?

ablepsia

За разлика от нас гърците реагираха бързо и адекватно - започнаха официално и масово да канят по всякакви линии, най-вече по културна сърби в Гърция, уж за срещи и мероприятия, за да ги измъкнат от  мракобесните бомбардировки на натото.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Лавров: Западът прикрива престъпленията си и тези на Армията за освобождение на Косово

 

http://epicenter.bg/article/Lavrov--Zapadat-prikri...

Желязко Желев

То май скоро беше и годишнина и от съсипяането на Ирак.

Да се помни;

1.Бомби с обеднен уран.И повишена заболеваемост от рак у нас.

2.Още тогава българските служби обслужиха с измислени данни интересите на адм. на САЩ.

3.Свалените 2бр. СТЕЛТ на САЩ. което ги и преземи за винаги

4,Предателството на България спрамо сръбския народ за разлика от Гърция.

5.Неподчинението на И.Костов за бежанците.Всъщност това неподчинение активира САЩ и ДС да инсталират Кобурга.

Желязко Желев

Да се помни и Милошевич.Защото не беше КИМ.Оказа се че Европа е беззащитна.Сръбската авиация съсипа американските хеликоптери на летището до Тирана.Със същия успех можеха да съсипят коя и да е ядрена централа в Европа.

Сърбите не бяха воено престъпни за разлика от НАТО.

ПГеоргиев

„Ние действаме, за да предотвратим една по-широка война, да обезвредим бурето барут в сърцето на Европа, избухнало два пъти преди това през този век с катастрофални резултати", привежда агенцията думите на Клинтън."

След Рузвелт, като че ли всички американски президенти са избирани по ненормалност - колкото по-неадекватни, толкова по-нагли.

Да предпазвал "барутния погреб" като стреля по него. Невиждано!

След скандала с "пурата му" и Моника Люински, с процедурата за отстраняване от 1998 г., Клинтън се нуждаеше от нещо по-голямо, за да поправи имиджа си. И го намери в решението за бомбардиране на европейска суверена държава. А меката Европа одобри това престъпление.

Да не забравяме и ролята на Маделин Олбрайт, която злите езици замесват във връзка с Хашим Тачи.

Не е тайна, че косовските сепаратисти действаха с одобрението на САЩ, с подкрепата на САЩ.

Дали му е пукало на САЩ за обикновените косовари? Едва ли.

NATO не се намеси с удари, когато се водеше гражданската война в бивша Югославия, но не се поколеба да бомби, когато Сърбия се изправи срещу сепаратистите в сръбска област.

Не знам дали сърбите ще забравят и простят тези удари, но със сигурност няма да забравят и простят нашата позиция тогава, когато дадохме достъп до въздушно ни пространство за убийствата на мирни жители.

 

ИвКо

Текст, пълен с лъжи и измислици, като тази за ултиматума в Рамбуйе, например.
Годишнината от незаконното нападение е повод отново да се зпапитаме какво прави България в престъпния военен блок НАТО. Вечна памет на загиналите от бомбардировките на натовските изроди!

Все пак при по внимателно прочитане тук там в текста има и опити за обективност. Има и друго България без никакъв смисъл и без да е НАТО  в лицето на Желев и Костов подкрепи бомбенето, даже и участва в сформирането на някаква партенка, че разузнаването ни имали сведвния за някакъв план на Милошевич да избие 1 милион  косовари, при положение че тогава те бяха някъде около 700 000, което се използва от НАТО като претекст за започване на войната. Да се надяваме, че натовците са си взели поука и няма да се изживяват повече в ролята си на нечовешки същества. Странното е,  че НАТО обясняваше че ударите са срещу Милошевич, а всъщност бяха насочени главно срещу икономиката, инфраструктурата и сръбския народ. Много срамно дело на НАТО, с безразборните бомбандировки всъщност убиваха и косовари както и противници на Милошевич. Иначе още ми се свива сърцето като си спомня че в Западните покрайнини хората си гасеха лампите за да не ги избомбят без да имат каквата и да е вина и връзка с Милошевич, но както вече казах това се подкрепяше от тогавашното правителство па сега гледам и от един форумен натурал, па сигурно ще се появят още няколко.

ПП. Интересно ми е как точно по време на годишнината от натовските бомбандировки в Сърбия има протести срещу Вучич.

Памфуций
снимка на Памфуций

С интервенцията си НАТО - в краткосрочен план - провокира хуманитарна криза , каквато си беше поставил за цел да бъде предотвратена. От друга страна, спука един гноен цирей, набирал гной повече от век. Единствената причина Тито да не даде статут на съюзна република на Косово беше, че следваше неминуема сецесия на областта. След смъртта му автономията на областта беше ограничена и ликвидирана от Белград в неуспешен опит да спре изселването на сърбите от тази бедна и етнически доминирана от албанците област. Беше повече от ясно, че албанци и сърби не можеха да живеят повече заедно и в областта се водеше гражданска война. Впрочем беше ясно, че сърбите не можеха да живеят заедно вече с никого, а войните в Хърватска и Босна показаха до какво може да доведе ескалацията на конфликта.

Независимо от някои грешки, операцията на НАТО беше една от най-безкръвните военни интервенции, предвид условията. Такива неща като цивилни да се събират по мостове, за да ги опазят като човешки щит срещу бомбардировки, рядко се среща.

 

 

ИвКо

5.Неподчинението на И.Костов за бежанците.

Що годе нормална постъпка, но не заслужава кой знае каква похвала. Бежанците си ги имаше неофициално в Пиринска Македония, а бъдещите си бяха доста хипотетични, по лентите въртяха едни и същи някъде около хиляда доста прилично облечени "бежанци" дето минаваха пред камерите за по 20 долара.

ПП.

сърбите не можеха да живеят заедно вече с никого.

А можеха при Тито, сунити, шиити и кюрди при Садам също можеха да живеят заедно, да не говорим за петдесетината племена дето си живеха заедно при Кадафи, а сега се избиват едни други. Дали па на някой не му харесва това когато някои въпреки различията си живеят спокйно?

 

ППП. В сравнение с войната в Ирак с където жертвите са около 1 300 000, жертви от 2 500 наистина могат да минат за по малко кръвни.

 

ablepsia

Спомням си рано сутринта, преди да започнат бомбардировките, по Националното радио предадоха речта на Мади Олбрайт, която заяви,  че в Косово били накърнени националните интереси на САЩ.

Е, тя лечно отлично се облагодетелства от престъпленията на САЩ там - и бизнес развъртя, не само трупен, но и комуникационен, пък и тамошен любовник си беше завъдила.

Meto_ot_Interneto

"Независимо от някои грешки, операцията на НАТО беше една от най-безкръвните военни интервенции, предвид условията. Такива неща като цивилни да се събират по мостове, за да ги опазят като човешки щит срещу бомбардировки, рядко се среща"

Такава мръсотия, като горецитираната, наистина рядко се среща при нормалните хора.

Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.youtube.com/watch?v=isJvgdLidm8

 

Това не го видяхме в Босна. Не го видяхме и в Сирия. 

Гларyс

За съжаление и ние имаме нашата срамна воля в тази престъпна война срещу съседите ни! И дотук никой не спомена за "умните" ракети, дето паднаха в Банкя...

Дотогава имах симпатии към САЩ, но тази война ми отвори очите за пропагандата и безскрупулното им отношение към всички останали държави.

Поклон пред жертвите на НАТО-вската агресия!

ПГеоргиев

Относно тази ракета, дето падна в Банкя и ние имаме маалка вина.

Ракетата беше противорадиолокационна. Когато летяха NATO-вските самолети, имаше заповед за се изключват нашите РЛС и всички комуникации.

До София има един РЛ пост-"Ломски форт". В този ден, незнайно защо, локаторите са работили. И ракетат е захванала нашия локатор. В последния момент са успяли да го изключат, та ракетата е изгубила ориентация и по права линия у Банкя.

Добре, че е сработила защитата и не е имало взрив, че последствията щяха да са много по-трагични. 

Banshee
снимка на Banshee

Всеки Великден се сещам за онзи кървав Великден. За демонстрацията на сърбите с плакатите, призоваващи Русия да се намеси -  "Спаси, Господи, люди твоя..." 

Тогава за први път се запитах, да, наистина, къде е Русия? И се радвам, че сега такова нещо не може да се случи, поне не толкова лесно. 

Хулиган

Годишнината откакто всеки, който мисли с главата си разбра, че НАТО  се ръководи от международни престъпници...

http://www.drago.info/index.php/2018/07/10/razklat...

Предводител на ...

Относно тази ракета, дето падна в Банкя и ние имаме маалка вина.

Ех, да беше паднАла у Банки 😂

 

Падна в Горна Баня.

Гларyс

Моя грешка, искало ми се е да падне в Банкя :)

ПГеоргиев

Да бе, прав си.

Аз по Гларуса ходих.😃

Предводител на ...

😉

Памфуций
снимка на Памфуций

сърбите не можеха да живеят заедно вече с никого.

А можеха при Тито,

 

Можеха, с променлив успех и за известно време, в условията на държава като Югославия. Но в държава като Сърбия - не. 

Сърбите в Косово:

1971 - 228.264 (18,35%)

1981 - 209.497 (13,22%)

1991 - 194.190 (9,93%)

Това не се дължи само на раждаемост.

 

Я виж какво пише в Меморандума на САНУ, който оценява процесите като геноцид над сърбите (1986):

 

.....

 

Delovi srpskog naroda, koji u znatnom broju žive u drugim republikama, nemaju prava, za razliku od nacionalnih manjina, da se služe svojim jezikom i pismom, da se politički i kulturno organizuju, da zajednički razvijaju jedinstvenu kulturu svog naroda. Nezaustavljiv progon Srba s Kosova na drastičan način pokazuje da ona načela koja štite autonomiju jedne manjine (Albanci) nisu primenjena kad su u pitanju manjine u okviru manjine (Srbi, Crnogorci, Turci i Romi na Kosovu). S obzirom na postojeće oblike nacionalne diskriminacije današnja Jugoslavija se ne može smatrati modernom i demokratskom državom.

 

.....

Dugoročno zaostajanje razvoja privrede Srbije, neregulisani državno-pravni odnosi sa Jugoslavijom i pokrajinama, kao i genocid na Kosovu, pojavili su se na političkoj sceni sa udruženom snagom koja čini situaciju napetom, ako ne i eksplozivnom. Ova tri mučna pitanja, koja proizlaze iz dugoročne politike prema Srbiji, svojom dramatikom ugrožavaju ne samo srpski narod, već i stabilnost čitave Jugoslavije. Zbog toga se ona moraju naći u središtu pažnje.

 

 

Предводител на ...

Косово е в значителна степен арбанашко и влашко още в средните векове, в зенита на средновековна Сърбия.

Но това, разбира се, тогава не е и няма как да е проблем.

Арбанизацията се задълбочава по турско. Виждаме нарастващ брой арбанаси в поименните описи на тимарските села, които открехват завесата кой всъщност се крие зад фасадата на "християни" и "мюсюлмани".

По турско започва и ислямизацията на Косово, която обхваща основно арбанашките общности и в по-малка степен сръбските.

Модерният национализъм очерта релефно разделителните линии между тях и ги направи ясно видими и най-вече твърде важни за всички. Краят на векове мирно съжителство настъпи. Едните в малцинство, другите де факто обезправени, но искащи и ставащи все повече.

Предизвестен краен резултат.

Но вие се радвайте на национализма и пейте химни за благостта, която донесе всинца ни.

 

PS Все още всеки път потръпвам от полуразрушените сгради в Белград, който страшно обичам. Призрен и Прищина не са "моето място", макар Шар и Проклетия да са.

Тия безумства трябва веднъж завинаги да спрат ...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×