facebook
twitter

Вие сте тук

52 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Вартоломей с остра атака срещу Московската патриаршия

Базираният в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей, чиято катедра някога е била първа сред равни в Православното Християнство, се нахвърли на Москвоската патриаршия във вторник заради отказа й да се откаже от юрисдикцията над Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Фокус.
В коментари, насочени срещу Москва, Вартоломей каза, че „Фенер винаги е източник на светлина и надежда, които не угасват нито от ветровете, които някога са духали от Изток и Запад, нито от ледените ветрове, духащи от степите на Севера“.
„Истината за Украйна ще надделее“, увери той, като осъди „клеветниците“.
Вестникът припомня, че схизмата между Москва и Фенер започна, след като главата на новосформираната „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ) Епифаний получи томос за автокефалия на територията на Православната църква на Украйна - Московкса патриаршия през януари в Истанбул.
 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Manrico
снимка на Manrico

Базираният в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей, чиято катедра някога е била първа сред равни в Православното Християнство, се нахвърли на Москвоската патриаршия във вторник заради отказа й да се откаже от юрисдикцията над Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Фокус.

Зачудих се дали наистина гръцка медия би написала такова нещо или за пореден път се сблъскваме с нагъл пропутински фейк и манипулация (от Фокус, разбира се, да не си помислите нещо). Та ето какво пише в английското издание на Катимерини:

The Istanbul-based ecumenical patriarch of Constantinople, Vartholomaios, who is the first among equals in Orthodox Christendom, lashed out against the Moscow Patriarchate Tuesday over its opposition to the granting of independence to the Ukrainian Church from that of Russia.

paragraph39

"Независимая газета": "Киевският патриарх" къса с константинополската автокефалия

12.06.2019

http://www.focus-news.net/news/2019/06/12/2669265/...

onzitam

Базираният в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей, чиято катедра някога е била първа сред равни в Православното Християнство, се нахвърли на Москвоската 

Като католик ще се опитам да обясня на православните братя.

Според  диптиха, Вселенската катедра и до днес е ПЪРВА СРЕД РАВНИТЕ, като йерархия на почит.

Руската ПЦ е на пето място!

geo_19

А бре, католико... по чий диптих Константинополската патриаршия се нарича "Вселенска"?

сталкер пустиняк

То май Вартоломей ще се окаже, че не е патриарх, а ръководител катедра. 

Allanon

И колко дивизии има този....

Salvatore

Има точно толкова дивизии, колкото имаше навремето и папа Йоан Павел ІІ, когато победи и ликвидира Съветския съюз.

geo_19

И този ли е ликвидаторор на СССР? Аз пък си мислех, че е Рейгън. Аре разберете се бащинството... 

матея

 

 

 

                   На тоз мишок не му ли показахме пътя към Стамбул ? Уж пръв сред равни , пък иска да става православен папа .

Enevv
  • Негово  светейшество  е и виден еколог ,  активно участва  в програмата за изледване на хиперборейските  варвари !
  •   За именният си ден ( 10 юни ) не е получил поне един ветроупорен Фенер благодарност ..
  •  Предполагам в килера има доста , а перспектива се очертават само едни арктически любовни послания

 

Моите5стотинки

те я забраниха но тя си работи...а Филарет отрича Томоса....

fierсe
снимка на fierсe

за партаколя, колко православни църкви я признаха тая автокефалия?!?

нашата със сигурност не!?

Evasion

Какво все пак стана със съборната Църква? Вартломей да не я е заместил?

nanyac

се нахвърли на Москвоската патриаршия във вторник заради отказа й да се откаже от юрисдикцията над Украинската църква,

Тя Московската катедра никога е нямала такова нещо "юрисдикция".

Имала е поръчение да ръкополага ИЗБРАНИЯ ОТ НАРОДА И ХЕТМАНА митрополит Киевский и всея руси. По причина на войната между двете царства (турция и русия).

Така пише в писмата, на които се позовават самите московитски шамани.

И войната отдавна е свършила.

 

В текста на английски  (от Манрико)  няма и дума за юрисдикция.

За сметка на това има интересна дума "lashed" , в превод - бичувал, бил с камшик.

За русофилите специален превод: lashed out - отхлестал

 

Апропо, докато се занимаваме с умишлено изопачени преводи в Москва отново веселба - масови арести, казват 400 човека. ТАСС - мълчи, тукашните медии си чакат лишчетата. Но матрял има:

https://www.youtube.com/watch?v=CUFPrvlYjEw&t=79s

https://www.youtube.com/watch?v=WvgFRczHHvQ

https://www.youtube.com/watch?v=LT3alBAVFis

 

Полицаите задържат мирни хора и им подхвърлят наркотици. Пандите си хрупат вносен бамбук. Хруп-хруп, звън-звън звънят парички в касичката на др. Си. Байкалските раци ще зимуват на топло в китайски уок. Трактори мачкат храна докато пенсионери ровят в кофите. Самолети падат с неправоспособни пилоти. Танкерите на Сечин гърмят, като поредният VF-16 вчера записа и две жертви в Махачкала. А правоверните русофили се правят, че всичко това е хубаво и даже им харесва. Машалла.

 

Pstr

По-лошото е, че искат да наложат този начин на "живот" и на нас, нормалните. Защото 75 години комунистическо-съветска мафиотска простотия не стигат.

Тринити

Въртоглавей е обикновен миралай бей от турските служби.Нищо повече.Не е лошо да си припомни,че в момента Султаня и Царя-Император пър...ъъъъ таковат в едно гърне.Както и факта,че немалко негови предшественици за завършвали земния си път на един ченгел пред портата на патриаршеската черква в същия този Фенер.С помощта на въже,без сапун.

п.с.В текста са употребени думите "Москвоската"  и "Московкса патриаршия".Тая институция в Москва ли се намира или някъде другаде?

Pstr

Вартоломей е вселенски патриарх, Гундяев е треторазрядно ченге-атеист от КГБ, сложено да оглявява  гнусно подразделение на мутренската руска мафия.

Pstr

Впрочем, впечатлен съм от защитата на треторазрядното ченге Гундяев от българските другари. Искате пак Гундяев да ви начука канчето, че не лигавите достатъчно обувките на Путин? Ама то вие ще се уплашите от това като куче от салам-на вас си  ви харесва ви унижава треторазрядно ченге от КГБ, напомня ви за Народната Република. Даже Гъндяев малко ви сипа на президентчето Радев, трябваше и някой шамар да му удари, за да е пълно унижението като едно време. А страхливия Радевчо, дето нищо не посмя да каже, няма какво да коментираме. След случилото се не очаквам да му порасне гръбнак.

 

Да имахме държавник за президент, пък то миличкия има да изплаща дългове на Путин, че уреди да го изберат. Затова от Русия подритват Радев като куче. Другарите естествено ръкопляскат на руската кагебистката "църква", дето отдавна не е нито православна, нито църква. 

Sir Mano

игнор

Метла-
снимка на Метла-

Няма шанс Ваpтоломей във фоpума "гаваpит палковник гьондяев". Бългаpите също нямат шанс в pуския фоpум с пpозвище "сега". 

 

Казуса
снимка на Казуса

Чудя се нас българите към кои заплахи ни отнася тоя фанариот? Спрямо Византия сме от Север, културно сме от Изток, а ако го мерим по столиците - център на държавността, сме си Запад.

 

Прочее, има ли нормален православен българин, който да вярва и думичка на фанариотите?

ЗЛАТИЯ

Прочее,има ли нормален ,православен българин , който да вярва и думичка на ерпецешно -кагебешното полковниче ?!

geo_19

Украинската църква бе дарена с томос под натиск на съвременното схващане, че всяка държава трябва да има собствена църква. Добре, ама Турция си има Турска православна църква, а Гъция - Еладска църква... Тогава чия национална църква е Вселенската патриаршия. Ах, да... на безкрайния Космос... 

Миряна Б.

Ами Светейшеството не е еколог, щом изследва хиперборейските варвари, а антрополог! Де го чукаш, де се пука. Ще ни извъртят някоя Вартоломеева нощ. Пу, не съм хугенотка. Никаква не съм. Не искам да имам началник като оня на Борисов.

ЗИП
снимка на ЗИП

Бартоломейчо чувства с фибрите на кожата си, че Путин натиска Ердоган да  го изрита от Фенер...

 

:))

 

Жега а ?

 

След идването на руските ракети следва изритване на фанариотите в посока Гърция или САЩ....

 

:))

fierсe
снимка на fierсe

та пак да попитам, кои православни църкви признаха тая автокефалия?!?

нашата не е!???

nanyac

не им влиза в правомощията да признават каквото и да е

теб баща ти пита ли те дали признаваш роден брат или сестра?

 

fierсe
снимка на fierсe

ама верно не им влиза?!? айде бе!

Автокефалия (от гр. αυτός – сам, самостоятелен, отделен, независим и κεφαλή – глава, началник) е термин, който се употребява в Църквата след началото на 5 век, когато е приложим както към светски, така и към църковни организации, имащи своя върховна независима власт. Автокефалията е форма на независимо църковно устройство и самостойна административна уредба – специфична каноническа институция на дадена поместна църква с ранг на архиепископия, митрополия или патриаршия, утвърдила се по пътя на мисионерски, духовен и културен възход и получила всеобщо междуцърковно признание.

Основните белези на автокефалията са:

Организация на хомогенна, понякога в етническо, езиково отношение, или в границите на независима национална държава, значителна християнска общност със строго определен диоцез, административна и юрисдикционна независимост по отношение на всички останали църкви.

Наличие на достатъчно голям брой вярващи, ръководени от поне трима архиереи

Право на избор, ръкополагане и утвърждаване на собствен предстоятел, както и на останалите йерарси, образуващи Св. Синод

През време на богослужение йерархията на автокефалната църква споменава само своя предстоятел, а той самият – главите на останалите автокефални църкви

Право на свикване на поместни събори, организиране на местно църковно законодателство и съдопроизводство

Самостоятелно освещаване на св. миро

Свобода за канонизиране на местни светци

 

я виж там това дето съм ти го болднал! първото е за признанието,

а останалите са неща, дето турския поп не ги е дал в томоса,

та ти речи колко е автокефална тая църква!???

geo_19

Панайотис И. Бумис с остра критика към Вартоломей:

 

https://www.pravoslavie.bg/анализи/коме...

Миряна Б.

Не ни стига НАТО с бомбите в шабла, ами и православни кръстоносци към Москва се стягат, мила моя майно льо. Да не би мощите Христови да са изскочили на Червения площад изпод храма на Василий Блажени, виден юродив и бомж?

 

https://cdn-st4.rtr-vesti.ru/vh/pictures/xw/167/23...

Страници

×