facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Украинско пилешко месо се продава като произведено в ЕС

Украинско пилешко месо се продава на европейския пазар като произведено в ЕС, разкриват австрийският в. "Курир" и "Дойче веле". Компанията Myronivsky Hliboproduct, която е сред най-големите производители на пилешко месо в Украйна, е открила начин да избягва въведените от Брюксел квоти, ограничаващи вноса на филе от пилешки гърди - продукта с най-висока цена. Фирмата внася в ЕС филето, без да бъде отстранена гръдната кост на животното, и по този начин то се причислява към по-ниска категория месо, за което няма ограничения при вноса в ЕС, твърди в. "Курир". Продуктът отива във фабрики на Myronivsky Hliboproduct в Словакия и Холандия, където костта се отстранява и се получава скъпото пилешко филе. Освен това продуктът вече се класифицира като произведен в страна - членка на ЕС, и като такъв може да се продава на територията на Общността, а също така може и да се изнася към трети държави, без да  му се налагат мита.

Европейски фермери се оплакват, че украинската фирма е намерила "находчив и напълно законен начин", за да заобикаля съществуващото законодателство. Австрийското правителство пък е недоволно от факта, че украинските пилешки гърди, които се обработват в Словакия и Холандия, имат етикети "Произведено в ЕС", а не се посочва като страна на произход Украйна. Въпросът е обсъждан през април от тогавашния министър на устойчивостта и туризма на Австрия Елизабет Кьостингер с колегите й от други страни от ЕС. Тя е настояла да направят промени в начина на етикетиране на продуктите в ЕС.

От украинската компания потвърдиха пред "Дойче веле", че изнасят пилешко месо с кост към ЕС за обработка, но изрично отбелязват, че това е съобразено с европейското законодателство. "Противно на съобщенията Myronivsky Hliboproduct не се възползва от вратички в законодателството и винаги спазва регулациите на ЕС", заяви Анастасия Соботюк от фирмата. Според данни на компанията тя е внесла над 100 000 тона пилешко месо в ЕС през изминалата година. 

КАРЕ - ДОГОВОРКА

Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна създава зона за свободна търговия, което позволява на украински компании да изнасят почти всички категории пилешко месо в ЕС без налагането на мита, но има определени квоти за количествата. За 2019 г. например ограничението е 18 400 тона. Планирано е квотата да се увеличи до 20 000 тона до 2021 г. Допълнителни 20 000 тона се определени за замразени пилешки продукти. 

 

 

Към статията във в. СЕГА
fractal

За милиони няма закони

За кокошка няма прошка

Каубой
снимка на Каубой

За братска ссср-ка радиация има много мераклии русофили. Да си ги ядат.

×