Quantcast
Тъжен септември за Октоберфест | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Тъжен септември за Октоберфест

Снощи, 19 септември, в Мюнхен трябваше да се открие фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради коронавирусната пандемия това не стана - той няма да се състои през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти, като настоящата нулева година е първата след края на Втората световна война.

Коронавирусът не е първата епидемиологична атака, която подкопава не само здравето на жителите на Мюнхен, но и икономическото благосъстояние на местните пивоварни. Поради епидемии Октоберфест е отменен преди COVID-19 два пъти: през 1854 и 1873. И в двата случая вината е на холерата. Първото изцяло немско индустриално изложение, проведено в Мюнхен през юни 1854 г., се превръща в истински катализатор за разпространението на ужасна чревна инфекция. Решено е да се отмени Октоберфест в същата година - което, разбира се, предизвика недоволство сред производителите на бира и други участници. 

За първи път празникът е отменен през 1813 г. поради наполеоновата окупация. Първата световна война също прекъсва традицията: от 1914 до 1918 г. 

Между световните войни Октоберфест е отменян два пъти: през 1924 и 1925 година. След това, поради хиперинфлация, по улиците на Мюнхен се нареждат опашки за стоки от първа необходимост. Хората трябвало да носят обезценени банкноти в кошниците си за пране. 14 хиляди марки за две кафета, милиард за билет за театър. За празненство и бира не може да става и дума.

Следващата дълга пауза в историята на Октоберфест идва по време на Втората световна война: от 1939 до 1945 година. В следвоенните години се провеждали скромни тържества. И едва през 1949 г. мащабът на празника достига предвоенното време. Бирата течала като река: 100 хиляди литра на ден.

Друго трагично събитие в историята на Октоберфест е терористичната атака на 26 септември 1980 г. В 22:20 ч. взривно устройство избухва близо до входа. Убити са 12 души, а десетки са ранени. Атаката е извършена от десния екстремист Гундолф Кьолер, който стана 13-та жертва на трагедията. Честването на Октоберфест не беше прекъснато, което по-късно стана обект на критики. През уикенда след терористичната атака около милион души присъстваха на бирения фестивал. Октоберфестът бе прекъснат една за церемонията по погребението на жертвите, която се състоя четири дни по-късно, на 30 септември 1980 г.

За първи път в следвоенната германска история Октоберфест беше изцяло отменен поради коронавируса. Решението бе взето още през април. Местните пивовари и собственици на кръчми обаче все още имат надежди за спасение. В дните, когато трябваше да се проведе фестивалът - от 19 септември до 4 октомври, жителите на Мюнхен и гостите на града са поканени да присъстват на празника "Wirtshaus-Wiesn". Това не е опит да се намери заместител на Октоберфест, а връщане към оригиналните традиции, казват организаторите. Първият Октоберфест е бил тържество на сватбата на Лудвиг и Тереза. Празници се провели в целия град. През деня се провеждали демонстративни конни надбягвания на поляната, носеща името на Тереза, вечер гражданите се срещали в питейни заведения, за да празнуват и танцуват. Нещо подобно се планира и тази година, макар и със спазване на съответните правила за хигиена и социална дистанция...

Към статията във в. СЕГА