facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Токът за бизнеса поскъпна шоково

Поредно драстично увеличение на тока за бизнеса на свободния пазар стресна работодателите и търговци на електрическа енергия. Повишението засяга само един от сегментите на борсата - сделките от т.нар. "ден напред", при който заводи и други предприятия купуват ток. Бизнесът алармира за проблема още в началото на седмицата и предупреди, че това може да засегне и потребителите. Вчера от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обявиха, че започват разследване, което трябва да изясни има ли спекула на пазара в последните десетина дни.

Регулаторът ще проверява всички участници, които продават ток на свободния пазар. Целта е да се види дали има опити за манипулиране на пазара на ток на едро, съобщи председателят на комисията Иван Иванов.

В началото на седмицата от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и от Асоциация свободен енергиен пазар обявиха, че са сезирали КЕВР за завишените цени на борсата в сегмента "ден напред" в периода 17 - 21 септември, когато цените са били екстремно високи - около 200 лв. за мегаватчас.

Оказва се, че тарифни смущения е имало и вчера. Иванов даде пример за изтъргуваните количества за четвъртък, когато средната им цена е била почти 150 лв. за мегаватчас, което според него е "изключително много". Към днешна дата е ясно, че не работи единият блок на АЕЦ "Козлодуй", има спрени блокове в ТЕЦ "Марица-изток 2", на пълна мощност работят двете американски централи, уточни той.

Търговците на ток и бизнесът изтъкнаха, че това поскъпване се регистрира само на българската енергийна борса, но не и на останалите европейски платформи. Тъй като Електроенергийният системен оператор отчита нетен внос, явно е, че поскъпването се дължи изцяло на вътрешни фактори, посочват от двете организации и предупреждават, че повишението на цените може да се окаже пагубно и за потребителите. Според тях скокът на цените се дължи на това, че държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" не предлагат достатъчно количества енергия на борсата и големите участници на пазара се възползват от това и диктуват цените. И дават пример - в сегмента "ден напред" на 17 септември например са били постигнати цени за базова енергия от 179.96 лв. за мегаватчас. В същия ден, но на пазара "в рамките на деня", цените за базова енергия са били между 43 и 53 евро за мегаватчас, което е смущаващо голяма разлика. Това противоречи на пазарните принципи и остава съмнение за предварителни двустранни договорености и пазарни манипулации спрямо борсовите пазари, смятат от двете организации. 

По случая вече е създадена работна група към КЕВР, която ще трябва да проучи откъде идват колебанията в цените на борсата. За целта експертите ще съберат всички данни от Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и ще изготвят доклад. Проверката трябва да приключи най-късно до 4 месеца.

Това е първото разследване, което енергийната комисия започва, след като получи такива правомощия с промени в Закона за енергетиката от януари. Проблеми с цените на свободния пазар имаше и тогава, когато електроенергията поскъпна между 40 и 60%. Тогава проблемът пак се оказа свързан с държавните производители.

"На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът - къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас"?, възмути се тогава шефът на АИКБ Васил Велев. За спекула намекна и ресорният министър Теменужка Петкова.

"Цените на свободния пазар са резултат от споразумения между бизнеса и търговеца на ток, а държавата не може да се намеси. Ако се получават оферти с идентични цени от различни търговци, то тогава има индикации за наличие на изкуствено увеличаване на цената и всеки един тогава трябва да сезира компетентните органи", заяви тя пред БНТ.

Към статията във в. СЕГА
mick

"На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса"..

 

 

А защо има три борси? А не само една?

mamut

"Търговците на ток и безнесъет изтъкнаха, че това поскъпване се регистрира само на бълкгарската енергейна борса, но не и на останалите европейски платформи. https://www.segabg.com/category-economy/tokut-za-b... © Segabg.com 2018". Пак изкривяват информацията , а защо не коментират че от последните 70 дена само в 5 дни на БНЕБ е най- ниска цената на ел.енергията. и то с разлика от 30 евра на Мвтч. Просто има търсене на енергия защото захрадня и цената тръгна, още повече че емисиите поскъпнаха драстично, а слънчето намаля и трябва да работят Тецовете. Да сравняваш ценови нива на "пазар ден напред" и "пазар вътре в деня"  е идиотия, незнание или опит за манипулация на обществото. Основния пазар е ПДнапред, другия е вториче и се използва където купуваш или продаваш излишната/нужната  си енергия за деня(допълваш основното си потребление по товария си профил), за да не излизаш на балансиращ пазар, където "режат глави от кръста" когато си в небаланс. Обемите също са  много различни, "пазар вътре в деня" е удобен много за ВЕИ-тата, защото избягват лошото прогнозиране на времето и избягват  влизането си  в небаланси, те могат да предлагат ниски цени в момента защото с изменения на закона получават премия към рефертната цена до цената на която им досега се изкупуваше енергията по старите договори и за някои само премията е достатъчна да излезат на печалба. КЕВР им е определила 70 лвна Мвтч за рефертна цена за ценовия период 2018-2019г., та може да си предлагат ниска цена на борсата.

От миналата година зимата ,централите нямат право да продават на собствени платформи ,каквато е практиката по света , а само през борса цялата си енергия за свободен пазар. Промяната беше поискана от работадетелите, сега пак пищят , остава единстевно  държавата да им  дава ел.енергиятя  безплатно, та да са доволни.

onzi

остава единстевно  държавата да им  дава ел.енергиятя  безплатно, та да са доволни.

пак нема да са доволни, ще искат освен енергия и пари. а бе лакомията насищане няма.