facebook
twitter

Вие сте тук

80 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Съединените щати рестартираха космическата си програма

Американската ракета "Fаlсоn 9" изведе в орбита ĸaпcyлaтa „Сrеw Drаgоn“ с двама астронавти на борда - командир Дъглac Г. Xъpли и пилот Poбъpт Л. Бeнĸeн. Мисията Dеmо-2 на SpaceX и НАСА е рестарт на космическата програма на САЩ, която бе спряна преди 9 години. 

Ракетата излетя в 22.22 българско време въпреки лошото време в района на Keйп Kaнaвepaл, Флорида. След като за 13 минути изведе в орбита капсулата, първата степен на ракетата кацна самостоятелно на платформа в океана. 

Cлeд 19 часов полет "Сrеw Drаgоn" ще се скачи автоматично с Mеждународната космическа станция утре в 17.27 българско време, а след това Бoб Бeнĸен и Дъг Xъpли щe paбoтят зaeднo c eĸипaжa нa „Eĸcпeдиция 63″ – aмepиĸaнcĸия ĸoмaндиp Kpиc Kacиди и pycĸитe лeтaтeлни инжeнepи Aнaтoли Ивaнишин и Ивaн Baгнep, ĸoитo пpиcтигнaxa нa MKC нa 17 aпpил т.г. cъc „Coюз MC-15“. 

Koлĸo щe paбoтят Бeнĸeн и Xъpли нa MKC oщe нe e яcнo – мeждy 30 и 119 дни. Koeтo oзнaчaвa, чe Xъpли и Бeнĸeн щe ce въpнaт нa зeмятa нe пo-ĸъcнo oт 23 ceптeмвpи 2020 г. Te тpябвa дa ĸaцнaт нa плaвaщa бapжa в Aтлaнтичecĸия oĸeaн, ĸъдeтo щe ги чaĸa ĸopaбa Gо Nаvіgаtоr.

Последните думи преди старта между контрола на мисията и астронавтите бяха:

Контрол на мисията: „Знайте, че сме с вас, направете невероятен полет и се насладете на тези гледки на нашата невероятна планета.“
Crew Dragon: "За нас е абсолютно чест да бъдем част от това огромно усилие да върнем САЩ в космическия бизнес. Ще говорим с вас от орбита, благодаря".

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Талибан

Пробвайте се:

https://iss-sim.spacex.com/

 

😁

Ференги

SUCCESS

You have successfully docked with the international Space Station. Follow SPaceX and NASA on Twitter....

Сладур

Жалко, не го отложиха. Миризливите партенки щяха да се радват...

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

МурзилкаКосмос си загуби единствения приход на валута. Нали Тогозин ги плашеше, че ще отиват на МКС със батут, на ви сега батут. Нищо чудно, след някоя година ако мурзилките и те почнат да летят с Елон–Мъск-турс...

Сладур

Или партенките може да спретнат един Новичок и на Мъск. Така де, яде им валутата..

geo_19

Поне ще е в по-нормално време за пряко следене (22:22). Миналия път не издържах до полунощ и си легнах. Но довечера ще го следя. 

шиши

CAЩ ще направят днес повторен опит да рестартират ĸocмичecĸaтa cи пpoгpaмa

 

 

 Искрено им желая успех. Стискам палци и се надявам на ползотворна мисия. Good luck.

Sine_metu

Само на мен ли ми изглежда странно 60 години след първите американски изстрелвания да са още „их, уникално, ах, епохално, ох, инкредибъ-ъ-л“ :)

hristob

Само на теб. Представи си, че като се качиш в колата си има 10% шанс да не тръгне или да експлоадира.

 

https://www.thespacereview.com/article/1598/1

 

As for the overall success rate, Russian launchers scored 93%, United States 90%, Europe 92%, China 89%, Japan 84% ,and India 71%

Sine_metu

Е, и? Питането ми е след 60 години пращане в орбита не трябва ли тая дейност да е по-рутинничка? По-познатичка някак, по-обичайничка, не толкова драматичничка и „епохалничка“ :)

hristob

Отговорът ми продължава да е същия. Това все още не е технология от ежедневието, изпращането в космоса е все още събитие. Е, не ги водят вече космонафтите/астронафтите като мечка на синджир из цялата държава и по всичките земни кълбета.

 

И още нещо - щатите от десет години не са пращали никой в космоса от собствена територия, досега никоя частна фирма не е пращала човек в космоса.

Сократя

Форумът е свободен. Можеш и да ги ругаеш както си искаш.

Sine_metu

Ако това е към мен, втори път ще ти кажа, че с непоисканите си съвети се вреш като нарязана краставица

Сладур

Обикновено, когато се задават малоумни въпроси се стига до това...Стартът е наистина уникален, не само за американците...

PlaNed
снимка на PlaNed

Дано да има повече късмет от бодрата си смяна?!

A prototype of SpaceX’s upcoming heavy-lift rocket, Starship, exploded on Friday during ground tests in south Texas as Elon Musk’s space company pursued an aggressive development schedule to fly the launch vehicle for the first time.

The testing explosion was unrelated to SpaceX’s upcoming launch of two Nasa astronauts from Florida’s Kennedy Space Center using a different rocket system, the Falcon 9 with the Crew Dragon capsule fixed on top.

https://www.theguardian.com/science/2020/may/29/spacex-starship-rocket-prototype-explodes-test

РЕВиЗОР
снимка на РЕВиЗОР

Успех момчета! Ще Ви гледам и тази вечер. Ако пак не стане, мечка се бори до три пъти. Ако и тогава не стане,  руските небесни "бакшиши" ще Ви закарат.

mi6osp.

Успехът на този полет е жизнено необходим за повторното утвърждаване на САЩ като космическа държава.

Затова може да се очаква изчакване на изстрелване при максимално безопасни условия.

Обаче когато един полет се отлага няколко пъти, започват да се появяват проблеми с надеждността на техниката и с психичното състояние на екипа. 

Затова очертаващото се ново отлагане на старта, поставя полета в критично състояние. 

Гласът

Успехът на този полет е жизнено необходим за повторното утвърждаване на САЩ като космическа държава

Чак пък "жизнено необходим"? 

 

Като изключим лунните полети мен планеталните сонди ме кефят повече от полети с хора. Подозирам, че и за други е така. 

банда

Подобни стъпки за усвояване на космоса, са много над идиотското драчене русофили- американофили. Те са успех за всички нас като вид. 

Така че успех на старта, и нека това даде тласък на бурно развитие в тази област, а ние да сме свидетели и съвременници на това.

Sine_metu

Съвсем ме объркахте.

Досега се чудех какво е епохалното на това точно изстрелване? Опитвам се искрено да разбера. Даже гледах телевизия и там същото - момето пита нкв пуяк, а от цялото му кудкудякане разбрах само, че това е първата „частна“ мисия. Което даже аз знам, че не е истина.

Не стига, ами колегата преди тебе вика „успех за САЩ“, ти „успех за всички нас като вид“. Съгласи се, че далеч не е едно и също :)

nebenebe

Да се съхрани първата степен за следваща употреба е постижение. Но аз бих я използувал повторно само за товарен кораб.

банда

Досега се чудех какво е епохалното на това точно изстрелване? 

Не става въпрос за " епохално".Или " историческо", или нещо от сорта. Ама въобще.

Аз просто се радвам, че се засилва интереса и парите за напредък в космическите технологии. Без значение кой ги дава и откъде идват. 

Може пък и наистина да доживеем да видим как необратимо започваме да стъпваме поне в слънчевата система. Кой не би искал да го види?

Sine_metu

Мир.

Космическите технологии са ни приятели. Ако се съгласиш и че пропагандата ни е враг, по два въпроса ставаме съмишленици :)

банда

👍Съгласен на 100%

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Мъже пък и наистина да доживеем да видим как необратимо започваме да стъпваме поне в слънчевата система.

 

Много сме далеч от подобно нещо. 

Ето едно блестящо интервю с Изпълнителния директор на "Роскосмос" по перспективните програми и научните изследвания Александър Блошенко:

https://www.roscosmos.ru/28517/

https://www.roscosmos.ru/28582/

 

Инак, по въпроса на Безстрашния, действително това не е никакво епохално събитие - писах за това и онзи ден, когато "Змеят" трябваше да полети. По-скоро липсата на възможност американски ракети да изстрелват американски пилотирани космически апарати беше нещо ненормално, аномалия. Сега се връщаме към нормалността. 

Виж, нещо ново и голямо ще е, като изстрелят с SLS кораба "Орион" за полети към Луната и Марс, или когато Безос пусне "Ню Глен". 

fraxinus

Историческо е дотолкова, че се прави от частна компания за пари. За първи път. При това цената е преместена от милиардите към милионите.

 

Досегашните пилотирани стартове се правеха строго в рамките на държавни проекти, а разходите бяха умопомрачителни. Достигнаха се (по естествен за държавните проекти начин) и невиждани висоти на бюрокрацията и злоупотребите.

 

Разходите по пилотираните програми сериозно допринесоха за фалита на СССР и за прекратяване на развойната дейност около тях както в СССР, така и в НАСА. Пак разходите са причина за прекратяването на работата с вече разработените многократни космически кораби Шатъл и Буран.

 

Последните примерно 25 години доколкото се летеше, се летеше с остатъците от разработеното в годините на Студената война, а остатъците бяха тръгнали към изчерпване.

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Историческо е дотолкова, че се прави от частна компания за пари. За първи път. При това цената е преместена от милиардите към милионите.

 

E, чак пък от милиарди към милиони... 

Цената за полета на един астронавт на совалките беше ок. 210 млн., но совалките освен екипажа качваха на ниска орбита и до 20 тона товар и - нещо много важно - можеха да връщат на Земята също толкова. Цената за един астронавт на "Драгън" ще е 55-60 млн., а на "Старлайнер" - 90-99 млн. Като се вземат предвид всички обстоятелства, разликата в цената не е чак толкова голяма. 

 

Досегашните пилотирани стартове се правеха строго в рамките на държавни проекти, а разходите бяха умопомрачителни. Достигнаха се (по естествен за държавните проекти начин) и невиждани висоти на бюрокрацията и злоупотребите. 

И сегашните пилотирани стартове са в рамките на държавни проекти. Космически туризъм  (освен единични случаи, каквито имаше и със "Союз") едва ли ще има през следващите десетина години, защото на МКС няма необходимата инфраструктура, а тя едва ли ще просъществува след 2030 г. Тогава всяка от големите държави ще си направи собствена космическа станция, където вероятно ще има възможност и за туристи.

БатВаню

Им разлика между онези милиони и тези милиони

Sine_metu

Колеги фраксинус и Туткалчев, наистина не следя новостите в космическите програми, но никой не е отменил старото положение, че в тази действително гигантска дейност всяка отделна технология е само връхче на огромен айсберг. Резултат е от развитието на десетки отрасли, от фундаменталните науки през спецметалургия и нови материали та до ИТ. Дългото им развитие... дори на най-мощната страна й трябваха 9 години да се завърне в една конкретна област. Дълго и в голямата си част секретно.

Затова не бих рискувал с икономически оценки.

Воден прах

much ado about nothing 😋

Страници