facebook
twitter

Вие сте тук

68 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Швеция призна, че не е очаквала COVID-19 да вземе много жертви

Швеция, която не предприе почти никакви ограничителни мерки в разгара на разпространеното на коронавируса, призна, че е изненадана от големия брой жертви на заразата. Той обяви главният държавен епидемиолог Андерс Тегнел в интервю за онлайн предаването "Дневното шоу на Тревър Ноа". Тегнел е в основата на противоречивия подход, който страната избра да приложи срещу пандемията. Смъртните случаи в Швеция вече са над 3000, а заразените са повече от 24 600 души, сочат актуалните данни на университета "Джонс Хопкинс". Населението на страната е малко над 10 млн. души. Жертвите на COVID-19 там са много повече отколкото в останалите скандинавски държави, както и в други страни, въвели строги ограничения.

Големият брой на смъртните случаи в страната „беше изненада за нас", призна Андерс Тегнел. "Длъжен съм да кажа, че никога не сме изчислявали толкова много смъртни случаи. Очаквахме повече хора да се разболеят, но високата смъртност ни изненада". 

Главният държавен епидемиолог обяснява, че необичайният подход в голяма степен е разчитал на хората да спазват социална дистанция, без да са въведени официални изисквания. „Но не казвам, че имаме успех във всички аспекти. Броят на починалите е нещо, което много ни тревожим", добавя Тегнел. Той отбелязва също, че много сериозен проблем е високата смъртност в старческите домове, въпреки че посещенията там са забранени. Епидемиологът подчертава, че този проблем съществува и в много други европейски държави. 

Според Тегнел в края на април поне половината от смъртните случаи в Швеция са били в старчески домове. "Смятахме, че ще бъде много по-добре болестта да не достига до домовете за възрастни хора, но това не стана", казва той. "Много е трудно да държам болестта далеч от тези места. Дори и ако правим най-доброто според възможностите ни, очевидно не е достатъчно", допълва Тегнел. Той подчертава, че "не поставяме живота на никого пред този на останалите - това не е начинът, по който работим."

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Efraim Efraimov

Въйийийи... сега на кого да фанем вяра? На Джангъров, на баш-форумците - ковидци-ясновидци? Или на писаното?

Agent_Provocateur

Не е необходимо да вярваш на никого. Има статистически данни които се обновяват ежедневно. Ако можеш да мислиш самостоятелно, сам ще разбереш за какво става дума.

geni1

данните

https://www.svt.se/datajournalistik/the-spread-of-the-coronavirus/?fbclid=IwAR2Y4tlOA2GRxzcS6IVg9AlCgo1tzSHteYY-GLszKCoKbSbgDxA-krszUuo

Agent_Provocateur

Които данни демонстрират правотата на шведите... Предстои да ни кажат за какво ручахме жабетата...

Luckbox

Швеция има 10 милионно население и има 2700 жертви. 

Англия, Франция, Италия имат между 60 и 68 милиона население (около 6-7 пъти повече), а жертвите им са около 25 000 (т.е. 10 пъти повече). 

Смъртните случаи в другите скандинавски страни действително са много по-малко спрямо Швеция. 

Ясно е че така на едро не могат да се правят сравнения и има и други фактори (гъстота на населението, брой на хората в едно домакинство, културни особености и т.н), но все пак не може да се говори за някаква катастрофа в Швеция. А икономическата катастрофа навсякъде вече е факт и тепърва ще става по-зле. Добре е да изчислим и нейния ефект - като започнем от по-малко пари за здравеопазване (които са функция от икономическите показатели на една страна) и всичките последствия от това, и минем през психическото здраве на население в тежка икономическа криза, и стигнем до ефекта на рецесията що се отнася до брой новородени бебета (да правиш деца, без да знаеш дали ще има с какво да ги изхраниш е тягостно решение...). 

Не казвам дали трябва или не трябва да се налагат тежки ограничителни мерки. Но трябваше да има малко по-подробен и най-вече широкообхватен анализ на техния ефект. 

NEM2

Шведската икономика може да бъде ударена дори по-лошо от другите държави, така че можеше поне да си спестят смъртните случаи с въвеждане на ограничителни мерки. А сега имат над 10% смъртност, ако разделим двете посочени в статията цифри. Това ми се струва е значително по-висок процент от други държави. 

https://www.cnbc.com/2020/04/30/coronavirus-sweden-economy-to-contract-as-severely-as-the-rest-of-europe.html

Luckbox

Еми сигурно ще пострада не по-малко от другите страни - след като цял свят е затворен, няма как да се очаква Швеция да е остров на благоденствието.. А ако не беше затворил цял свят? Пак казвам - за разлика от много форумци тук, не съм непременно против ограничителните мерки, още по-малко пък твърдя, че е някакъв заговор на някакви разни фамилии и ''чичковци с пури''.   Но със сигурност трябваше да има по-задълбочен предварителен анализ. 

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

NEM2, от двете посочени в статията цифри, само едната има някакъв смисъл - тази на починалите. Цифрата на заразените няма нищо общо с действителността. Масови тестове там не се правят.

Спред извадкови тестове, около 30% от населението на Стокхолм има вече имунитет, още месец и този вирус няма да е проблем за тях.

А останалият свят ще се влачи сигурно още година с извънредни положения и половинчати мерки. За радост на Миранда и подобните и.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Ако си умрел вече - на Джангъров. Човекът си е казал истината.

ловkия

Нищо изненадващо за страна, в която до средата на 70-те е съществувал "Държавен институт за расова биология" (Statens Institut fur Rasbiologi), занимаващ се чрез стерилизация с прочистване на чистата шведска, разбирай арийска нация от социално слаби, умствено увредени хора и маргинали, а също представители на лапландското малцинство и самотни майки.

Според мнозина успехът на Швеция като социална държава се крие именно в освобождаване на пенсионната система от "паразити".

Slava
снимка на Slava

И как са изолирали старческите домове, нали персоналът контактува с външния свят и така внася заразата. Същото стана тук - във Видин, Кула и др. Отделно, че тук никой от персонала не е обучен как да работи в условията на особено опасна инфекция - разни лелки от селата нямат хабер от тях.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Според мнозина успехът на Швеция като социална държава се крие именно в освобождаване на пенсионната система от "паразити".

Ето защо много форумци призоваваха за използване у нас на шведския модел.
За умрелия - едно букетче и да спи ----- под камък!😂

Mars11

   Що? Какво му е различното на модела  Борисов от швецкия?

Luft hans

Едно от причините в Швеция да не е по-зле явно е културна. Във, мисля, Франкфуртер Алгемайне Цейтунг имаше статия от шведски зет, който твърди, че готовноста на шведите да следват безпрекословно инструкциите на правителството в миналото е била направо невероятна.  Имало е моменти, когато примерно им е казвано, че трябва да ядат между 6 и 8 филии хляб и те са го следвали без да питат. Така че е вероятно просто да не е имало нужда от това което бе направено в другите държави.

Edit: другата вероятно е че 51% от домакинствата са от един човек.

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Пилците се броят наесен, а заболеваемостта, леталитета и смъртността от заразни болести- след като епидемията премине или поне когато проучанията обхващат достатъчно дълъг период време, поне година. Така че сравненията "Швеция и останалите" ще са показателни и верни  догодина по това време.

Кафеджия

Брой смъртни случаи на 1 милион души население: Швеция 291, Белгия 726, Италия 491, Франция 395. Всеки може сам да си прави изводи. (Вярно е, че в Норвегия са още по-малко - 40).

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Талибан

Брой смъртни случаи на 1 милион души население: Швеция 291, Белгия 726, Италия 491, Франция 395. Всеки може сам да си прави изводи. (Вярно е, че в Норвегия са още по-малко - 40).

Какви изводи да си направя от тва? Ако заразените са двама, колко ще ти е смъртността на милион? Няма никва логика да гледаме на милион, ако заразените на милион не са еднаква бройка навсякъде.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Заразените никой не ги знае колко са никъде.

Ако правиш 1 000 теста на ден ще са 10, ако правиш 10 000 ще са 100. Единствената вярна (що годе) цифра е тази на починалите. А и тя е на починалите С Ковид, не на починалите ОТ Ковид.

Анадъмну?

Кафеджия

Това е начинът да сравняваш данните по държави. Да се гледа абсолютният брой няма смисъл. Как иначе ще сравниш смъртността в една държава с население 10 милиона и една държава с население 300 милиона?

3biri

"Смятахме, че ще е по-добре болестта да не стига до старческите домове."

 

Какво прозрение! Тази статия с гугъл транслейтър ли е превеждана!

Талибан

Как иначе ще сравниш смъртността в една държава с население 10 милиона и една държава с население 300 милиона?

Леталитет: Брой умрели от брой заразени.

Agent_Provocateur

Проблемът е, че никога не знаеш броя на заразените, знаеш само тези със симптомите. Затова на 1 М души. Смята се, че 80%  минава без симптоми.

Талибан

Затова тестваш масово и знаеш с доста голяма точност.

Agent_Provocateur

Това намалява процента на грешката, но има други проблеми: за получиш максимално правдива картина е необходимо да тестваш изключително много хора за изключително малко време. Това поражда друг проблем: 24 часа по-късно числата ще са други и тогава какво правим? Тестваме всички отново? Не, тестваме само рисковите групи и хората с оплаквания.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Талибане, не става така както си я мислиш.

Трябва да тестваш всеки един всеки ден ако искаш да знаеш броя на заразените.

ловkия

Но със сигурност трябваше да има по-задълбочен предварителен анализ. 

Е, това ще го има при следващата вълна заразени или при новия вирус догодина.

ловkия

Ето защо много форумци призоваваха за използване у нас на шведския модел.

А, със сигурност има и такива.

Я им е омръзнало да се грижат за престарелите си и болни близки, я имотец ще могат да продадат след смъртта им, че в момента нещо се дърпат...

dobadoba

https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/preigravame-li-s-koronavirusa

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-kantardzhiev-tochnata-brojka-na-pochinali-ot-grip-e-nedokazuema-2143692

Повод за размисъл.

⚓️

Любопитно е положението в Белорусь, където Батька официално отхвърли вирусните ограничения и не отмени Парада по случай 9-ти май(което Путин направи в Россия):

https://www.24chasa.bg/novini/article/8544206

Засега: около 100 починали от Ковид 19.

ловkия

Засега: около 100 починали от Ковид 19.

Обявени.

dobadoba

ловkия,

Чичко Бойко няколко пъти натърти, че ковчезите няма как да се скрият.

Батька прие и няколко проверки от СЗО и им даде пълна свобода да си ровичкат където поискат(има го в мрежата, може да се намери).

Когато фактите говорят и Боговете мълчат...

⚓️

Дай Боже да мине-замине всичко.

Колкото по-бързо, толкова по-добре.

Страници