facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Радичковите сценарии за пръв път събрани в том

Новият сборник със събрани съчинения на Йордан Радичков беше представен в киносалона на „Одеон”. Десетият от общо дванадесет тома на изд. „Нике” с произведения на писателя обръща внимание на неговите сценарии за киното. В книгата ще намерим както текстовете зад популярните филми „Горещо пладне”, „Последно лято” и „Всички и никой”, така и един неозаглавен сценарий, който така и не намира своя път до големия екран.

Сценарият без име се печата за първи път. В него познавачите на Радичков ще разпознаят мотиви от други негови произведения като „Коженият пъпеш”, мотива за изоставеното дете, историята с жабата и какво ще се случи, ако бъде целуната. Версията на „Горещо лято” пък не е оригиналната, а публикуваната в списание „Киноизкуство” през 1973 г., тъй като оригиналът е бил изгубен.

"За съжаление, Радичковите сценарии за някои анимационни и документални филми не са стигнали до наши дни, защото авторът явно е решил, че не си струва да бъдат пазени. Голяма мистерия е например какво се е случило със сценария на „Привързания балон”, важна творба за историята на българското кино от 60-те години. Този текст изчезва през 80-те”, каза литературният историк и един от редакторите на поредицата Инна Пелева.

Вечерта приключи с безплатна прожекция на филма „Горещо пладне”, който е дебютът на Радичков в голямото кино, а също и филмов дебют за режисьора Зако Хеския и композитора Милчо Левиев.

Към статията във в. СЕГА
×