facebook
twitter

Вие сте тук

20 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В половин България цената на водата скача над 3 лева

ВиК дружествата в цялата страна настояват за поредно поскъпване на водата. А Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се готви да одобри повишение дори и за областите, които страдат от водни режими - начело с Перник.

Във вторник в КЕВР предстои открито обсъждане на лавина от повишения. Ако докладът на регулатора не претърпи някакви корекции, от 1 януари цената на водата (с ДДС) в 12 области ще надмине 3 лева за кубик. В тази група влизат Видин, Русе, Монтана, Силистра, Ямбол, Шумен, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Ловеч и Разград. Като проценти поскъпването варира от символичните 0.1% за Пловдив до внушителните 9.26% за Кърджали. Според сметките, които КЕВР ще брани на предстоящото обществено обсъждане, републиканският рекорд по скъпотия ще е за шуменци - 3.522 лв. за 1 куб. метър. Следващите са Добрич и Силистра с цени около 3.45 лв. за кубик. Сред "късметлиите", които ще бъдат сурвакани с нови тарифи от 1 януари, са и четири области, чието население страда от водни режими - Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. За столичани поскъпването ще е с  6.7% до 2.753 лв. за кубик. 

Задаващото се поскъпване вече предизвика остри критики. Бившият омбудсман Мая Манолова отправи призив към правителството и водния регулатор да отложат поскъпването и да наложат замразяване на цените за районите с ограничения във водоподаването. Чрез новата Гражданска платформа „Изправи се.БГ”, която оглави, Манолова задава на управляващите седем въпроса във връзка с цените, работата на ВиК фирмите и ролята на държавния регулатор - например защо КЕВР не е публикувала на сайта си отчета за изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и показателите за качеството на водата, преди да одобрява исканията за поскъпване.

Само за 33 месеца - от 31 март 2017 до 1 януари 2020 г., за софиянци например цената се вдига с 51% (от 1.82 лв. до 2.75 лв. от Нова година), са изчислили експертите на „Изправи се.БГ”. Те посочват, че не е ясно за какво ВиК предприятията ще използват средствата от увеличението на цените. Само в столицата поскъпването за битовите потребители ще вкара допълнително над 11 млн. лева в касата на "Софийска вода", отбелязват от гражданското сдружение. Те коментират също, че в доклада на КЕВР за втора поредна година липсва информация на база на какви конкретни числови данни от НСИ е определена социалната поносимост на цената на ВиК услугите във всяка област - без да има информация какъв е средномесечният доход на едно лице, както и какви са изискванията на Закона за регулиране на ВиК услугите.

Омбудсманът Диана Ковачева също разкритикува вдигането на цени без строга обвръзка с инвестициите във ВиК мрежата и с качеството на питейната вода. Тя обърна внимание, че сред оплакванията, които получава, най-многобройни са тези за водните проблеми. Ковачева призова за нормативна промяна, която да позволи намаляване на цената, когато водата е замърсена и дори опасна. "Ако от чешмата тече ръждива вода, дори кал, хората да плащат по-ниска цена - необходимо е да бъде създаден такъв механизъм“, посочи омбудсманът пред БНТ. Тя изтъкна, че все още в България загубите по ВиК мрежата са чудовищни - средно 61% за страната, а в безводния Перник прахосването достига 75%.

 

Към статията във в. СЕГА
Гого

Е сега вече се изравнихте с Toronto! И тук водата е 3 канадски долара за кубик!!!

Johnny2965

Няма как да не поскъпне. 

Все пак това е цена на доставка на чиста вода, отвеждане и пречистване на отпадната вода.

Ако някой може да калкулира по-ниски цени, нека го направи достояние. 

Работещите във ВиК дружествата знаят какви са разходите.

Ураа

Ама в Торонто загубите сигурно не са 75% ?

Антей

 

В България - с така наречената

 

"водна реформа" изглежда, май беше  ... приватизирана водата!

 

Активите и цялата водна инфраструктура 

станаха собственост на едни водни асоциации,

 

които се кредитират с милиони и т.н.

има много инфо из мрежата, потърсете си я ?!?!

 

И на питейната вода в България 

се гледа не като на хранителен продукт,

 

както е в "белите" държави от ЕС,

а като на стока, от която да се печели!

 

www.economynews.bg от 25.11.2013 г.

Защо водата на Виена е общинска?

......................................................................

 

Защото без вода - драги интелигентни българи -

и всичкото злато на света да имаме - Живот няма!

 

Така, че драги приятелю Джони2965

за какви разходи иде реч!

 

Я вижте приятелю в няколкото български общини

 

чиито смели общински съвети и кметове, се възпротивиха

на ...водните асоциации и оператори,

 

колко струва водата?!

 

Нали се сещате умни българи, че ако се наложи,

 

хората с доброволен труд и средства ще си доведат

питейната вода и ще си направят канализацията, 

 

за да има живот и да живеят ... свободни, да кажем!   :)

............................

 

А филма с цената на водата, мераците на ВиК-операторите, 

 

КЕВР, омбудсмана и прокуратурата

сме го гледали по същото време....

 

Заглавие от 13.01.2018 г. :

Прокуратурата съди КЕВР за цената на водата

 

www.old.segabg.com

www.news.bg

www.akcent.bg 

 

.............................

 

Как пък едно добро и позитивно нещо

за българското население

не направиха българските политици за 30-те години "демокрация"?!

☝️

 

Johnny2965

Уважаеми Антей,

А правили ли сте сметка какви съвкупни общински данъци плащат виенчани?

Британците пък въобще не използват водомери - там доставката, отвеждането и пречистването на водата се плаща на база данъчна оценка на имота.

Но кажете кой и как в България да покрива разходите за ВиК услугите?

ГАМЕНЧЕТО

Скача, скача ма кой не скача е червен.

А беше време кога б.б.дойде на власт само заради обещанието че ще преразгледа концесията за софийската вода.

Та така.

kaily
снимка на kaily

В София колко беше максималната цена на водата по концесионен договор и що я превишиха няколко пъти?

 

mini96

Е как да не я вдигат,като в наше село подмениха довеждащ водопровод 6 километра за 8 милки!И така е на всякъде!

вила

Пак да вдигнем лозунга Кщой не скача е червен, щото тези мръсни червени никога не са вдигали водата над 4 стотинки за кубически метър, 4 стотинки! Знаете ли какво ЗНАЧИ? А  сега в Шумен водата  станала 350 стотинки, сравнете и скачайте пак То и бойчето е червен по рождение и по традиция, и дядо му, и татко и той с червен партиен билет  та кой гласува за Бочко да му е честита новата вода доставена е от Марс

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Трябва концесионерите да показват и публикуват ежегодно каква част от загубите са намалели, вследствие техните инвестиции. Иначе какво се получава- колкото по нищо не правят, толкова са по големи загубите на вода и ние плащаме все по високи цени и такси. Това е шизофренно състояние.
kaily
снимка на kaily

Това е шизофренно състояние.

навсякъде 

tatyana1

Всички общини дето водата е над 3лв, дружествата са общински. Така че, преди да плюете приватизаторите, помислете пак. А за загубите съм писала много пъти. Невъзможно е  да са 60-70%, щото щяхме да сме потънали отдавна, при наличие и на обилни почвени води на повечето места в България. Това са или неправилно отчетени постъпващи в мрежата количества, или нерегистрирани и неотчетени консуматори. 

И, не, и там където хората сами са си градили мрежите, вече са на ВиК операторите и цената е висока, така че втори път някой да гради мрежа със собствен труд- едва ли. Това дето изнудват клиенти да правят разни мрежи и съоръжения, които да се изпълняват на тройни цени от посочени от ВиК фирми, и после да ги подаряват- не е точно доброволен труд.

Антей

 

Еееех, колежке tatyana1,

де да беше, както казвате!

 

Я прочетете

какво е казала хубавата ни бивша

регионална министърка Лиляна Павлова

на 22 ноември 2016 г. 

 

заглавие:

Лиляна Павлова:

Водната реформа е мисия възможна

и трите й основни стълба вече приключиха

 

www.vestnikstroitel.bg  

 

250 от 265 общини са членове на ВиК - асоциации!

 

И това определено не са общини - равняващи се

на  "половин България", както пише в заглавието!

 

Нали така!

 

✌️

 

Boris65

Пари нема джърже се ! Добре, че повечето не се къпим, и поскъпването няма да ни удари силно по джоба ?

Johnny2965

И за размера на загубите. Цялата консумация на вода от циганските гета се таксува като "загуба", защото ако се отчете като консумирана вода и се изготвят фактури, съответното ВиК дружество трябва да плати начисления ДДС. И въпросът е: откъде ще вземе парите за това ДДС, при условие, че не е в състояние нито да постави водомери, нито да събере пари от циганите?

Каубой
снимка на Каубой

Социално поносима цена на водата в София /гравитачна/ 5 /пет/ лева. Има още място, бийте раята!

mi6osp.

Грешка, каубой. 

Социално поносима цена на водата в София  бе изчислена през 2017 от ДКЕВР на  10 лв. 

И ако всичко върви по план, до 5-7 г. ще бъде  постигната. 

И не само в  София. 

Берем плодовете на ЕС - заема за водния цикъл. 

дядо Илия

От много време мисля, че такива държавни фирми като ВиК и дори ЕРП-тата трябва да се контролират от групи от специалисти, например пенсионери, които да участвуват даже и без заплащане. Поне докато се стабилизира общественото мнение. Иначе те са мързеливи и твърде бездейни - вижте какво правиха ВиК през изминалите 30 години!

Здравка
снимка на Здравка

Водата във Варна сега е 3.09 лв/кб.м. Чакаме решение за 3.19. Аварии ден през ден в различни квартали, в някои по-често. На 1 бр. малък изкоп има по 5-6 байчовци, които се потриват и пушат, докато един ма'а с кирка, или лопата вътре.  Почти винаги има и някой, който не е с работни дрехи, ще да е началство нек'во. Не им знам фирмената структура, супервайзор, проджект мениджър, или р-л отдел ''Изкопи''. Чат-пат копаят и с багери. Тогава навалицата от пушещи нищоправци в работни облекла е по-голяма.