facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Обвиняемите за "най-голямата" фабрика за цигари се отърваха с мижави присъди

Обвиняемите за най-голямата фабрика за контрабандни тютюневи изделия /по определението на премиера Бойко Борисов/ се разминаха с мижави присъди, и то благодарение на прокуратурата. В петък съдът одобри сключените споразумения между държавното обвинение и задържаните при спецакцията в пловдивското село Труд осем чужденци и четирима българи. Въпреки че стойността на конфискуваните цигари надхвърля 2 млн. лв., а самият Борисов заяви, че държавният бюджет е губел месечно между 15 и 20 млн. лева от дейността на цеха, 2/3 от подсъдимите получиха условни присъди. Осъдените ефективно пък няма да лежат повече от година и 4 месеца.

Седмина от обвиняемите са украинци, един е молдовец, а четирима са българи. Единадесет от тях са с наложена мярка "Задържане под стража" вече 4 месеца. Задочно обвинен е и ръководителят на групата - Антон Арабаджиев, който от няколко месеца се издирва.

Подсъдимите бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на нелегални тютюневи изделия с цел разпространение. Всички те заявиха пред съда, че са неосъждани, признават вината си и са съгласни да сключат предложените им от прокуратурата споразумения. Така осемте чужденци се разминаха с условни присъди, като няколко години няма да могат да упражняват дейност, свързана с тютюневи изделия. Забраната им да напускат страната е вдигната.

Единствено четиримата български граждани получиха ефективни присъди - между 1 г. и 1 година и четири месеца. "Съдът намира, че така внесените споразумения не противоречат на закона и морала", реши съдията по делото. Постановлението не може да бъде обжалвано.

Наблюдаващи прокурори по делото са Кирил Пейчинов и Николай Димитров. Пред "Сега" Димитров обясни, че сключването на споразумения между държавното обвинение и подсъдими е нормална практика, която е разписана в закона. Чужденците са получили условни присъди, тъй като не са осъждани. Не е ясно обаче защо тази логика не е приложена и по отношение на българските граждани, които също нямат предишни присъди. На въпрос дали прокуратурата би могла да постигне по-големи наказания, ако не беше сключила споразумения, Димитров отговори: "Никой не може да каже какво щеше да реши съдът. Можеше и да ги оневини". "Хората си мислят, че условните присъди са едни леки наказания, а те не са", добави още прокурорът.

Споразуменията са, меко казано, изненадващи, като се има предвид начинът, по който започна сагата. През юли лично премиерът Бойко Борисов заедно със зам. главния прокурор Иван Гешев и шефът на Агенция "Митници" Георги Костов отидоха в халето за производство на цигари, по-малко от час след като службите го разбиха. "Виждали сме много фабрики за производство за контрабандни цигари, но толкова голяма и толкова добре организирана - не сме! Инвестицията е за около 10 млн. лв.", похвали се той.

 

ОЩЕ ДОГОВОРКИ

Само преди две седмици Върховна касационна прокуратура разпореди проверка срещу избрания за нов главен прокурор Иван Гешев за престъпление срещу правосъдието. Тя е по повод изнесени от сайта "Биволъ" записи, в които се чува как Гешев договаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през  2011 г. Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в огранизирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв.  В резултат на постигнатите споразумание присъдите на престъпната банда са много ниски. В четвъртък, малко преди Иван Гешев за втори път да бъде одобрен от ВСС за нов главен прокурор, от спецпрокуратурата съобщиха, че са отказали да образуват досъдебно производство.

Към статията във в. СЕГА
Wolf ACE

Честит ни "най-велик", "най-почтен", "най-по" главен прокурор и най-хуманната в света прокуратура.

Да ти е драго да си престъпник в тая иубава страна! Най-много нЕкой чичко да ти заклати пръст със строга усмивка на лице.

Е, преди това ще излезе един дебел тип и седмица-две ще те сочи като най-голям бандит, източвал държавата и отнемал залъка на милионите онеправдани, ама за хубаво е - бързо отминава и се забравя...

Непримирим

Едва ли някой се съмнява, че част от посочените милиони, са отишли по предназначение, сиреч в правилните джобове на прокуратура, властимащи и вся остальная сволоч...

venchev

В българския съд, българската прокуратура, българската адвокатура, въобще в цялото българско правораздаване няма нищо, което да е незаконно и неморално...ние скромно предлагаме да кандидатстват за Гинес постижения и да получат съответстващите удостверения...за чест и слава на отечеството...

Каубой
снимка на Каубой

Хабиби! Евала ! Тия са явно от ДС ком приятелчета! Честни и готЕни!

Мошеник

Пък ако некой си мисли, че парите от акцизите отиват за нещо обществено полезно, като наука, здравеопазване, отбрана,.... е в дълбока заблуда! С тях Мутрата финансира например строителство на магистрали с правилните изпълнители и под изпълнители на безумни цени и т.н....!

×