facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Над сто участници очакват читателите на седмия Софийски литературен фестивал

9-15 декември

 

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал, започващо след седмица в НДК, се очертава като най-мащабното досега. Програмата включва над 100 участници и близо 50 събития.

Международният акцент тази година е многообразието на френската литература, която се простира на пет континента. Сред гостите в НДК ще бъдат Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи. Към тях се присъединяват и три български писателки и поетеси, които творят на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

Сред българските автори на фестивала са Теодора Димова, Елена Алексиева, Емануил Видински, Иван Ланджев, Галин Никифоров, Чавдар Ценов, Албена Стамболова и мн. др. 

За пръв път ще се проведе панелът „Разговори за бъдещето“, който се намества в широката тематична рамка между киберпънка; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали. Дискусии, посветени на Цветан Тодоров, Ролан Барт, Мишел Фуко, на френскоезичните писатели от Африка, на междуезичието у писателите от Централна и Източна Европа, на „преходите ни" – 30 години след 1989-а, също ще обогатят програмата. 

Лекцията на Антон Стайков „Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс)“ ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът читалня. По време на фестивала в главното фоайе на НДК ще бъде експонирана селекция от книги с корици и илюстрации, дело на художничката Яна Левиева.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов ще вземат участие в „Бързите литературни срещи“ - 5-минутни разговори между читател и писател, наподобяващи „спийд дейтинг“ формата.

Основна сцена на фестивала отново ще бъде Мраморното фоайе на НДК, но събития от програмата ще се провеждат и в СУ „Св. Климент Охридски", Fox Book Cafe, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, и Литературен клуб „Перото“. В дните на фестивала НДК ще приюти и 47-ото изложение на Софийския международен панаир на книгата, посещаван ежегодно от над 40 000 души.

Към статията във в. СЕГА