facebook
twitter

Вие сте тук

21 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Министри анблок за дубайските фурми: Нищо не знаем!

Властта, която шумно рекламира дубайското дарение и го съпроводи на място в ОАЕ, не желае да съобщава подробности за него. Това става ясно от писмената форма на парламентарен контрол. През юни депутатът от БСП Георги Гьоков е задал въпроси на трима министри за конкретиката от бартера, а те отвръщат с по 3-4 изречения, че нищо не знаят за него. Цялата комуникация е изключително комична, показва нежелание да се коментира тема табу. Сред запитаните е Емил Караниколов, който пътува до арабската държава на цената на последваща карантина и похвали "питателните фурми", но сега отрича да има общо.

Дарението бе извършено в средата на април и бе представено като огромна помощ в борбата срещу коронавируса. То бе инициирано от фирмите "Интръст" и "Градус", като

 

първата е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

По него ОАЕ получи 32 тона храни, а нашата държава - стоки 15 тона. Оказа се обаче, че малка част от дарението за България са афишираните "медицински изделия". Те са около 3 тона, а преобладаващото количество - фурми.

Освен към Караниколов, депутатът Гьоков се обръща към Десислава Танева и Деница Сачева. Задава въпросите обстоятелствено, за да няма неясности. Дори моли Танева и Караниколов да не се измъкват с обяснението, че сделката е между частни субекти. "Доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите", уточнява изрично депутатът. Въпреки това и трите отговора са знаменателно кратки и безсъдържателни.  

Каква е стойността на предоставените от България хранителни стоки, колко струват насрещните фурми и медицински консумативи, каква е реализацията на дарението, има ли скрити договорки около сделката - това гласят основните питания към Танева. Тя отвръща единствено, че в министерството е получено писмо от дарителите с желание да предоставят на ОАЕ месо и млечни продукти от наши производители. Липсвала информация във ведомството за насрещните продукти. Въпросите са повторени към Караниколов, но е запитан и в какво качество е придружавал българската пратка. Министърът на икономиката отвръща, че няма никаква роля при сделката, не разполага с нейния договор,

 

не знае цената на насрещните пратки, няма понятие

 

как са реализирани стоките у нас. Полетът, с който е осъществено дарението, бил ползван и за междуправителствена среща при спрените други полети - с това обяснение вероятно той иска да оправдае присъствието си. За междуправителственото мероприятие обаче не съобщава подробности, а приканва Гьоков да се поинтересува отново. Сачева пък е попитана разполага ли с информация за сделката, как точно са разпределени фурмите и какъв е ефектът им. В отговора социалният министър не забелязва каква конкретно е темата и общо обяснява, че в периода 3 април - 11 юни са разпределени 1405 тона храни от първа необходимост на над 58 000 лица.

Още по темата: 

  

 

 

Към статията във в. СЕГА
geo_19

По него ОАЕ получи 32 тона храни, а нашата държава - стоки за 15 тона. Оказа се обаче, че малка част от дарението за България са афишираните "медицински изделия". Те са около 3 тона, а преобладаващото количество - фурми

-----

Три тона медицински изделия може да струват по-скъпо и от 500 тона фурми. Така, че да не събираме ябълки и круши. Замислената пи-ар частна акция стана някаква нелепица. 

Cixi 2

Ами да събираме Бойко и Делян тогава.

Тодор Георгиев1...

Ako са толкова скъпи медицинските изделия Бойко и министрите му до сега да са оревал орталъка из медиите.Но те мълчат като партизани на разпит.Нещо гнило има и то се вижда с двеста.😉

Svilen Stoykov

Прощавайте, но като ги гледам и слушам тези тримата "министри", асоциацията ми е с трите примата "Не казал, не чул, не видял". Говорещи кататоници. Документи, митнически декларации, писмен отказ на едното министерство в полза на другото и пак водевилни обяснения. Така както е тръгнало, МС при Б.М.Б. 4.0 ще е с куклите от Мъпет шоу, те ще дават по-смислени отговори. Пази, Боже, сляпо да прогледа!

Илиан Мавров156...

То така какво излиза, че няма никаква полза от МС.Отива министър на "междуправителствена" среща,ама какво прави там, сам не знае "гъз път да види"."Стоманеният поглед",пък НЕ знае как са разпределени златните фурми.За сливенската"тъпа......" няма защо да се коментира.

В една частна фирма тези тримата отдавна да са с УП и чао!

Ама докато се радваме на буфосинхронни клипчета ще си гледаме тез убавции убавици.

never-mind

Вчера по Тв Дончев бе същият мънкащ рсзговорлив

Хора ясно е какво е, но не смеят да кажат. Кога ще дойде времето излизат и честно и рсзбираемо отговарят

Помните че като ги питат например за дипломите им и се почва едно ..

Срам ли ги е? Имат ли , нямат ли....

Е така е гузни но за сметка на това безсъвестни

Sine_metu

Не са ли си чатили? Гешев къде гледа - има да публикува до Коледа

nafta

Получили сме стоки за 15 тона какво?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Вятър и мъгла.

Предводител нa ...

Нормално е в непарламентарна държава да не се дават обяснения на някакъв пършив депутат.

Слава, слава Караноколову и с-ие.

mamut

 съмнения ме глождят,  покрай хранителните продукти изнесени за ОАЕ, дали няма и копюри с 500еврос и малко кюлчета рафиниран голд , караниколов е бил вносителя в дубайската банка. а  и другото съмнение дали част от тез хранителни продукти  не са заредили хладиниците  на едни къщи в Дубай?

nafta

Тия неща бяха в Ливан през 2014г. Няма нужда да идват тук и пак да заминават за Близкия изток.

Светозар

Роналд Рейгън:

„Бедността е справедливо възмездие за глупостта на един народ."

mick

Колко удобно.. Световния кредитен трилионер набеждава другите източвани от него държави, че те сами са си виновни за източването.

Светозар

И колко милиарда долара е източил Роналд Рейгън от България?!?

mick

Дали пък наистина са били фурми? а не нещо мааалко по-скъпичко и важно?  Някаква контрабанда?

 

Evasion

Отишли министрите, викали "For me, for me" придружено с едно специфично движение на пръстите на едната ръка... и арабите пратили фурми...

Тодор Георгиев1...

Изнесеното за Дубай да не е златото и 500-евровките на Бойко и на връщане да не е празен...

Epikur

 

  Доста е съмнително когато  те питат за нещо, да не отговаряш спокойно и смислено, а да мънкаш, усукваш и гледаш да отмине въпроса. Не знаем какъв е случая с фурмите, но ако Гешев беше ги привикал и разпитал, твърде вероятно щеше да излезе нещо. Но пък знаем, че той никога няма да го направи. В изявлението си днес за боклука, той цитира "Еклисиаст"- " Има време за всяка работа под небето, има време за война, мир, цитатът е много дълъг.." Може да продължи думите на Соломон със свои и така да обогати Библията. " Има хора за арестуване, има и за оставяне на свобода,има хора за разпитване, има и за отминаване от разпит, има SMS-и за проверяване, има и за непроверяване..."

Magi

Не се трвожете изяли са ги.