facebook
twitter

Вие сте тук

1728 постове / 0 нови
Последно съобщение
SEGA ADMIN
Кюфтета и стари дантели

Първият да подпали скарата.

Линк към старата тема: http://old.segabg.com/replies.php?id=174510

Страници

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Благодаря!

А аз си спомних как Геновева разказваше за цветята на балкончето си и за менюто в онази кръчма долу.

Здравка
снимка на Здравка

А аз за това, как да запазим от изсушаване пилешкото филе, когато го овкусяваме със сол и черен пипер, че Геновева беше питала в една кръчма край Самоков. Ееех...

Памфуций
снимка на Памфуций

Като стана дума за пилешко филе, изпробвах една рецепта , на която попаднах на 24 kitchen - бързичка, лесна. Пилешки гърди с моцарела и сущени домати. Гърдите се цепват, намазват със зехтин, поръсват се със сол и пипер и се слагат в тава в предварително загрята до 200 градуса фурна. Като станат наполовина готови, в цепнатината се нареждат късчета моцарела и сушени домати след което се допичат. Аз втория път моцарела нямах под ръка и пробвах с кашкавалена извара - става. Като гарнитура предложиха пюре от картофи със спанак (спанакът се задушава, изцежда и добавя пасиран към вече размачканите с мляко картофи, маслото се добавя последно), Впрочем научих от същото предаване номера да се бърка разтопяващото се масло и другите съставки с вилица, на която е бодната скилидка чесън - така ястието получава чеснов аромат, без да съдържа чесън, който да се отрази на дъха ви. 

 

67

Това с чесъновата скилидка на вилицата ми харесва! Занасям си го в кутийката с чудесата. 

Една молба към съфорумците - ако е възможно, игнорирайте бутона "отговор" и току-виж тази тема се спасила от дървовидната структура. Благодаря!

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

 с моцарела и сущени домати.

 

Имам ги! И се чудех тез дни в каква манджа да ги вложа, преди да са станали негодни за ядене.

И за номера с чесъна благодаря! :)

 

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Пилешки гърди е добре да се накиснат в лимонов сок за 1 час, а след това се приготвят кой както желае. Така не стават сухи. Ако се прави марината сока се слага в нея.

onzi

един въпрос за морски дарове. в събота си бях взел две бурканчета - едно с дребни октоподчета и едно с калмарести разни неща, ителиенише арт - и днес отворих октоподчетата и се строих да гледам мача. да, ама то блюдкаво - октоподчетата в едно олио и ни вкус, ни нищо. сложих им лимон, покрай лимона утилизирах половин краставица и стана горе-доле поносима салата за водката.

 

дайте акъл за калмарите, те сигурно пак ще са нещо такова. какво им ходи?

67

"какво им ходи?"

Втората половина от онази краставица. Неспасяеми са, освен ако нямаш някъде скатани мариновани лукчета или мариновани чушки. Тогава мешиш и придобиват някакъв (маринован) вкус. Или можеш да им ръчнеш царевица от кутийка, пак мариновани чушки (хеле пък ако имаш печени!), магданоз, малко червени и зелени чушки нарязани на ситни кубчета, лук на полукръгчета (претрит със сол, попарен и изплакнат), някое люто чушле, което се е скатавало при маринованите чушки и пак оттам някой маринован морков на дребно. Така покрай другото ще минат и калмарчетата. ?

Памфуций
снимка на Памфуций

Пилешки гърди е добре да се накиснат в лимонов сок за 1 час, а след това се приготвят кой както желае. Така не стават сухи. Ако се прави марината сока се слага в нея.

 

Затова се мажат със зехтин - за да не са прекалено сухи, но да може и да се накиснат в лимон. Аз експериментирах и забърках веднъж адска смес от малко горчица тип Дижон, лимонов сок, зехтин,  (бял) пипер и сол, която нанесох после много, много много тънко с баданарката.  Много често прявя пилешки гърди , щото нямам голям избор в месата по медицински причини.

Miranda
снимка на Miranda

Памфуций, немедленно ще пробвам ! Моите все сухи стават. Лимон слагам след печенето, ама да видим сега как ще е.

2рee

Със скилидка чесън натриваш препечена филийка, после натриваш и с домат, пробваш. <--За  ядящите хляб. 

format

Седмица назад писах нещо за конфитюри с добавка на желираща захар и се оказа, че хората нямат доверие на тази захар "защото е химия"

Желиращата захар, за удобство, съдържа пектин и лимонена киселина. Все естествени продукти. За сведения на изплашените от химия, пектинът е изключително от естествен произход и е много полезен за организма - намалява холестерола и чисти организма. Пектинът претърпява малка промяна в червата и поема доста вода, като увеличава обема и размеква акито на човека?

Моят опит с конфитюрите - захарта захира се използва 1:1  към плода. Захарта с малко вода, около чаша на килограм, трябва да заври и в нея да се изсипят плодовете, нарязани на дребни парченца или цели, ако са дребни. Оставят се отново да заврят и трябва да врат не повече от 4-6 минути. Сваляте и пълните в буркани по начина, по който всички сладка. Просто спестявате няколко часа, получавате идеално желе около плода и запазвате витамините до голяма степен, както и аромата и други екстри. Пробвал  съм го на ябълки и две партиди боровинки. Станаха по-добри от желаното. А желаното беше да са по-добри от купешките,  Чудо-юдо!

Нужно е и малко аромат, да речем от индрише или есенция от нещо, което харесвате.?

 

 

b.beni
снимка на b.beni

Това беше много полезна информация!?

LePenseur
снимка на LePenseur

Формате, някаква носталгия се обади у мен заради пектина, та си рекох, какво стана с тази гордост на социализма? Ами какво е станало... същото, каквото и с другите гордости:

 

Завод "Пектин" окончателно е разрушен

 

А освен пектин и всякакви желета и сокове заводът е произвеждал ракия с марката „Граовка“ в половинлитрови стъклени бутилки с цена 1.30 лева. Поне това производство да бяха оставили и на същата цена, нихната! 

format

Една от технологиите на пектина е производството му от джибри. Когато се разрушават клетъчните обвивки, пектинът се освобождава, после пречиства и пр. а накрая суши до прах.

Това може да е била скралната връзка между граовката и пектина.

Здравка
снимка на Здравка

Пробвал  съм го на ябълки и две партиди боровинки. Ябълките са едни от най-богатите на естествен пектин плодове. На мен малка доза конфитюр ( 1 кг. изчистени плодове ) с обикновена захар ( гледам само да е на едри кристалчета и по-жълта )ми отнема около 30 мин.  варене. Преди да изключа котлона слагам малко лимонтозу, до половин чаена лъжичка на най-сладките плодове.  На вишни не слагам. Вероятно всеки е прав за себе си, аз така съм свикнала. Миналата година люснах една непълна шепичка портокалови корички в конфитюра от праскови. Тази година сложих нарочно. Става много приятен лек аромат.

onzi

Неспасяеми са, освен ако...

 

права си. глътнаха половин краставица и още един лимон. това освен за пълнеж на салата за друго не става. чудя се защо изобщо си играят да го слагат това нещо в бурканчета и да го обявяват за продукт - ми то си е пълнеж, полуфабрикат за салата. тука има разни салати с риба тон, вероятно туна фиш може сполучливо да се замени с това.

 

но за самостоятелна консумация - нъц, не става, никъф шанс.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Пилешки гърди е добре да се накиснат в лимонов сок за 1 час, а след това се приготвят кой както желае. Така не стават сухи.

Още по-добре - в кисело мляко.

b.beni
снимка на b.beni

и в майонеза става

слънчо666
снимка на слънчо666

На женския пазар боровинките ( български дребни и природни и американски като лешници)са от 6 до 7лв килото.

Купих 2 кила и направих по предложената рецепта 4 кила конфитюр.  Боровинките си стоят вътре почти свежи, като нови, но все пак желето наоколо е с тъмновишнев цвят...а място за желе почи няма, толкова нагъсто е плода.

слънчо666
снимка на слънчо666

Имам въпрос - с една скилидка чесън колко филийки хляб мога да натрия??

Червен пипер и зехтин да слагам ли?

2рee

Имам въпрос - с една скилидка чесън колко филийки хляб мога да натрия??

До изчерпване...

Червен пипер и зехтин да слагам ли?

Пробвате, въпрос на вкус..

Да Ви е сладко/вкусно/!

Здравка
снимка на Здравка

 американски като лешници  Не разбрах дали са внос от САЩ, или са някакъв култивиран, отглеждан тук сорт. Ако са наистина made in USA, бих се замислила дали да купя, най-вече ако са по-евтини от родните.

слънчо666
снимка на слънчо666

Nе знам Здравче, там само такива едри съм виждал. Сигурно са ГМО, но то какво ли не е такова там.

Тук обаче, купувам само дребни, пишеше петрохански...знам ли къде са брани, но  имаше и малко листенца, та да се подлъгваме...?

Село123
снимка на Село123

За какви пилешки гърди говорите? Да не би от бройлерните пилета? Ядете ли ги изобщо тия хормонални пилета, те миришат ужасно.

LePenseur
снимка на LePenseur

Слънчо, нещо странна ми се вижда покупката ти на боровинки от Женския пазар. Още сме средата на юли и да има узрели планински боровинки в големи количества? "Американски" не се отглеждат в България или поне не толкова, че да ги продават на пазара. Цената също ме учудва, 6-7 лева килото, а в сезона - август, септември, тя е 8-10 лева. Да не са китайски?

Памфуций
снимка на Памфуций

Иде реч за американски сорт, който се отглежда "индустриално". За прясна консумация предпочитам питомните, защото са по-сочни о сладки. За консервиране и преработка дивите са по-добри , че са по-ароматни. Съседът по легло тук в болницата в момента набива питомни.

Hateras
снимка на Hateras

Съседът по легло тук в болницата

Да оздравяваш бързо!

Памфуций
снимка на Памфуций

Благодаря, аз съм просто за рутинна операция, а и тя вече мина.

Памфуций
снимка на Памфуций

повторение

Страници

×