facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Коронавирусът вече затваря и бензиностанции

 

Кризата, причинена от коронавируса, вече засегна и бензиностанциите. От Българската петролна и газова асоциация заговориха за  затваряне на търговски обекти заради срива на продажбите и хигиенните мерки. Засега у нас това е само песимистичен сценарий, след като оборотите са се свили с около 50% в дните на извънредното положение, обясни шефът на асоциацията  Живодар Терзиев пред БНР.  Но в тежко поразената от епидемията Италия затварянето на бензиностанции вече е факт - първо по магистралите, след това и други. В България се взимат мерки, за да не се стига дотам. Междувременно средните цени на дизела и на бензина най-сетне слязоха под 2 лева. 

На първо време у нас са намалени екипите, заведенията за бързо хранене са затворени и се продават само кафе и пакетирани стоки, а тоалетните на много места са заключени за клиенти. Там, където не може да се гарантира достатъчна хигиена в епидемиологичната обстановка, е преустановена продажбата на топли напитки дори в картонени и пластмасови опаковки. „Най-страшно е, когато загубим персонал под карантина. Не говорим за един или двама човека, говорим за цяла смяна. „Имаме ли персонал -  независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят”, увери председателят на петролната и газова асоциация.

Като следваща възможна мярка се предвижда да се спре зареждането на пропан-бутан и метан. Продажбите на тези горива са спаднали силно, тъй като такситата, които са основни потребители, на практика нямат работа, а товарните автомобили, които зареждат по-малките магазини, правят много по-малко курсове. Сривът на оборотите в градовете е жесток. Бензиностанциите разчитат на товарния трафик, но той не може да компенсира изчезването на леките коли.  

Оказва се, че и търговците на горива имат проблеми да си набавят предпазни маски и дезинфектанти за почистване на помещенията, особено санитарните. Ръкохватките за зареждане - пистолетите, се почистват редовно с препарати, уверяват от петролната асоциация. "Но абсолютно фанатична дезинфекция на тоалетната, каквито са препоръките на оперативния  щаб, не може да се гарантира и поради тази причина тези помещения остават затворени", поясни Живодар Терзиев.

„Това, което се случва в България, Европа и в света – намаляването на международните цени, ситуацията на международните пазари е адски нестабилна. Нямам основание да се надявам, че ще има подобрение в следващите няколко седмици – напротив“, коментира пред бТВ Терзиев.  

 

Падащи цени 

По ирония на съдбата цените на автогоривата вече са доста ниски, но хората масово си стоят вкъщи и не могат да се възползват от това. Масовият бензин А95 вече се продава средно за 1.95 лв. за литър - между 1.59 и 2.25 лв. при различните търговци, показват актуалните данни на портала Fuelo. Дизелът също поевтиня сериозно в последните дни и в момента средната цена е 1.97, като стойностите варират от 1.59 до 2.28 лв. за литър.

Причините за спада на цените са рекордното поевтиняване на суровия петрол на международните пазари и главоломно свиващото се заради епидемията потребление на автомобилни горива. 

 

Към статията във в. СЕГА
Тартамут

БЕЗ ПАНИКА?!?!

 

ЧОрба ще има за всички!

Verbis verbis

Консуматорите ще починат не от вируса, а от мъка, че при този евтин бензин не могат да шиткат до насита с количките си, а трябва да стоят в къщи.

И това ако не е трагедия..

PlaNed
снимка на PlaNed

в момента средната цена е 1.97, като стойностите варират от 1.59 до 1.28 лв. за литър.

Научете се да четете поне веднъж това, което публикувате! Наистина ли е между 1.59 ДО 1.28???

fractal
снимка на fractal

Синдикатите да организират производството на делители на водата на водород и кислород с които делители хората да задоволят енергийните си нужди вижте

www.hho-bulgaria.com

×