facebook
twitter

Вие сте тук

30 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Как камионите се обръщат на АМ "Тракия"? (ВИДЕОРАЗКАЗ)

В последната седмица станаха две катастрофи с големи камиони, тип ТИР, на автомагистрала "Тракия". И в двата случая возилата се обръщаха в участъка при 160-ия км в посока Бургас.

При първата катастрофа - на 12 юли, имаше много тежки последствия, тъй като тирът разкъса мантинелата и помете коли в насрещното платно. В резултат шестима души загинаха, а още няколко, сред които и 2-годишно дете, бяха ранени.

Тогава Гергана Микова, областен управител на Стара Загора, където е участъкът от магистралата, изказа първоначална версия, че шофьорът вероятно е заспал на волана.

Втората катастрофа бе вчера, за щастие без жертви или ранени. Предположението бе, че тирът е спукал гума и се е обърнал. Мантинелата в участъка бе подменена след трагедията от 12 юли и бе обявено, че именно тя е предотвратила по-сериозен инцидент, макар че всичко зависи от скоростта, с която камионът се врязва в металната преграда. 

Видео, заснето от шофьор на камион с ремарке обаче показа, че за инцидентите е твърде вероятно да има и друга причина. Водачът на тежкия камион показа как преминава през въпросния участък със скорост не по-голяма от 89 км/ч. На клипа се вижда, че трасето е пълно с неравности.

А точно в участъка на двете катастрофи - 160-ия км, има дупка напряко на платното. Камионът преминава през нея с едва 79 км/ч, но целият се разтриса, а шофьорът обяснява, че той знае за този "капан" на пътя, но ако някой негов колега не знае и не стиска здраво волана, може да се стигне именно до поднасяне на камиона вляво и обръщането му върху мантинелата...

 

Моля изгледайте докрай!!!

Posted by Ivan Chalymov on Saturday, July 18, 2020

 

Към статията във в. СЕГА
Simplicissima
снимка на Simplicissima

Асфалтът на Боко не прави сцепление с гумите.

То и цялата му политика няма сцепление с интереса на обществото.

nafta

Този асфалт е на Костов. Или царски, все тая. Евтино, качествено, с 50 години гаранция.

Stefan Chardakliev
снимка на Stefan Chardakliev

Сега трябва да се потърси отговорност,на виновниците,за дереджето на магистралата,събират тол,и винетки,а пътищата са убийци,мафиоти с мафиоти,глобиха 8000 души ,а държат магистралата разрушена без да я ремонтират

vrana2

  Магистралите Му ви убиват.

Панамер
снимка на Панамер

Абе осъдиха ли асфалата при Своге?

 

Aniki

не, смениха го на пожар

soika prismehulka

сега Б.Б ще каже ,че комунистите са правили тоя участък.

nafta

А според тебе кой го е правил?

Holden
снимка на Holden

който и да го е правил, да го върнем на власт да си го ремонтира, щом бойко не ще

Аладар

Трябва да има общодържавна служба където да се докладват дупките по пътищата, защото областните служби потулват докладите от шофъорите.

Domi

Тази ли беше отсечката на Трейс.....на места подложката на магистралата беше сгур и пепелина....лично работници са ми казвали какво полагат след като минат проверките.

...А как се подменя подложка на магистрала???

nafta

Не е тази, не е. Колкото и да ви се иска. Влезте в Уикито и вижте кой е строил участъка.

През 1995 година правителството на Жан Виденов тегли заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и на 17 ноември 1995 година открива участък от 32 km, от Пловдив до Оризово – от 132-ри km на автомагистралата до края на 165-и km (по проект 167+500) при пътен възел Плодовитово.[5]

Магистралата Му със скапаната подложка, дето по думите на червени депутати от онова време (лека му пръст на Димчо Михалевски) трябваше да се запали при първия дъжд, започва от 210-ия километър.

valldi

И как така правитеството на Жан Виденов е теглило заем през 1995 г и същата година на 17 ноември завършва 32 км участък от нея? За месеци? Още повече, че правитетелство всъпва в длъжност на 22. 01.1995 г!  Това би било световен рекорд в строителството на магистрали!

Очевидно участъкът е бил строен преди това, а парите са взети за да се довърши. Оттогава са минали 25 години, ако участъкът не се поддържа явно е, че става именно това, което показва репортажа. И пак Жан Виденов е виновен?!

nafta

Не бе. Борисов е виновен. И за оня, другия участък, където се влачите с 90. Той пък е строен преди цели 14 години. Оттогава два пъти е ремонтиран и е правен опит да се запълни каналът в дясната лента, още неизвестен брой пъти са запълвани дупки, а участъкът си е все такапод всякаква критика. С държавни пари, естествено, защото тогава се имаше доверие на фирмите и от тах се искаше гаранция максимум година - две. И като питате как така се подменя подложка на магистрала, следва да видите въпросното действие през есента. Точно за този участък.

Holden
снимка на Holden

Отговор има и той  е във видеото:  https://eurocom.bg/show/evrodikof/8630

Скитник-1

  Универсалното извинение на чиновника - ами ние знаем за проблема, но няма пари, ние какво да правим ?

Sine_metu

По-универсално е „извинението“ на нафта-та. 10 години всеки друг е виновен, само не и оня, дето „„управлява““ 10 години. Кавичките са двойни заради ежедневните му „инспекции“. Скина се да се шляйка с джипката, ама да свърши нещо... Не че разбира, де

nafta

Не бе. Той е виновен. За това, че не строи. За това, че строи евтино. За това, че строи скъпо. За това, че строи некачествено. За това, че тези преди него са строили некачествено. За това, че няма по 1 милиард на година, да преасфалтира всичко направено преди Него. Само той е виновен. Другите са в бяло. Като почнеш от Костов, минеш през царските хуни, тройните Батко и Братко и завършиш с оня депесар Орешарски. Те са невинни.

noooo1

До 13

БайХ не може да е виновен. Само от последните месец-два; новооткрития МУ път в смолянско взе, че се скапа; неоткритата МУ още магистрала "Европа" пропадна. А патилата на софиянци може да се опишат в десетки томове.

Sine_metu

До утре да се обясняваш, не мож промени елементарни факти.

Фактите, колега, фактите. Ние си знаем и за вината, и за мезетата 80%

nafta

Как се скапва път, който още се ремонтира? Само това да ми каже 18 ще съм доволен.

Ще се сърдите на следващите, че не са ги ремонтирали.

Sine_metu

Нед., 19/07/2020 - 11:53 (нов)

noooo1

До 13

БайХ не може да е виновен. Само от последните месец-два; новооткрития МУ път в смолянско взе, че се скапа; неоткритата МУ още магистрала "Европа" пропадна. А патилата на софиянци може да се опишат в десетки томове.

 

Ба, десетки томове.

Седем думи:

За купища пари боядисва улиците с асфалт.

Slava
снимка на Slava

13 (Отговор на #11)

Нед., 19/07/2020 - 11:29 (нов)

nafta

Не бе. Той е виновен. За това, че не строи. За това, че строи евтино. За това, че строи скъпо. За това, че строи некачествено. За това, че тези преди него са строили некачествено. За това, че няма по 1 милиард на година, да преасфалтира всичко направено преди Него. Само той е виновен. Другите са в бяло. Като почнеш от Костов, минеш през царските хуни, тройните Батко и Братко и завършиш с оня депесар Орешарски. Те са невинни.

 

👍 Ако беше направил ремонт на това, което шофьорът показва във видеото, пак щеше да е виновен.

mko

Мантинелите на магистралите трябва да се правят така че да не може тир да навлезне в другото платно. Незабавно трябва да се вземат мерки за смяна и укрепване на мантинелите. Ако нищо не се направи вече е престъпна небрежност и трябва да се търси отговорност.

mko

Нафтата смърди много, но пък е ефтинджос - пърпори яко навсякъде. 

риболовец 5

  Конфискация на ТИР-а за превишена скорост.

  Големи боклуци са.

Памфуций
снимка на Памфуций

сега Б.Б ще каже ,че комунистите са правили тоя участък....

А според тебе кой го е правил

 

Има си закон за пътищата, в който чл. 1 гласи:

 

Чл. 1. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2009 г.; доп., бр. 39 от 2011 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) С този закон се уреждат обществените отношения, свързани със собствеността, ползването, управлението, стопанисването, изграждането, ремонта, поддържането и финансирането на пътищата, както и с управлението на безопасността на пътната инфраструктура в Република България.

 

Няма значение дали Станишев, Сакскобуготски, Костов, Виденов, Живков или Иван Асен Втори е правил участъка. Има отговорности на държавните институции СЕГА, към момента на катастрофата. 

 

Чудно как се хвърлихте да обвинявате минали правителства, че участъкът бил в такова състояние, а никой не се сети за попита - има опасен участък - нема ли кой да сложи барем един предупредителен знак.  

дундуль
снимка на дундуль

👍

ловkия

 има опасен участък - нема ли кой да сложи барем един предупредителен знак. 

Има кой и той е поставил знак, ограничение на скоростта до 90 км/ч.

Вчера минах оттам, висяхме 35-40 мин в задръстването.

Да, участъкът е неприятен за преминаване, но ако наистина е толкова опасен, при тоя трафик щяха стават десетки катастрофи на ден.

Някой дали е изследвал с каква скорост са се движили двата катастрофирали камиона, първият изгоря и вече няма как, но при вчерашния това може да се разбере от тахошайбата.

И защо трябва да се кара на границата на ограничението, защо не се кара с 80  да речем, никой и копче не може да каже на ТИР, движещ се с 80, това ще удължи само с няколко минути 30-35 минутното преминаване на отсечката.

Но да, знам, най-удобно е за всичко да бъде обвинен пътят и строителят му, това е дежурна мантра на всички тъпи, некадърни, нахални и смотани шофьори.