facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Хиляди изпратиха Стефан Данаилов

Обичан приживе, почитан и след кончината си. Дълги опашка от желаещи да се простят с Ламбо се изви пред Народния театър вчера. От 11 часа, когато бе обявено началото на поклонението, за последно сбогом пристигнаха млади и стари, известни и анонимни, политици и културни дейци, президенти и обикновени почитатели, пазещи спомени за актьора. 

Стефан Данаилов почина на 27 ноември във ВМА след продължително боледуване. "Той беше с нас. И мисля, че ще остане до всеки един. Той е неповторимото нещо, което сме имали ние, защото го заслужаваме. Каза ми: "Не ме жалете, живял съм както трябва". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен", заяви Татяна Лолова. Съпартийката на покойния Корнелия Нинова посочи, че в лицето на Стефан Данаилов са изгубили свой духовен водач.

Актьорът Владимир Пенев коментира, че има раздели, които не могат да се приемат и тази е точно такава. "Светъл дух, силен дух, голям актьор, защото той беше верен на професията си. Професията ни е божествена. Това означава, че както Бог е истина и любов, Стефан беше истина и любов", категоричен е колегата му Стоян Алексиев.

Сред опечалените бяха и кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев, предшественикът му на "Дондуков" 2 Георги Първанов, министърът на културата Боил Банов и бившите на този пост - Вежди Рашидов и Георги Йорданов, проф. Огнян Герджиков, футболният треньор Димитър Пенев, певицата Йорданка Христова и още много, много други. Поклонението продължи почти през целия ден.

В градинката пред театъра е наредена и изложбата „Познатият непознат Стефан Данаилов“, която припомня част от големите му роли. На едно от таблата са изписани думите му: „Иска ми се хората да ме запомнят като Ламбо, българският артист“.

 

Към статията във в. СЕГА
×