facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ГЕРБ удобно се намести на гърба на мълчаливото мнозинство

Хубаво е, когато управляващите от ГЕРБ споделят някои истини от време на време. Например, че оставката на високопоставен партиен кадър, колкото и незаменим да е изглеждал до момента, всъщност няма особено значение. Защото системата, в рамките на която е действал, остава непокътната.

„Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани. Доказахме го с нашата силна евролиста, с чиято победа допринесохме за силна и обединена Европа”. Така описа своето наследство зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като обяви, че се оттегля от партийното ръководство. За ролята на своя лидер Бойко Борисов не спомена нищо.

Това е най-близкото до истината, което можем да получим от управляващите, стане ли въпрос за начина, по който взимат и удържат властта в страната. Не „харизмата” на Бойко Борисов печели избори.

 

Печели ги „политическият модел”,

 

който партията му изгради и поддържа вече 10 години.

Всички знаем за какво става въпрос - налице е мрежа от влиятелни хора в страната (някои вече я наричат партийна номенклатура), обединени под шапката на ГЕРБ, за да овладеят и задържат централното и местното управление, както и материалния ресурс, който тези властови позиции им осигуряват. Точно този ресурс се ползва, за да бъдат печелени избори.

Герберската пропагандна машина, разбира се, сега работи с пълна пара, за да втълпява на хората друга версия - че победата на евровота е заслуга на мощните мишци на Борисов. Видял партийният бос, че хората му са оплескали работата, запретнал ръкави, седнал зад волана на джипа, направил кръгче из страната, просветил хората колко добре (ще) живеят при неговото царуване и - о, чудо! - ГЕРБ се въздигнала от пепелищата на имотния скандал и отнела победата от ръцете на комунистите. Така горе-долу звучи легендата, която близки до управляващите медии, мними анализатори и възторжени фенове на премиера

 

добавят към митологията, заобикаляща Борисов

 

Както се изрази негова симпатизантка: „Колата се беше обърнала, а той я изправи и на три колела финишира пръв!”

Приказка за наивници. „Доста тъпичко е да се смята, че хората са стадо, което ще се впечатли толкова много от един потен, разгърнал ризата мъжага, яхнал джипа”, коментират в интернет по-неласкаво настроените към водача на ГЕРБ. И с право го казват. Отдавна мина времето, в което Борисов разполагаше с доверие от 90% и „магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат”, както се хвали. Сега рейтингът му е 30%, а партията му загуби около 70 хиляди гласа в сравнение с евроизборите през 2014 г. Положението е същото, каквото е вече години наред - ГЕРБ остава първа политическа сила, но не защото е силна, а защото конкурентите й са твърде слаби. При такова положение да се рециклира легендата за „харизмата” на Борисов и да ни се поднася в нова опаковка е просто нелепо. Срокът на годност на този политически продукт отдавна изтече.

Затова да се говори, че премиерът бил поел предизборната кампания „на ръчно управление” и така е донесъл победата на ГЕРБ, означава просто да се припява на песен, която той и антуражът му най-гръмогласно изпълняват. „Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов. Видяхте - изтеглих го назад”, твърди Борисов. Ала всички, които поне малко се бяха загледали в кампанията на ГЕРБ, са наясно, че Цветанов продължи да обикаля из страната, дори след като уж беше „изтеглен назад”. Просто партията не даваше гласност на изявите му, както го правеше преди, за

 

да не се набива на очи след поредната си апартаментна издънка

 

Ако Борисов беше толкова решителен в намерението си да „пречисти” ГЕРБ с оставки, както обясняваше, щеше много преди изборите да е предприел най-крайната мярка - да изхвърли „обичното си дете” от партийното ръководство. Но не го направи. Защото беше наясно, че неговите собствени обиколки по пътища, църкви, заводи и болници са само пиар акции за пред телевизионните камери. А Цветанов е онзи, който ходи на гости на местните партийни феодали и свързаните с тях бизнесмени и се знае с жените им, децата им и цялото им обкръжение. Това са хората, които са в основата на политическия модел на ГЕРБ. Не Бойко Борисов.

По тази причина Цветанов беше изхвърлен с ритник от партийното ръководство чак след като стана ясно, че изборите са спечелени. И сега Борисов тепърва ще мисли как да реорганизира модела по начин, който да изключи участието на досегашния му първи заместник, и в същото време да не доведе до отслабването му точно преди местните избори.

Този модел е проблематичен най-малкото в два пункта. Първият е, че някои от герберите до такава степен си пуснаха пердето пред очите, че открито и арогантно вършат неща, които правят партията и Борисов уязвими за тежки публични скандали. Вторият е, че

 

корупционният модел има своите граници на ефективност

 

- не може да съблазниш всички избиратели с градинки, фонтанчета, дърва за огрев и петдесетолевки.

В непосредственото бъдеще първият проблем изглежда нерешим. Герберите държат почти напълно властта в страната, което означава, че държат в свои ръце публичния ресурс. При това положение да бъде прочистена партията от корупция е кауза пердута. От последните коментари на Борисов се разбра, че планира да прекрати практиката да се съвместяват партийни и държавни постове - например кмет или министър да бъде шеф на областна структура. Какъв ще бъде ефектът от такава мярка, засега е трудно да се каже. Целта изглежда е по-скоро да се засили личният контрол на Борисов върху ГЕРБ, като отслаби онези хора в партията, които са станали твърде влиятелни, защото са съсредоточили прекалено много власт. Същото намерение стои и зад идеята да се засили изпълнителната комисия - ръководният орган на партията, който досега действал „проформа”, по думите на Борисов.

Що се отнася до втория проблем, засега той се решава от само себе си. Причината е в ниската избирателна активност, която на последните евроизбори падна до 33%. В такава ситуация значителното по размер твърдо ядро, корпоративният и купеният вот и контролът върху държавната администрация и местната власт са съвсем достатъчни фактори за удържане на изборна победа. В това отношение ГЕРБ съвсем започва да прилича на ДПС - лоялен електорат, съмнителни изборни практики и ползване на властови ресурс.

На партията на Борисов няма да й бъде необходимо нищо повече, докато мнозинството от избирателите се затварят в черупките си и отказват да гласуват. Било от пасивност, от безразличие или отвращение, над 4.3 млн. граждани с избирателни права не са се явили пред урните на евровота. Това са хора, които биха могли да преобърнат политическото развитие на страната, ако искат. Но избират да не го направят.

„Явлението се подминава, но то грозно стои. Държава, чието население поединично се е затворило, което бяга в мизерното си себесъхранение, отказващо да поеме отговорност за себе си и бъдещето на децата си. Срамно е наистина, но е факт, пет милиона български граждани избраха да бъдат стригани като безропотни овце”, разочаровано написа някой в интернет след изборите. И така обобщи ситуацията - докато разполага с широкия гръб на мълчаливото мнозинство, върху който да се обляга, властта на ГЕРБ ще остане непоклатима.

Към статията във в. СЕГА
Manrico
снимка на Manrico

Герберската пропагандна машина, разбира се, сега работи с пълна пара, за да втълпява на хората друга версия - че победата на евровота е заслуга на мощните мишци на Борисов. Видял партийният бос, че хората му са оплескали работата, запретнал ръкави, седнал зад волана на джипа, направил кръгче из страната, просветил хората колко добре (ще) живеят при неговото царуване и - о, чудо! - ГЕРБ се въздигнала от пепелищата на имотния скандал и отнела победата от ръцете на комунистите.

В тази си работа "Герберската пропагандна машина" е подпомогната от журналисти, които преди това са потривали ръчички и внушавали, че ГЕРБ вече е паднал в "пепелищата на имотния скандал", например:

Бойко Борисов най-накрая узря за истината - партията му ГЕРБ е тежко компрометирана в очите на обществеността. След десетилетие, прекарано почти непрекъснато във властта, най-голямата политическа сила у нас изглежда проядена от скандали и напълно изчерпана откъм хора и идеи. Това подяжда относителното електорално превъзходство, което ГЕРБ поддържаше до момента, и може да й докара изключително неприятна изненада на предстоящите европейски избори. За по-далечното й политическо бъдеще въобще да не говорим.

https://www.segabg.com/category-observer/borisov-nachelo-perestroyka-gerb-nyama-da-ima

Rendeto

Даааа, наистина забавно.

Форумците могат да ходят и да си редактират постингите след неминуемата загуба на ГЕРБ, обаче Люската така го е люснАл, че няма как лесно да вземе завоя.

ПГеоргиев

От десетгодишното управление се появява една аналогия: партията ГЕРБ и самият Борисов досущ се превръщат в партията БКП и Тодор Живков.

Преди 10-ти една партия се идентифицираше с държавата, БКП бе двигателя на прогреса и развитието, кадрите й държаха всички икономически и политически лостове, парите се разпределяха нерационално на принципа "От всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите". Живков бе пръв партиен и държавен ръководител, той "колеше и бесеше", без неговото съгласие нищо не се случваше, а той като хилядоръкия Буда решаваше всички проблеми на хората. Не е случаен вица: Живков открива нова детска градина, но хората казват притеснено, че няма деца. - И деца ще ви направим - отговаря в стила си Живков.

От две-три петилетки една друга партия се идентифицира с държавата, ГЕРБ е двигател на прогреса и развитието, кадрите му държат политическите и икономически лостове. А първият партиен и държавен ръководител "коли и беси", той раздава пари с лека ръка, открива обекти, решава проблеми и остава само да прави деца.

Явно времето, в което Борисов бе близо до Живков, не е губено.

P.S. Днес е имал небивала активност. За няколко часа е обиколил 5-6 населени места.

Но държанието му направо ме шокира. Знаех, че се държи хъшлашки, но това, което дадоха медиите му направо бе потресаващо. Няма лошо минпредът да слезе при простолюдието, но да се държиш като завършен простак от типа:" Ма махни очилата, че не се видиш, ма!" или:

 - По какво преподаваш? - пита Борисов.

 - По философия. - отговаря жената.

 - Дай да философстваме. И аз съм философ.

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

„магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат”

Един римски император с умалителния прякор "Ботушчето" направил коня си сенатор, но знае се как безславно е завършил.

пенка пенева

"Искате си Бойко! Искате си Бойко! Искате си Бойко!"(и дебелия...Ал) - Халал да са ни!

ИлияНиколов

Ами човекът си го е написал: некои местни дерибеи на ГЕРБ се видяха с власт и пари и за нищо на света няма да пуснат и едното и другото. Така че, Баце ще види бая зор да ги вкара в правия път, което от своя страна ще му изпие силиците и съвсем ще го отслаби и умори. Изобщо пак ще слушаме старата приказка за силните боляри и лабавата царска власт, дет' не може да ги озапти.

hamer

Все пак ако си представим, че са г ласували всички, имащи право на глас, какво щеше да промени това? Прдполага се, че тези около 70 на сто негласували не одобряват никоя партия или просто им е безразлично, защото нямат доверие на никого. И какво се получава - отново твърдите ядра водят битка помежду си. Дори и да се получи някой и друг глас в повече за други партии, това само усложнява парламентарната картинка. Най-зле се управлява в коалиция и особено когато е безпринципна. Тогава компромисите са най-много, тогава се делят порции, постове, пуска се законодателен гювеч за "наши" и "ваши" хора, държавната администрация се раздува неимоверно пак заради "нашите" и " вашите"....Не знам как е, но и така не е.

 

Rendeto

Вече има опция 'За никой от горните' в бюлетината.

Ще е искрено забавно да излезе някой който да направи хубава таргетирана кампания за гласуване за тази опция.

И ако се окаже че гласувалите за 'За никой от горните' са повече от партията с първи резултат - отново избори, докато все пак някоя партия победи този 'за никого....' вот.

hamer

Е, да ама и те не са прости. Днес двама от шефовете на ЦИК казаха, че след като гласуването е останало задължително, но е отпаднала санкцията за негласуване, опцията "не подкрепям никого" трябвало да отпадне, била равносилна на недействителен глас. И от ЦИК щелибили да изразят становище пред законодателя с мотиви и аргументи, т.е. ще се инициира промянана закона. Така, че и тези, които не подкрепят никого ще пият една студена вода.Власт лесно не се дава.

Миряна Б.

Препоръчвам опричнина в рамките на Банкя.Или в Барселона. Абе някъде далече от Брюксел.Опричници - бол сред неработещата младеж и криминалните среди.

Tana En

Уважаеми сънародници, нека НЕ-бъдем вече толкова ПРОТЕСТАРЯТСКИ идейно-оглупяли че, да гласуваме за деконсолидацията на България, чрез членство в която и да е култ-групирала се сбирщина.

Политиката си изигра Народ-деконсолидиращата роля с 20ти век!

Сега е време на истинска КОНСОЛИДАЦИЯ въз ОСНОВА на НОВО СОЦИАЛНО ПРЕУСТРОЙСТВО, което ние Българите сме длъжни да покажем на Човечеството, чрез плана за промяна с название;

"Българският нов жизнен формат", който изготвихме и сме длъжни да приложим, за да покажем на Човечеството, без-кръвният път към Мирът и прогреса на планетата.

ЦИК ( централната избирателна комисия ) е НАЙ-ГОЛЯМИЯТ РАЗЦЕПНИК ЕДИНСТВОТО на Народа.

Българите зашлевихме прозвището ( Център за Идеологическа Конфронтация), вследствие на безотговорността и че, записва кой да е, единствено въз основа на съмнително събран или купен брой подписи. Без да ИЗИСКВА Най-важното от всеки един пред-изборен кандидат или група КОИТО РЕГИСТРИРА, а именно;

"ПЛАН-ПЛАТФОРМА ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА НАРОДА-Български", като МНОГО-ЕТНИЧЕСКИ и тотално радединен.

БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ и няма да бъде Държава, АКО НЕ ВЪРНЕМ СУВЕРЕНИТЕТА Ѝ!

Ако не върнем СУВЕРЕНИТЕТА на БЪЛГАРИЯ, младото ни поколение няма да има РОДИНА !

СТОП на 15 годишното ни €vro-РОБСТВО !!

СТОП ЧУЖДОПОКЛОННИТ€-крадци на РОДОЛЮБИЕТО ни!!

Н€ може и няма да има д€мокрация и истински-съюз в условия на санкции, р€стрикции, ултиматуми и заплахи, сред държави-членки с потъпкан и откраднат-СУВЕРЕНИТЕТ!

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ЛИНЧУВАМЕ и ИЗХВЪРЛИМ ВСИЧКИ ЧУЖДО-ПОКЛОН, КОТ€РИЙЦИ*, КРАДЦИ НА СВОБОДАТА и РОДОЛЮБИЕТО НИ,  от РОДИНАТА НА ДЯКОНА БОТЕВА И ВАПЦАРОВА?

До кога ще търпим €вро-Г€й-MA$$ON-ското иго на четвъртият райх, €вро-Г€Й-ският КОНГЛОМ€РАТА?

СТОП на 15 годишното ни €вро-РОБСТВО !!

СТОП крадците на РОДОЛЮБИЕТО ни!!

Никаква прошка, за тях - КОТ€РИЙЦИ* - крадци и на родолюбиейто ни;

НЕ ОСТАВКА,

А СЪД, И ЖИВИ НА КЛАДА, на пл."9-ти СЕПТЕМВРИ" в София,

на местото на мавзолея на великият ГЕОРГИ ДИМИТРОВ!!

Народ с откраднат суверенитет не може да има Родина и да говори за свободна Държава!

Народ с украденным суверенитетом не может иметь Родину и говорить о свободной Государстве!

People with stolen sovereignty can’t have a Homeland and can’t talk about a free Country!

Никой не се интересува защо €вро-Г€йския конгломерат, че и България-членка, и НАТО-ризирана Коран пикльо-пачавра на $ад океан$ките петрол-геноциди, не признава ново-освободилите се от Н€о-Нацизма републики;

Крым, Нагорны Карабах, Северна и Южна Осетии, Донецк, Луганск и Сръбско-Косово, а поддържаме нео-Нацистките режими в Литва, Латвия, Естония, Украйна и Полша, бръщолевейки за демократичен съюз?

ВЪН НАТО петрол-геноцидните Коран-пикльовци от Родинана на Дякона, Ботева и Вапцарова!

"Ако ги няма Руснаците на Земята , Човечеството ще живee във вечен-НАЦИЗЪМ и ВОЙНА!", каза Giulietto Chiesa !

( КОТ€РИЙНОСТ*; - ползване на служебно-държавните постове, единствено за лична облага. Престъпление, много по-ужастно от КОРУПЦИЯТА, заради липса на много строг закон париращ това явление!)
Престъпно-явление, много по-ужастно от КОРУПЦИЯТА, заради липса на много строг конституционен закон, забраняващ това!)

СТОП крадците - ЧУЖДОПОКЛОНЦИ на РОДОЛЮБИЕТО ни!!

БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ и няма да бъде Държава, АКО НЕ ВЪРНЕМ СУВЕРЕНИТЕТА Ѝ!

Ако не върнем СУВЕРЕНИТЕТА на БЪЛГАРИЯ, младото ни поколение няма да има РОДИНА !

С уважение; Енчев

Tana En

Eдинствено в Родината на ДЯКОНА, никнат кат гъби най-различни безпринципни, безплатформени групи, секти, коктейл-коалиции и сбирщини, образувани къде по собствена инициатива, къде поръчково чрез тайна подкрепа и спонсорство от чужбина, но всички с високи-котерийни претенции за власт и пари.

Така през 1994 покълна-котерийно БББто, (българският бизнес б(л)ок-лук)!

През 1997г., котерийно-възникна изведнъж, българска €вро-левица!

През 2001г., по време на NATO-пентагонските самовзриви в Ню-Йорк, с планирана цел, кражба на световния петрол, се появи котерийната-монархия - НДСВто, предимно от членове-€вреи-ционисти, Пръмовци, в последствие оглавена от €вро-екстрадирания покерджия, цар-Президент Симеон-II.

През 2005г., покълнаха из невиделица, ДСБто и нео-националистската-АТАКА!

През 2009г., изплуваха от полит-калта, и шенген-скандалите на €вро-€литаризма и НАТОризираното глобал-чуждопоклонство;

Г€РБ - (Група за €вро-Робство на България) - ултра-дясно-центристската сбирщрина,и РЗСто.

Г€РБ и НДСВ-то, освен котерийно*, се оформиха и като най-отявлените сбирки от чуждопоклонци, крадци на родолюбието на Българина!

Едновременно с това, зад опашките на всички горе-изложени, чуждопоклонни- крадци, котерийци*, се появиха и съвсем неориентирани, но котерийно гладни и жадни с целите си, коктейл-шарении; (сини, червени, зелени, и бенбени), коалиц-патриотчета.

Саботиращи ненаказано до сега, Българското участие на парада по случай победата над фашизма и нацистска Германия, на 9ти Май в Москва?

Ултра-дясно-центристската сбирщрина, "ГЕРБ", (Групата за €вро Робство на България), е създадена и потдържана от американските и €вропейските, предимно Германски, тайни служби на ЦРУ и БНД.

С цел да се доразвали напълно, не само икономически България,

( след плана РАН-ЪТ / https://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs ) от времетo на Луканов, и затрият политическите социални устои на всичко Държавно в управлението.

ЦРУ нарича акцията си "Г€РБ" в България, "R€d Herring", (ред хиаринг).

Това е акт който въвежда в заблуждение или отвлича вниманието от съответен важен въпрос!

Акцията "Г€РБ"- (ред хиаринг) на ЦРУто, и Бундестага с председател Норберт Ламерт в България, е не ръководен а деструктивен акт на западните МАСОН-ЦИОНИСТИ, които подведоха народа в ГЛОБАЛНО-заблуждение, ограбвайки РОДОЛЮБИЕТО му и отвличащи вниманието му от съществено-важните Държавни въпроси и дела.

Този позорен факт стана причина не само Народа но и Държавата като цяло, да изгуби последните си надежди за суверенитет, поне от части извоюван след втората светаовна война.

СТОП на 15 годишното ни €вро-РОБСТВО !!

СТОП крадците на РОДОЛЮБИЕТО ни!!

За тях - крадците на родолюбиейто ни;

НЕ ОСТАВКА, НЕ СЪД,  ЖИВИ НА КЛАДА,

и то на пл."9-ти СЕПТЕМВРИ" в София,на местото на мавзолея на великият ГЕОРГИ ДИМИТРОВ!!

БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ и няма да бъде Държава, АКО НЕ ВЪРНЕМ СУВЕРЕНИТЕТА Ѝ!

Народ с откраднат суверенитет не може да има Родина и да говори за свободна Държава!

“Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда”!

Стара Славянска поговорка

ФАКТИТЕ СА НЕУСПОРИМИ

БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

С уважение: Енчев

Rendeto

А вие си се смейте на учителките , че обичат Бойко.

ssto

Благодаря, г-н Енчев, за усилията Ви да ни напишете това.

 

Колекционирам такива идеи, само дето Вашите са малко по-сиропирани с емоции и ми е трудно да пресея  рационалните. Сериозно се притеснявам, че с този стил скривате смисъла на думите.

 

Ораторстването и писането са два съвсем различни жанра на обществената комуникация. При говоренето е допустимо мисълта да е малко по-разхвърляна, защото се предполага, че е спонтанна, но при писането очакванията са по-големи. Благодарни сме, когато текстът е подреден и обмислен. Ценим, когато не правят опити да си играят с емоциите ни, а са изчистили излишните думички и ни занимават само с най-важните.

 

От тук минават всякакви хора, но повечето няма да успеете да ги подведете да подскачат под лозунги. Предположете, че се стремим да разберем смисъла, за което е нужна по-спокойна реч. Дори е малко обидно да ни третират така, сякаш не можем да контролираме рефлексите си.

 

Молбата ми е, с по-малко вълнения да ни представите идеите си.

Samnenie

А той ни гледаше от стената тих, усмихнат всеопрощаващ. Амин!?