facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Финансовото министерство даде заден за наредбата за касовите апарати

След двегодишни спорове, пренаписвания, отлагания и работни дискусии финансовото министерство оттегля голяма част от разпоредбите на прословутата Наредба 18 за касовите апарати и начина на отчитане на продажбите. Отменят се изискванията към софтуерите за управление на продажбите - т.нар. СУПТО, чието изпълнение предизвика най-големи главоболия на фирмите и програмистите.

Според съобщението на МФ това се прави "във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез СУПТО и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19". 

От ведомството поясняват, че преди в наредбата да бъдат променени голяма част от разпоредбите, се налагат изменения в Закона за ДДС. Това обаче ще стане наесен, защото депутатите излязоха в едномесечна лятна почивка.

В същото време днес бяха обнародвани поредни промени в печално известната наредба, с които се удължават сроковете, в които компаниите трябва да изпълнят изискванията за отчитане към НАП - например срокът за СУПТО се удължава със 7 месеца. 

Наредба 18 се превърна в най-мразения от бизнеса нормативен акт, защото налага скъпоструващи и трудноизпълними технически изисквания към софтуерите на почти всички фирми в България. Две години поред браншови организации и програмисти преговаряха с НАП как разпоредбите да бъдат направени изпълними от бизнеса. Едва сега финансовото министерство и правителството признават, че са създали неимоверна административна тежест за стопанските субекти в желанието си да извадят на светло оборотите на ресторантьорския и търговския сектор. 

Не е ясно обаче какво ще правят фирмите (предимно големите), които вече са вложили десетки и дори стотици хиляди левове, за да преработят софтуерните си системи според изискванията за СУПТО. Не са малко и случаите, в които компании, най-вече с чуждестранни собственици, са се отказали да работят на българския пазар заради сложната регулация.

Към статията във в. СЕГА
Джанго
снимка на Джанго

И пак даалвери  отлагаха отлагаха  така и с нормални везни попазарите и магазини.

ivanko77

След бая време инат, си дойдохме на думата. Това е пример още веднъж за начина на работа на изпълнителната власт - вместо да се слушва изначално, налага с инат някоя простотия, а след време, когато и на малките деца стане ясно, че не работи или забравя да я търси, или я отменя, въпрос на големина на простотията. А всичко това се случва, защото законодателната власт се е превърнала в подписвач на изпълнителната.

Мицо

Тъпаците в НАП и МФ най-сетне вденаха, че не могат да накарат всички бизнеси и предприятия да работят, все едно са кръчми, обслужващи клиенти на маса. Язък за потрошените нерви и пари на всички, които опитаха да им угодят за да бъдат изрядни пред закона...

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Няма как хора, не продали дори гвоздей или баничка през живота си, да правят каквато и да е "Наредба за бизнеса".Това е еманация на герберастката простотия и емблематичен пример как НЕ се управлява икономиката на една държава.Кои са инициаторите на Н-18?Ами ВлаТко, МенТа, и на Пламко Синдикалиста жена му, подкрепяни разбира се от Оня Простия.Кабинетни плъхове, не заставали никога през живота си зад щанд.Парашутисти, но важна част в една объркана, некадърна и крадлива Власт, съсипваща страната ни.

Тренд Петков

АААбсолютно точно казано....Прости, нахални,безочливи...но има и друга беда.  Маса хора се набутаха и изпълниха, както сега вече се вижда, отпаднали указания...защото са били точни,коректни към задълженията,въобще почтенни...и сега им плюха в лицето. Да не си мислите,че ще си останат такива...то в собствените си очи изглеждаш балък, че разни маймуни са те направили и теб на маймуна...За разлика от тях, на теб това ти струва пари..На Тях? Е, нищо не им струва....

ivanko77

Накарахте ме да се замисля, всъщност, след като съм изпълнил изисквания, които са ми вменени с наредба, която отменят след това, мога ли да ги съдя по закона за отговорността на държавата. Би бил интересен опит, всички дето се набутахме, да си поискаме възстановяване на направените разходи.

Ace Ferrengo Ce...

Да, можеш, по ЗОДОВ. Възстановяване няма да постигнеш. Някаква сума ... може, ама след време. 

ivanko77

То парите сме ги дали вече и колкото и да си върнем ще е добре. А и ако стане колективен ще е още по-добре. По спомен, смятаха нещо като 200-300 млн, че ще струва подмяната....

mail123456

Съдейки по действията на тия управленци, най-вероятно всичките глупости ще бъдат просто преместени от Н-18 в ЗДДС. Щото съобщението на МФ гласи:

 

"След влизането в сила на промените в ЗДДС, Министерството на финансите има готовност да приведе Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, в съответствие с него и да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО.  "

 

https://www.minfin.bg/bg/news/11102

 

Разбирай, изискванията няма да са в Н-18, ами ще са в ЗДДС. Па СУПТО може и да го кръстят нещо различно, ма пак да е същото ... скептично съм настроен.

Минувача
снимка на Минувача

Всеки депутат- с касов апарат!