facebook
twitter

Вие сте тук

9 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Екоминистърът: Таксата за ски зоната в Банско трябва да се преизчисли

Концесионната такса на ски зоната в Банско трябва да се преизчисли, а договорът за концесията трябва да се приведе в съотвествие или да се прекрати. Това обяви пред бТВ министърът на околната среда Емил Димитров.

"Концесията, във вида, в който е определена, трябва да се приведе в граници. Проблемът е, че има техническа грешка - описани са границите, но квадратурата, която е там, е различна от тази, като го заснемеш точно. Сега трябва да намерим коя е най-вярната част. По контур излиза повече, отколкото е описано в договора", разясни Димитров. "Аз съм абсолютно категорично „за“ това, което е дадено по концесионния договор, по площ да бъде то – никакви разширения и увеличения", заяви той.

Предшественикът му на поста Нено Димов е в ареста, като специализираната прокуратура го обвини в умишлена безстопанственост не само заради водната криза в Перник, но и заради действия, свързани с концесията на ски зоната в Банско.

"Също така концесионната такса, която е определена преди време, трябва да се преизчисли", каза още сегашният екоминистър.

Някои ВиК - например във Враца, Габрово, Бургас, работят перфектно, други - в Дупница, Перник, Сливен, са във фалит, обяви Емил Димитров.

Министърът отвори нова тема -  за рисковете през летния сезон на Черноморието. "Непрекъснато ме питат ще спасим ли летния сезон на морето – да, с вода ще го спасим, там няма проблем с водата. Но какво правим с канализацията по морето? На единия кмет тръбите са на плажа, друг  пуска отходни води на плажа, за да го отрови, понеже не му харесва концесията там. На трети кмет от няколко месеца канализацията му изтича в морето и като дойде лятото, някой чужденец ще вземе проби от водата, ще установи, че е замърсена, и ще каже "Българското черноморие не става за нищо". Тези всичките кметове сега си мълчат, чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София и да ги оправи. Чудя се дали да водя кореспонденция с тях, или направо да пиша до прокуратурата", сподели Емил Димитров.

Според него, водопроводът, който пълни язовира в Дупница, от който трябва да се захранват питейните нужди, бил надупчен на 29 места, вкюлчително и ВиК-то си захранва свои източници. "Като попитах защо го правят, след като язовирът е за всички, казват, че те с язовира отношение нямали. А на бюрото ми стои документ, в който се казва, че трябва да им разреша да ползват същия язовир".

Министърът посочи, че има село, което от 20 години няма нормално водозахранване - по време на избори всички обещават да има вода, после нищо не се случва. "Вчера съм разрешил на "Напоителни системи" да ходят през нощта да пуснат вода в един завод, за да може той аварийно да захрани това село, защото хората не могат без вода. Става въпрос за язовир Дяково, от който вчера разреших 800 куб.м. вода да отидат в един един резервоар в Бобов дол, оттам с помпи да се подаде за селото, защото никой не си мърда пръста от 20 години насам по въпроса. Вчера в областната администрация намерихме документи, според които пред 20 години ВиК-то казало, че водопроводът не е на селото, а държавен, и настояват да се прехвърли", уточни новият отговорник за екологията и водите в правителството. 

 "Проблемът със Студена е какво във всички язовири – трябвало е да има един огромен разходомер. Издадена е заповед да се намали потреблението на вода, а когато са отишли да видят дали тази заповед се спазва, са видели, че водомерът е бил махнат, бил под наем, някакви хора си го били взели", разясни Емил Димитров.

По темата за отпадъците той посочи: "В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ "Сливен", който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона и да го използваме повторно,  25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10% да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари. Това,  което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма. 

От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. Президентът каза "хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди". По закон е 50 на 50 - наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят и нашите 50%", каза екоминистърът.

Към статията във в. СЕГА
Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...ако се чуди много и не действа...може и той да попадне при Нено...сложили са го там да действа а не да се чуди...всички се чудим...но от чудене файда няма...

Желязко Желев

            Ще проследя коментарите.Любопитно ми е дали сте схванали двойният стандарт и лицемерието на Ревизоро.Вярно на 80% говори реални неща.И що за въпрос -да сигнализирал ли прокуратурата.Та тя прокуратурата въз основа на тази публикация сама трябва да се самосезира.Ако някой знае процедурата нека сподели.Аз ще я препратя.

          В паметта ми се е запечатъл един епизод от преди 30г.Всяка седмица минавах транзит през Девня.Но 87г. минах пак транзит,но с турестически влак след като бях пропътувал 3000км с него.И тогава осъзнах какво сме направили от едно прекрасно и древно място.Осъзнах мащабите на престъплението.Е колко време от тогава,уж изгонихме престъпниците,но престъпленията срещу природата/околната среда сега са на квадрат.Най после мин. на околната среда си отваря устата.Ама дела бе,дела трябват.Дела в прекия и преносния смисъл.Който ръси трябва и да мете.В случая при бай Ставри.

mi6osp.

Министърът на екологията : Нищо не произвеждаме, всичко внасяме, и боклука ще внесем.

 

Произведените у нас боклуци стават министри, та затова нашият боклук не стига, екоминистре. 

Slava
снимка на Slava

Някои ВиК - например във Враца, Габрово, Бургас, работят перфектно

 

И кой го излъга за Бургас?? Питал ли е колко несъбрани сметки има - в милиони?? Питал ли е по колко пъти ремонтират една и съща авария.? Копат, заравят, пак копат, пак заравят и така 25 години. Последния път на няма и 15 м изкопАха три дупки, за да открият теча. Хвърлят чакъл, отгоре асфалт и бягат. След тях - гробници.?

fisherman

Тоя баламурник го инсталираха там да баламосва народо, вижте как шведите печелят от боклуците; https://www.youtube.com/watch?v=oabfk7Q7G4Q, .

Моите5стотинки

баси некадърниците....когато си недоволен кажи в какво...кв.метри, литри, кубици...неможе така да декларираш загуби за бюджета без обоснование...ами не сме преизчислили както трябва...условията за работа на подконтролни терени не е гъвкава и разтеглива а много точна и забита с стоманени гвоздеи...ей де ги намериха такива алчни....държавни хубосници...

Джиджи

Емил Димитров се ядосва, че отпадъците се трупат, а не се горят

Не само не се горят, ами се и връщат. И добре, че за връщането не плащаме ние.

 

Засега ... ?

дъртреалист

Поредният мошеник, НАГЪЛ мошеник, че не се крие.

Явно здраво плаща тоя Цеко...

Няма какво да мислиш, бе, за преизчисляване на такси. 

ПЪРВО се поканва прокуратурата да изрови КОЙ си е мълчал за заграбите 600 дка и се дават на съд. Паралелно се осъжда Юлен да плати за неправомерното ползване, плюс глобите и наказанията за увредената защитена местност!!!

...

За една палатка на нерегламентирано място щяха да ме разнищят преди години в Пирин,

а тези тарикати десетилетия ползват заграбени 600 дка, частично от национален парк..., което е втора степен ащитена местност, след резерват.

Престъпление, та дрънка.

×