facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Чуждият бизнес продължава да избягва България

На фона на леко помръкналите големи надежди, че страната ни най-сетне ще привлече голям външен инвеститор като "Фолксваген", оповестените в края на миналата седмица данни на БНБ показват обратна тенденция - чуждият бизнес е склонен по-скоро да се оттегли от страната ни, вместо да остане трайно тук.

Нетният поток на преките инвестиции в България продължава задълбочаваща се тенденция и остава отрицателен в края на май. За първите пет месеца на тази година нетните инвестиции са на минус с 55.9 млн. евро, като обемът им е със 147.1 млн. евро по-малък от отчетените вложения за същия период на миналата година (положителен в размер на 91.2 млн. евро), пресмята Инвестор.бг.

Само за май 2019 г. потокът е отрицателен и възлиза на 2.8 млн. евро, докато преди година е бил на плюс с 80.5 млн. евро, отчитат от централната банка. Дяловият капитал е на минус с 539.2 млн. евро за първите пет месеца на тази година. Той е по-нисък с 293.1 млн. евро в сравнение със същия период на 2018 г., когато беше отрицателен в размер на 246.1 млн. евро. Вложенията в недвижими имоти са по-скоро символични, като нетният поток е на плюс с 2.5 млн. евро при 10.3 млн. евро до юни 2018 г.

Реинвестираната печалба, която показва дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството, е на минус със 173.3 млн. евро при положителна стойност от 81.5 млн. евро преди година, допълва Инвестор.бг.  За сметка на това дълговите  инструменти вече са 656.6 млн. евро при 255.8 млн. евро за същия период на миналата година.

Реално данните на БНБ показват, че вместо да дойдат така чаканите инвеститори отвън, дори наличните по-скоро изтеглят капиталите си или продават бизнеса си на местни предприемачи. За сметка на това растат преките инвестиции на български компании в чужбина. Нетният им поток за петте месеца е положителен в размер на 164.4 млн. евро при плюс от 96 млн. евро за същия период на миналата година.

Към статията във в. СЕГА
Stern

Глупости.Баце каза, че изниквали завод след завод. А те идват от инвеститори, не никнат сами.

SvSophia
снимка на SvSophia

Избягването тепърва предстои след нечуваното, но разчуло се по света, хакване на все плащащи данъци и осигуровки физически и юридически лица в държавата. За което отговорност не носи нито Той, нито Никой. И спешни мерки за предотвратяване на злоупотреби до момента не са взети Никакви. 

Граф де Моне

Благодарение на Горанов родният бизнес също започна да се изнася навън, предимно към Румъния. Питайте електронните магазини и туроператорите, как им се отразява недоносчето, наречено Наредба Н-18. После да не се чудим, защо след 30.09. цените на множество стоки и услуги ще скочат значително. Иначе на думи "борим сивата икономика". Само дето най-мразим да мислим. А един мармот...

Тринити

БНБ не е важно какво са казали!Важно е какво казва Израслият в колиба новоизлюпен Капудан Паша!А Той рече ,че всичко е ток и жица,щото заводите у нас никнели като гъби!Не уточни само за мухоморки или за пачи крак става въпрос.Ся ний на кого да хванем вяра на приказките?На някакво БНБ или на Преблажения ни Велик Повелител?

kaily
снимка на kaily

То и българите вече избягват България. И не само през летните отпуски.

mick

В същото време ние подкрепяме с близо 40 милиарда лева - богатите държави, като си държим  парите там и взимаме никаква лихва.

 

към 28 милиарда е валутния резерв.. и 12 милиарда са май някъде активите на пенсионните дружества.. и тъй като законът е такъв ги влагаме в чуждите икономики, а не в нашата.

 

А можеше пенсионните фондове да стават мажоритари в публични дружества.. а можеше и част от ти 28 милиарда да се налеят в инфраструктурата на държавата.

 

ама друго си е вода да газиш.. и жаден да стоиш. И да искаме заеми и инвестиции отвън.